Uusi ja vanha kirkko

Sipoon vanha ja uusi kirkko sijaitsevat vain muutaman sadan metrin päässä toisistaan ja muodostavat yhdessä ainutlaatuisen kulttuurimaiseman.

Sipoon vanha kirkko eli Pyhän Sigfridin kirkko rakennettiin 1450-luvulla. Keskiaikainen harmaakivikirkko on kesäisin erittäin suosittu vihkikirkko ja kirkossa pidetään kesäisin myös jumalanpalveluksia. Kirkon suunnittelijan nimeä ei tiedetä, mutta hänet tunnetaan niin sanottuna Pernajan mestarina. Sen arkkitehtuuri eroaa muista Suomen keskiaikaisista kivikirkoista, koska sen kuori on rakennettu kolmilaivaiseksi, kun taas muu osa kirkosta on kaksilaivainen.

Vanhassa kirkossa voi yhä aistia keskiajan tunnelman. Seiniä ja holvistoa koristavat 1400-luvulla punamullalla ja nokimustalla tehdyt maalaukset. Kirkosta löytyvät myös jalkapuu kirkkosalista ja häpeäpenkki asehuoneesta (eteisestä), jotka ovat peräisin 1600-1700-luvuilta.

Uusi kirkko, eli Sipoon kirkko, on Theodor Deckerin suunnittelema, pääosin uusgoottilaista tyyliä edustava punatiilinen kirkko. Se rakennettiin, kun vanha kirkko kävi kasvavalle seurakunnalle pieneksi 1800-luvulla. Kirkko vihittiin käyttöönsä vuonna 1885. Kirkko on sekä Sipoon suomalaisen että Sipoon ruotsalaisen seurakunnan käytössä.

Vanha kirkko
Brobölentie 68
Kotisivu

Uusi kirkko
Kuninkaantie 19
Kotisivu
Avoinna vierailijoille tilauksesta ja suntion ollessa paikalla.