Koronavirus

Toimi näin, kun epäilet koronavirustartuntaa

Ohjeistus koronavirustestaamisesta on muuttunut (1/2022). THL päivitti 13.1.2022 kansalaisten ohjeistusta koronatesteistä ja karanteeneista alueilla, joilla tartunnanjäljitystä ei ole mahdollista tehdä kattavasti. Sipoon ohjeet alla on muutettu THL:n ohjeistuksen ja Uudenmaan alueen yhteisten ohjeiden mukaisiksi. Ohjeisiin on myös päivitetty muuttuneet eristyskäytännöt 21.1.2022.

Koronavirustaudin oireet

Koronavirustaudin oireita ovat flunssaoireet, kuten yskä, hengenahdistus, lihaskivut, kurkkukipu, nuha, väsymys ja kuume. Myös haju- tai makuaistin äkillinen katoaminen voi olla taudin oire. Ripuli ja vatsaoireet saattavat liittyä koronavirustautiin, jos niillä ei ole muuta ilmeistä syytä.

Voit täyttää koronavirustaudin oirearvion Omaolo-palvelussa. Oirearvio on tarkoitettu koronavirustartunnan todennäköisyyden arviointiin sekä antamaan neuvoja hoidon tarpeen arvioinnista ja infektion leviämisen estämisestä. Pääset tekemään oirearvion Omaoloon tästä linkistä.

Koronavirustestiin hakeutuminen

12-vuotiaat ja vanhemmat

Hakeudu koronavirustestiin vain siinä tapauksessa, että sinulla on koronavirustartuntaan sopivia oireita ja

 • kuulut vakavan koronavirustaudin riskiryhmään
 • olet raskaana
 • et ole saanut koronavirusrokotetta etkä ole sairastanut koronavirustautia
 • kuulut verisuonitukoksen riskiryhmään (katso riskitekijät HUSin verkkosivuilta tästä linkistä)
 • olet sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilainen ja työskentelet välittömässä asiakas- ja potilastyössä
 • työskentelet hoiva- tai vammaispalveluissa tai
 • terveydenhuollon ammattilainen on ohjannut sinut testiin

Alle 12-vuotiaat

Jos lapsellasi on koronavirusinfektioon sopivia oireita, hänen tulee välttää perheen ulkopuolisia kontakteja, kunnes oireet ovat merkittävästi helpottaneet ja lapsi jaksaa normaalit askareet.

Alle 12-vuotiaalta lapselta otetaan koronavirustesti, jos hänellä on koronavirusinfektioon viittaavia lieviäkin oireita, ja

 • lapsi kuuluu vakavan koronavirustaudin riskiryhmään sairauden tai lääkityksen takia
 • lapsen kanssa samassa taloudessa asuu tai hän tapaa säännöllisesti perhe- tai lähipiiriin kuuluvia 16 vuotta täyttäneitä, joilla ei ole täyttä rokotussuojaa* tai immuunisuoja koronaa vastaan on puutteellinen tai
 • jos lapsen oireet edellyttävät lääkärin arvion mukaan testiä

(*saanut kaksi koronavirusrokoteannosta tai sairastanut koronavirusinfektion ja saanut yhden rokoteannoksen)

Katso THL:n sivuilta tästä linkistä, miten toimia, kun lapsi on sairastunut hengitystieinfektioon.

Hakeudu toistamiseen viralliseen koronatestiin, jos

 • Saat ensimmäisestä testistäsi tulokseksi ”heikko positiivinen”

Koronaviruksen kotitestit

Koronavirusnäytteenotto on ruuhkautunut. Jos oireesi ovat lievät (kuten nuha tai kurkkukipu) etkä kuulu laboratoriovarmistetun koronavirustestin piiriin (ks. kohta Koronavirustestiin hakeutuminen yllä), voit tehdä myös antigeenikotitestin. Perehdy ja lue tarkkaan kotitestin toteutuksen ja tuloksen tulkinnan ohjeet: (katso THL:n ohjeet tästä linkistä).

Kun kotitesti on positiivinen:

Mikäli kotitesti on positiivinen, pysy kotona ja pyri välttämään kaikkia kodin ulkopuolisia kontakteja viiden vuorokauden ajan oireidesi alusta alkaen.

Kotitestin positiivista tulosta ei tarvitse varmentaa laboratoriotestillä (katso THL:n ohjeet tästä linkistä), jos

 • oireesi ovat lievät eivätkä vaadi yhteydenottoa terveydenhuoltoon
 • et kuulu riskiryhmiin (katso lisää kohdasta Koronavirustestiin hakeutuminen yllä)
 •  et tarvitse koronapassia varten todistusta sairastetusta koronataudista (koronapassissa näkyy vain terveydenhuollon testillä varmennettu koronavirusinfektio).

