Koronavirus

Jos epäilet koronavirustartuntaa?

Jos olet rokottamaton tai saanut yhden koronavirusrokotteen:

Jos sinulla on alla olevia koronavirustartunnan oireita, hakeudu testiin mahdollisimman pian ja vältä lähikontakteja:

 • akuutti hengitystieinfektio (yksi oire riittää: kuume, yskä, kurkkukipu, nuha, hengenahdistus, haju/makuaistin menetys) tai
 • ripuli/pahoinvointi, päänsärky tai lihaskipu ilman muuta ilmeistä syytä

Jos olet altistunut koronavirukselle, hakeudu testiin saamiesi ohjeiden mukaisesti.

Ajan näytteenottoon voi varata itse Koronabotin kautta tai soittamalla arkisin klo 8-16 Sipoon terveyskeskukseen numeroon 09 2353 6001 ja muina aikoina Päivystysapu-puhelinpalveluun 116 117.

Jos olet saanut kaksi rokotetta tai sairastanut taudin:

Koronavirustestiä ei pääsääntöisesti tarvita, jos:

 • oireesi ovat lievät ja
 • olet saanut kaksi annosta koronavirusrokotetta ja toisesta rokotuksesta vähintään viikko tai
 • jos olet sairastanut testillä varmennetun koronavirusinfektion edeltävän kuuden kuukauden aikana tai
 • jos olet sairastanut testillä varmennetun koronavirusinfektion ja saanut yhden rokotuksen ja rokotuksesta on kulunut vähintään viikko.

Hakeudu testiin aina myös kahden rokoteannoksen saaneena tai jos olet sairastanut koronavirusinfektion yli 6 kuukautta sitten, jos:

 • Koronabotti tai terveydenhuollon työntekijä ohjaa hoitoarviolla testiin
 • kuulut koronavirusinfektion vakavaan riskiryhmään iän (yli 60 vuotta), sairauden tai lääkityksen takia
 • olet raskaana
 • olet altistunut koronavirukselle edellisen kahden viikon aikana (myös Koronavilkun kautta tullut tieto, vaikka olisi oireeton)
 • olet sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijä
 • olet ikääntyneiden hoiva- ja hoitoyksiköiden asukas tai henkilökuntaa

Alle 12-vuotiaat:

THL suosittelee, että alle 12-vuotias viedään koronavirustestiin seuraavissa tilanteissa:

 • lapsella on oireita ja hänen tiedetään altistuneen laboratoriossa varmistetulle koronatapaukselle edeltävän kahden viikon aikana.
 • lapsella on oireita, ja perheessä on rokottamattomia 16 vuotta täyttäneitä tai henkilöitä, joiden immuunisuoja koronaa vastaan on puutteellinen
 • lasta hoitava lääkäri arvioi testin tarpeelliseksi.

Koronavirustaudin oireita ovat flunssaoireet, kuten yskä, hengenahdistus, lihaskivut, kurkkukipu, nuha, väsymys ja kuume. Myös haju- tai makuaistin äkillinen katoaminen voi olla taudin oire. Ripuli ja vatsaoireet saattavat liittyä koronavirustautiin, jos niillä ei ole muuta ilmeistä syytä.

Vaihtoehto 1: Varaa aika Koronabotin kautta

HUSin alueella asuvat voivat varata itse ajan koronavirusnäytteenottoon Koronabotin kautta. Vastattuaan Koronabotin oireita ja altistumista arvioiviin kysymyksiin, käyttäjä voi varata itselleen sopivan ajan näytteenottopisteeseen. Ajanvaraukseen tarvitaan pankkitunnukset tai mobiilivarmenne.

Voit tehdä ajanvarauksen itsellesi ja alle 16-vuotiaalle lapsellesi. Jos haluat varata ajan jollekulle muulle henkilölle, soita.

Vaihtoehto 2: Soita ja varaa aika

Ma-pe klo 8-16 Sipoon terveyskeskukseen puh. 09 2353 6001
Muina aikoina Päivystysapu-puhelinpalveluun puh. 116 117
Hätätilanteessa soita 112

Sipoon koronatestauspiste kartalla

Testauspaikan osoite on Iso Kylätie 18, Nikkilä.

