Maantiematkailua Sipoossa

Sipoo ja sen kaunis luonto ja vieläkin kauniimpi maalaismaisema on täydellinen kohde päiväretkelle pääkaupunkiseutulaisille, sillä Sipoo sijaitsee vain noin 30 minuuttia Helsingistä itään. Sipoon maaseutuidylli ja vanhat kulttuurimaisemat määrittävät maiseman, ja tuo ihanaa vaihtelua kaupunkimaisemaan. Pysähdykset tämän maantiematkan varrella, jonka olen suunnitellut, ovat mielenkiintoisia ja ehdottomasti vierailun arvoisia. Sipoon maisemat ovat kuitenkin niin kauniita, että maisema, jonka näet autosi ikkunasta matkan aikana, on jo matkan arvoinen.

Sipoossa on paljon makeita, näkemisen arvoisia paikkoja. Alla on lueteltu muutama näistä. Voit ajaa reitin joko autolla tai moottoripyörällä – tai jos jaksat polkea, voit tehdä sen pyörälläkin. Tätä linkkiä napsauttamalla näet koko reitin.

Paippisten huoltoasema

Paippisten huoltoasema avattiin 1930-luvulla ja se on yksi Suomen vanhimmista huoltoasemista. Huoltoasema ei ole enää käytössä, eli siellä ei voi enää tankata, sillä huoltoasema suljettiin jo vuonna 1969. Paippinen on pieni kylä, jossa pumppu sijaitsee. Paippinen on hyvin kaunis ja jos pidät alueen maisemasta, suosittelisin ajamaan pienen kierroksen alueen pikkuteillä.

Sipoon kirkko

Sipoon kirkko on uusgoottilainen kirkko, joka on rakennettu 1880-luvulla. Kirkko ja ympäröivät maat ovat melko isot. Ajaessasi Helsingistä Nikkilään näet kirkon Jokivarrentien oikealla puolella.

Sipoon vanha kirkko tai Pyhän Sigfridin kirkko

Sipoon vanha kirkko on todella näkemisen arvoinen! Keskiaikainen kivikirkko on rakennettu 1450-luvulla ja sen mukulakivinen lattia ja vanhat seinämaalaukset ovat jotain aivan erikoista. Kirkko on täynnä historiaa. Kirkossa on jopa vanha jalkapuu, jota ennen vanhaan käytettiin rangaistuksena. Kuumina kesäpäivinä on todella mukavaa mennä kirkkoon, koska paksut kiviseinät pitävät kirkon mukavan viileänä.

Sipoon kirkko ja Pyhän Sigfridin sijaitsevat hyvin lähellä toisiaan, ja molemmat kirkot ovat tiekirkkoja. Tämä tarkoittaa sitä, että kirkot ovat avoinna kesän aikana ja niissä on helppo vierailla. Silloin kun kirkot ovat auki yleisölle, niissä on myös ​​opas paikalla molemmissa kirkoissa. Joten jos tarvitset apua tai haluat tietää lisää kirkosta ja sen historiasta, kysy pois! Voit tarkistaa aukioloajat tiekirkkojen verkkosivuilta.

Entinen sairaala-alue Nikkilässä

Nikkilä mielisairaalan alue, eli nykyään Itäinen Jokipuisto, on alue Sipoon kyläkeskuksen Nikkilän kupeessa. Alue oli sairaala mielenterveyspotilaille vuoteen 1999 saakka. Nykyään alue on muutettu asuinalueeksi. Itäisen Jokipuiston funkkisrakennukset ovat tavallaan ainutlaatuisia, sillä ne ovat niin epätyypillisessä miljöössä keskellä sipoolaista maalaismaisemaa. Tämän tyyppistä arkkitehtuuria on yleensä vain kaupungeissa. Jos päädyt alueelle ja olet vailla tekemistä, voit poiketa Artborg 35 kautta tai käydä Galleria Pesulassa nauttimassa taiteesta. Lue lisää Nikkilän entisestä sairaalasta tästä.

Pilvijärvi

Pilvijärvi on todellinen Sipoon helmi. Järvi on suosittu paikka uida ja ottaa aurinkoa kesäisin. Pilvijärvellä uimarannan läheisyydessä on pieni kioski, jos haluat nauttia välipalaa. Järvi ja ympäröivä alue on luonnonsuojelualue ja järven ympäri menee polku. Jos ranta täyttyy ja on mielestäsi liian ruuhkainen, voit kävellä luontopolkua pitkin järven toisella puolella sijaitseville kallioille. Huomioithan, että kesällä Pilvijärvellä pysäköiminen kustantaa 5€.

Gumbostrand

Seuraavaksi aja Etelä-Sipooseen rannikkoa päin. Gumbostrand on todella mukava ja rauhallinen kylä merenrannalla ja siellä sijaitsee seuraava kohde, ravintola N’avetan Laituri (Huom! N’avetan laituri on suljettu kesällä 2020, mutta voit nauttia uunituoreista leivonnaisista N’avetassa, Katajakalliontie 2, matkalla Gumbostrandiin).

Gumbostrandissa on pieni koulu, vapaaehtoinen palokunta ja satama pienille veneille.

Gumbostrand konst & form

Nyt kun olet Gumbostrandissa, vierailu Gumbostrand konst & form taidegalleriassa on välttämätöntä. Gumbostrand konst & formissa voit nauttia monimuotoisesta modernista taiteesta. Gumbostrand konst & formissa on myös ravintola, joka on todella mukava, jos N’avetan Laituri ei ole sinun makuusi.

Lemminkäisen temppeli

Museoviraston mukaan Lemminkäisen temppeli on vain tavallinen, luonnollisesti muodostunut pieni luola. Tästä huolimatta Ior Bock aloitti luolan louhinnan vuonna 1986, sillä hän uskoi, että suomalaisen mytologian hahmon Lemminkäisen temppeli löytyisi haudattuna luolan alta. Luola on nyt kaivosten jälkeen 50 metriä pitkä, 4 metriä leveä ja 3,5 metriä korkea. Kaivauksista huolimatta yhtäkään temppelin 987 kammiosta ei ollut koskaan löydetty.

Luola täyttyy ajoittain vedellä, kuten kuvassa näkyy, mutta Lemminkäisen temppelin ympäristö ja sisäänkäynti on näkemisen arvoinen silmäänpistävän muotonsa vuoksi.

Haluatko nähdä lisää Sipoosta?

Visit Sipoo -sivustolta löydät lisää Sipoon mielenkiintoisia paikkoja ja nähtävyyksiä. Sibbesborg, Arava-talo ja sen seinämaalaus, lukemattomat saaret saaristossa ovat kaikki sipoolaisia nähtävyyksiä. Kaikki kohteet ei vaan yksinkertaisesti mahtunut yhteen blogipostaukseen.

Tämän blogitekstin on kirjoittanut Sipoon kunnan harjoittelija Mikaela Björkqvist kesäkuussa 2019.

Viimeksi muokattu 04.07.2022