Kun kotitesti on negatiivinen:

Mikäli kotitestisi on negatiivinen ja olet oireinen, testi kannattaa toistaa useana peräkkäisenä päivänä tai kahden päivän välein.

Kotitestin negatiivinen tulos ei tarkoita, etteikö koronaviruksen itämisaika voi olla meneillään ja tauti todettavissa myöhemmin. Onkin tärkeää, että vältät oireisena kontakteja ainakin viiden vuorokauden ajan, vaikka kotitesti olisi negatiivinen. Jos oireet jatkuvat kauemmin kuin kolme vuorokautta, suosittelemme välttämään kontakteja, kunnes olet ollut oireeton vähintään kaksi vuorokautta.

Kotitestin negatiivinen tulos ei vapauta tartuntatautilääkärin määräämästä eristyksestä tai karanteenista

Jos olet altistunut

Jos sinut on asetettu karanteeniin koronavirukselle altistumisen vuoksi, noudata saamiasi viranomaisohjeita.

Jos asut samassa taloudessa positiivisen kotitestin tehneen kanssa tai asut tai olet muutoin ollut läheisesti tekemisissä terveydenhuollossa tehdyssä testissä positiivisen tuloksen saaneen kanssa:

 • Vältä mahdollisuuksien mukaan kodin ulkopuolisia kontakteja, kunnes sairastuneen henkilön oireiden alusta on kulunut viisi vuorokautta. Jos useita perheenjäseniä sairastuu, viisi vuorokautta lasketaan viimeisimpänä sairastuneen oireiden alusta.
 • Käytä kodin ulkopuolella kasvomaskia.
 • Jää etätöihin, jos se on mahdollista. Jos olet täysin oireeton, voit mennä töihin kasvomaskia käyttäen ja kontakteja välttäen.
 • Oireeton lapsi voi mennä kouluun tai päiväkotiin, kun sairastuneen perheenjäsenen oireiden alusta on kulunut viisi vuorokautta.

 

Koronavirustestien ajanvaraus

Huom! Sipoossa ei ole enää koronaviruksen testauspistettä. Näytteenotto on suljettu 1.5.2022 alkaen. Alueen muut koronavirusnäytteenottopisteet näet verkkosivuilta hus.fi. 

Vaihtoehto 1: Varaa aika Koronabotin kautta

HUSin alueella asuvat voivat varata itse ajan koronavirusnäytteenottoon Koronabotin kautta. Vastattuaan Koronabotin oireita ja altistumista arvioiviin kysymyksiin, käyttäjä voi varata itselleen sopivan ajan näytteenottopisteeseen. Ajanvaraukseen tarvitaan pankkitunnukset tai mobiilivarmenne.

Voit tehdä ajanvarauksen itsellesi ja alle 16-vuotiaalle lapsellesi. Jos haluat varata ajan jollekulle muulle henkilölle, soita.

Vaihtoehto 2: Soita ja varaa aika

Ma-pe klo 8-16 Sipoon terveyskeskukseen puh. 09 2353 6001.

Todistus HUSin koronatestin tuloksesta

Voit ladata itsellesi maksuttoman englanninkielisen todistuksen negatiivisen koronatestin tuloksesta Koronatietoni.fi-palvelusta. Palveluun kirjautumista varten tarvitset pankkitunnukset tai mobiilivarmenteen.

Ilmoita altistuneet

HUS on avannut Koronatietoni.fi-sivulle palvelun, jossa koronavirustartunnan saanut voi itse kirjata mahdolliset altistuneet henkilöt ja näin nopeuttaa tartunnanjäljittäjien työtä.

Saitko tiedon koronavirustartunnasta? Nopeuta tartunnanjäljitystä ja ilmoita mahdolliset altistunee. Tee ilmoitus: Koronatietoni.fi.

Tietoa tartuntamääristä ja tilannekuvasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL julkaisee tietoja varmistetuista tautitapauksista myös kunnittain. Saat ajantasaisen tiedon Sipoon tartuntamääristä THL:n palvelusta. Sovelluksessa on myös tietoja testausmääristä sairaanhoitopiireittäin. Pääset THL:n palveluun tästä linkistä .

THL päivittää myös koronaviruksen tilannekuvaa ja ohjeita verkkosivuillaan.