Koronavirus
Löydät ajankohtaista tietoa koronaviruksesta terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) sivuilta. THL päivittää tilannekuvaa ja ohjeita verkkosivuillaan.
Jos epäilet koronavirustartuntaa?
Pyydämme sipoolaisia hakeutumaan koronavirustestiin, jos heillä on vähäisiäkään koronavirukseen viittaavia oireita. Ajan näytteenottoon voi varata itse Koronabotin kautta tai soittamalla arkisin klo 8-16 Sipoon terveyskeskukseen numeroon 09 2353 6001 ja muina aikoina Päivystysapu-puhelinpalveluun 116 117.
Koronavirustaudin oireita ovat flunssaoireet, kuten yskä, hengenahdistus, lihaskivut, kurkkukipu, nuha, väsymys ja kuume. Myös haju- tai makuaistin äkillinen katoaminen voi olla taudin oire. Ripuli ja vatsaoireet saattavat liittyä koronavirustautiin, jos niillä ei ole muuta ilmeistä syytä.
Vaihtoehto 1: Varaa aika Koronabotin kautta
HUSin alueella asuvat voivat varata itse ajan koronavirusnäytteenottoon Koronabotin kautta. Vastattuaan Koronabotin oireita ja altistumista arvioiviin kysymyksiin, käyttäjä voi varata itselleen sopivan ajan näytteenottopisteeseen. Ajanvaraukseen tarvitaan pankkitunnukset tai mobiilivarmenne.
Voit tehdä ajanvarauksen itsellesi ja alle 16-vuotiaalle lapsellesi. Jos haluat varata ajan jollekulle muulle henkilölle, soita.
Vaihtoehto 2: Soita ja varaa aika
Ma-pe klo 8-16 Sipoon terveyskeskukseen puh. 09 2353 6001
Muina aikoina Päivystysapu-puhelinpalveluun puh. 116 117
Hätätilanteessa soita 112
Uutisia koronaviruksesta
Koronarokotukset
Sipoo toteuttaa koronarokotukset THL:n valtakunnallisesti ohjeistamassa järjestyksessä ja aikatauluun vaikuttaa Suomeen saapuvien rokote-erien suurus. Alkuun rokotetaan rajattuja kohderyhmiä, joille tiedotetaan suoraan. Laajemmille ryhmille tiedotetaan muun muassa lehdistön kautta sekä kunnan verkkosivuilla.
Rokotuksia annetaan vain ajanvarauksella. Rokotusvuorossa olevat saavat ohjeet ajanvarauksen tekemiseksi.
Lue lisää koronarokotuksistaSuositukset ja rajoitukset
Rajoitusten ja suositusten tarkoituksena on saada koronaviruksen leviäminen hallintaan. Koko Uudenmaan ja myös Sipoon katsotaan olevan nyt koronavirusepidemian leviämisvaiheessa.
Olemme koostaneet Sipoossa voimassa olevat suositukset ja rajoitukset yhdelle sivulle.
Voimassa olevat suositukset ja rajoituksetLataa koronavilkku
Koronavilkku on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuottama sovellus, jonka avulla saat tiedon, jos olet sovelluksen arvion mukaan altistunut koronavirukselle. Jos sinulla todetaan tartunta, voit ilmoittaa siitä sovelluksella nimettömästi. Voit ladata Koronavilkun maksutta puhelimeesi yleisimmistä sovelluskaupoista (esim. App Store ja Google Play).
Koronavilkun verkkosivutTavoitteena on estää viruksen leviämistä
Viranomaisten toiminnan tavoitteena on yhä estää viruksen leviämistä yhteiskunnassa, turvata terveydenhuollon kantokyky ja suojella erityisesti riskiryhmiin kuuluvia ihmisiä. Tarkoituksena on edelleen tunnistaa tartuntoja ja vähentää jatkotartuntoja selvittämällä tartuntaketjuja ja kartoittamalla altistuneita. Torjuntatoimilla voidaan vähentää etenkin iäkkäiden ja perussairauksista kärsivien sairastumista sekä turvata terveydenhuollon toimintakykyä.
Mahdollinen karanteeniin asettamispäätös tehdään aina terveydenhuollon toimesta. Lähtökohtaisesti ohjeena karanteenille on, että karanteeniin asetetaan henkilöt, jotka ovat olleet tekemisissä koronavirusinfektioon sairastuneen henkilön kanssa yli 15 min suljetussa tilassa.
Altistumisen takia karanteeniin määrätyn henkilön perheenjäsenet eivät ole karanteenissa, koska he eivät ole olleet lähikontaktissa koronavirukseen sairastuneeseen. He voivat elää ja liikkua normaalisti.
Karanteeniin asetetuille toimitetaan virallinen päätös, joka oikeuttaa tarvittaessa alle 16-vuotiaan huoltajan jäämään kotiin hoitamaan lastaan, vaikka lapsi olisikin terve. Päätös perustuu tartuntatautilakiin.
Karanteeni = Karanteenilla tarkoitetaan terveen henkilön liikkumisvapauden rajoittamista. Karanteeniin asetetaan oireeton, terve henkilö, joka on altistunut koronavirukselle oltuaan esimerkiksi kontaktissa tartunnan saaneeseen. Karanteenilla estetään tartuntoja mahdolliselta oireettomalta tartunnankantajalta muihin henkilöihin.
Eristys = Eristyksellä tarkoitetaan tarttuvaa tautia sairastavan potilaan eristämistä terveistä. Eristykseen asetetaan siis henkilö, jolla on todettu koronavirustartunta. Eristys voidaan toteuttaa kotona tai sairaalassa. Tällä halutaan välttää mahdolliset jatkotartunnat.
Tiedottaminen koronavirustartunnoista ja altistumistapauksista
Sipoon kunta tiedottaa tartunnoista, jos tartunta aiheuttaa Sipoossa erityistoimia tai toimia sipoolaisilta. Tiedotuksessa huolehditaan siitä, että asukkaiden, potilaiden, henkilöstön ja altistuneiden yksityisyyden suoja säilyy.
Kunnan tartuntatautiyksikkö jäljittää koronavirukselle altistuneita aktiivisesti. Altistumistapauksista esimerkiksi julkisissa tiloissa tiedotetaan yleisesti, jos kaikkia mahdollisesti altistuneita ei voida muutoin tavoittaa varmuudella. Huomioithan, että vaikka sairastunut henkilö olisi käynyt ravintolassa, liikkeessä tai muussa julkisessa tilassa jossain vaiheessa tiettynä aikana, ei se tarkoita sitä, etteikö samassa paikassa voisi myöhempänä ajankohtana asioida turvallisesti.
THL julkaisee koronakarttasovelluksessaan tietoja varmistetuista tautitapauksista myös kunnittain. Saat ajantasaisen tiedon Sipoon tartuntamääristä kartasta. Sovelluksessa on myös tietoja testausmääristä sairaanhoitopiireittäin. Pääset koronakarttasovellukseen tästä linkistä tai voit tutustua upotettuun karttaan alla.