Turvallisuus

Turvallisuus on laaja kokonaisuus, jossa asukkaiden hyvinvointi, vahva sosiaalinen yhteisöllisyys, taloudellinen vakaus sekä yhteiskunnallinen elinvoimaisuus yhdistyvät. Se on oleellinen osa kaikenikäisten ihmisten arjen hyvinvointia ja yhteiskunnan häiriötöntä toimintaa. Terveellinen, turvallinen ja ympäristöarvot huomioon ottava asuinympäristö on hyvän elämän perusta.

Kriisitiedotus
Sipoon kunta: koronavirustiedotteet

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos: koronavirustilanne

Hätäilmoitukset
Hätäkeskuslaitos, hätäkeskuslaitoksen toiminta
Kun soittaa hätäpuhelun 112 Suomi -sovelluksen kautta, Hätäkeskuslaitos saa automaattisesti sijaintitiedot.

Liikenneturvallisuus
Sipoon liikenneturvallisuussuunnitelma

Pelastustehtävät

Itä-Uudenmaan pelastuslaitos, pelastuslaitoksen toiminta

Poliisitehtävät
Itä-Uudenmaan poliisilaitos, poliisilaitoksen toiminta

Riita- ja rikosasioiden sovittelu
Sipoon kuuluu Vantaan sovittelutoimiston toimialueeseen. Vantaan sovittelutoimisto

Rikoksentorjunta
Rikoksentorjuntaneuvosto, oikeusministeriö: rikoksentorjunta

Säteilytilanne
Säteilyturvakeskus, säteilytilanne

Säävaroitukset
Ilmatieteenlaitos, ilmatieteenlaitoksen varoitukset

Tulvavaroitukset
Suomen ympäristökeskus SYKE, Ilmatieteen laitos ja Tulvakeskus, tulvavaroitukset ja vedenkorkeudet.

Väestönsuojat
Itä-Uudellamaalla ei ole yleisiä väestönsuojia. Väestönsuoja löytyy isompien taloyhtiöiden tai työpaikkojen yhteydestä ja ovat näiden kiinteistöjen asukkaiden tai työntekijöiden käytössä. Väestönsuojapaikkoja voi myös olla julkisten tilojen yhteydessä, kuten kouluissa ja päiväkodeissa. Lisätietoja väestönsuojista: Itä-Uudenmaan pelastuslaitos, suojautuminen sisään ja väestönsuojat

Ympäristöterveydenhuolto
Kuntien yhteinen ympäristöterveydenhuolto

Valmiussuunnittelu

Kunnalla on niin normaalioloissa, häiriötilanteissa kuin poikkeusoloissakin keskeinen vastuu väestön tarvitsemien peruspalveluiden sekä muun tärkeän palvelu- ja hyödyketuotannon huolehtimisesta. Valmiussuunnittelun avulla kunta varmistaa, että pystytään huolehtimaan kriittisestä palvelutuotannosta ja muista asioista.

Itä-Uudenmaan turvallisuusyhteistyö

Askola, Lapinjärvi, Loviisa, Myrskylä, Porvoo, Pukkila ja Sipoo sekä Itä-Uudenmaan poliisilaitos ja Itä-Uudenmaan pelastuslaitos osallistuvat alueelliseen turvallisuusyhteistyöhön. Turvallisuussuunnittelutyö pohjautuu Sisäasiainministeriön koko maata koskeviin linjauksiin kunnallisesta turvallisuussuunnittelusta.

Syksyllä 2018 itäuusmaalaiset kunnat hyväksyivät yhteisen turvallisuusohjelman: Itäisen Uudenmaan turvallisuusohjelma 2018–2021. Ohjelmalla luodaan raamit kuntalaisten jokapäiväisen turvallisuuden kehittämiselle ja ylläpidolle sekä asukkaiden osallistamiseen turvallisuustyöhön.

Itä-Uudellamaalla toteutetaan joka toinen vuosi asukkaille suunnattu turvallisuuskysely. Syksyllä 2020 järjestetyn  turvallisuuskyselyn mukaan 86 %  kaikista vastanneista (84 % sipoolaisista) tunsi olonsa turvalliseksi tai melko turvalliseksi.

Vuoden 2020 turvallisuuskysely: kaikki vastaukset ja sipoolaisten vastaukset

Sipoon turvallisuustyö

Kunnanhallitus hyväksyi Sipoon turvallisuustoimenpideohjelman 2020-2021 joulukuussa 2020. Nikkilässä ja Söderkullassa järjestettiin turvallisuuskävelyt lokakuussa 2021. Lisätietoja turvallisuuskävelyistä: tiedote, Nikkilän turvallisuuskävely, raportti ja Söderkullan turvallisuuskävely, raportti.

Valtakunnallinen turvallisuustyö

Sisäasiainministeriön laatiman sisäisen turvallisuuden strategian on tarkoitus ohjata koko suomalaisen yhteiskunnan toimintaa turvallisemmaksi: Hyvä elämä – turvallinen arki. Lisätietoja sisäisen turvallisuuden strategiasta.

Sisäisen turvallisuuden portaali Tuovi

112 Suomi -sovellus

Tiesitkö, että vaaratiedotteet voidaan välittää älypuhelimeesi 112 Suomi -sovelluksen kautta? 112-sovellus hälyttää esimerkiksi tilanteessa, jossa viranomaiset haluavat väestön nopeasti suojaan sisätiloihin. Lataa 112 Suomi -sovellus puhelimesi sovelluskaupasta.