Todistus HUSin koronatestin tuloksesta

Voit ladata itsellesi maksuttoman englanninkielisen todistuksen negatiivisen koronatestin tuloksesta Koronatietoni.fi-palvelusta. Palveluun kirjautumista varten tarvitset pankkitunnukset tai mobiilivarmenteen.

Ilmoita altistuneet

HUS on avannut Koronatietoni.fi-sivulle palvelun, jossa koronavirustartunnan saanut voi itse kirjata mahdolliset altistuneet henkilöt ja näin nopeuttaa tartunnanjäljittäjien työtä.

Saitko tiedon koronavirustartunnasta? Nopeuta tartunnanjäljitystä ja ilmoita mahdolliset altistunee. Tee ilmoitus: Koronatietoni.fi.

Tavoitteena on estää viruksen leviämistä

Viranomaisten toiminnan tavoitteena on yhä estää viruksen leviämistä yhteiskunnassa, turvata terveydenhuollon kantokyky ja suojella erityisesti riskiryhmiin kuuluvia ihmisiä. Tarkoituksena on edelleen tunnistaa tartuntoja ja vähentää jatkotartuntoja selvittämällä tartuntaketjuja ja kartoittamalla altistuneita. Torjuntatoimilla voidaan vähentää etenkin iäkkäiden ja perussairauksista kärsivien sairastumista sekä turvata terveydenhuollon toimintakykyä.

Mahdollinen karanteeniin asettamispäätös tehdään aina terveydenhuollon toimesta. Lähtökohtaisesti ohjeena karanteenille on, että karanteeniin asetetaan henkilöt, jotka ovat olleet tekemisissä koronavirusinfektioon sairastuneen henkilön kanssa yli 15 min suljetussa tilassa.

Altistumisen takia karanteeniin määrätyn henkilön perheenjäsenet eivät ole karanteenissa, koska he eivät ole olleet lähikontaktissa koronavirukseen sairastuneeseen. He voivat elää ja liikkua normaalisti.

Karanteeniin asetetuille toimitetaan virallinen päätös, joka oikeuttaa tarvittaessa alle 16-vuotiaan huoltajan jäämään kotiin hoitamaan lastaan, vaikka lapsi olisikin terve. Päätös perustuu tartuntatautilakiin.

Karanteeni = Karanteenilla tarkoitetaan terveen henkilön liikkumisvapauden rajoittamista. Karanteeniin asetetaan oireeton, terve henkilö, joka on altistunut koronavirukselle oltuaan esimerkiksi kontaktissa tartunnan saaneeseen. Karanteenilla estetään tartuntoja mahdolliselta oireettomalta tartunnankantajalta muihin henkilöihin.

Eristys = Eristyksellä tarkoitetaan tarttuvaa tautia sairastavan potilaan eristämistä terveistä. Eristykseen asetetaan siis henkilö, jolla on todettu koronavirustartunta. Eristys voidaan toteuttaa kotona tai sairaalassa. Tällä halutaan välttää mahdolliset jatkotartunnat.

Tiedottaminen koronavirustartunnoista ja altistumistapauksista

Sipoon kunta tiedottaa tartunnoista, jos tartunta aiheuttaa Sipoossa erityistoimia tai toimia sipoolaisilta. Tiedotuksessa huolehditaan siitä, että asukkaiden, potilaiden, henkilöstön ja altistuneiden yksityisyyden suoja säilyy.

Kunnan tartuntatautiyksikkö jäljittää koronavirukselle altistuneita aktiivisesti. Altistumistapauksista esimerkiksi julkisissa tiloissa tiedotetaan yleisesti, jos kaikkia mahdollisesti altistuneita ei voida muutoin tavoittaa varmuudella. Huomioithan, että vaikka sairastunut henkilö olisi käynyt ravintolassa, liikkeessä tai muussa julkisessa tilassa jossain vaiheessa tiettynä aikana, ei se tarkoita sitä, etteikö samassa paikassa voisi myöhempänä ajankohtana asioida turvallisesti.

THL julkaisee koronakarttasovelluksessaan tietoja varmistetuista tautitapauksista myös kunnittain. Saat ajantasaisen tiedon Sipoon tartuntamääristä kartasta. Sovelluksessa on myös tietoja testausmääristä sairaanhoitopiireittäin. Pääset koronakarttasovellukseen tästä linkistä tai voit tutustua upotettuun karttaan alla.