Asumisoikeusasunnot

Asumisoikeusasunto on asunto, jota asukas hallitsee, mutta ei omista. Asumisoikeusasunnon numero haetaan ARA:sta eli Asumisen rahoitus- ja kehittämisrahastosta.

Asumisoikeusasuminen on vuokra-asumisen ja omistusasumisen välimuoto. Asumisoikeusasunnot ovat valtion tuella rakennettuja asuntoja, joiden asukkaaksi pääsee maksamalla asumisoikeusmaksun, joka on 15 prosenttia asunnon alkuperäisestä hankintahinnasta. Sen lisäksi asumisesta maksetaan käyttövastiketta, joka on verrattavissa vuokraan.

Asumisoikeusasunto pysyy asukkaalla niin kauan kuin hän haluaa. Kun asukas luopuu asunnosta, hänelle palautetaan alkuperäinen asumisoikeusmaksu korjattuna rakennuskustannusindeksin muutoksella.

Toimi näin

Tarvitset asumisoikeusasunnon hakemiseen järjestysnumeron. Asumisoikeusasunnon numero haetaan ARA:sta, eli Asumisen rahoitus- ja kehittämisrahastosta.

Asumisoikeuslaki uudistuu: nykyiset järjestysnumerot ovat voimassa 31.12.2023 asti

Asumisoikeusasuntojen asukasvalinnassa siirrytään määräaikaisiin järjestysnumeroihin ja valtakunnalliseen jonotusjärjestelmään. Jatkossa asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA myöntää järjestysnumerot asumisoikeusasumiseen. Nykyiset asukasvalinnan järjestysnumerot ovat voimassa 31.12.2023 asti.

1.9.2023 alkaen uusia järjestysnumeroita haetaan ARAsta. Uudella järjestysnumerolla voi hakea asumisoikeusasuntoa valtakunnallisesti kaikista niistä kunnista, joissa asuntoja on. Numero maksaa noin 10 euroa ja on voimassa kaksi vuotta.

1.1.2024 alkaen asuntoa voi hakea vain ARAn järjestysnumerolla.

Lisätietoja muutoksista:

ARAn verkkosivut: ara.fi/uusi-asolaki
sähköposti: asumisoikeus@ara.fi
puhelimitse 02952 50990 tiistaisin klo 9-11