Tartunnanjäljitys ruuhkautunut Sipoossa – Kouluissa, päiväkodeissa, työpaikoilla ja harrastuksissa altistuneita ei jäljitetä enää

Viime viikolla uusia tartuntoja todettiin Sipoossa lähes 260, ja epidemiatilanne vaikuttaa vielä vaikeutuvan. Tartunnanjäljityksen viive on Sipoossa jo noin 7 vuorokautta, ja koronavirustestaukseen pääsyä voi joutua odottamaan myös useamman vuorokauden ajan.

Jatkossa tartunnanjäljitystä joudutaan kohdistamaan Sipoossa. Kaikkiin positiivisen koronatestituloksen saaneisiin pyritään olemaan jatkossakin yhteydessä tartunnanjäljityksestä. Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten, yli 60-vuotiaiden ja raskaana olevien osalta tartunnanjäljitys on priorisoitu.

Karanteeniin asetetaan jatkossa vain sairastuneen lähipiiri, eli käytännössä samassa taloudessa asuvat ja siihen verrattavissa olevat henkilöt. Päiväkodeissa, kouluissa, työpaikoilla ja joukkueurheilussa altistuneisiin ei ehditä olla tartunnanjäljityksestä yhteydessä ollenkaan. Ainoastaan sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten kohdalla kartoitetaan edelleen altistumiset myös työpaikoilla.

Toivomme, että sairastunut henkilö itse pyrkii ilmoittamaan mahdollisesta altistuksesta mainituissa paikoissa altistuneille tai tilan/yhteisön vastuuhenkilöille. Tartuttavuusaika alkaa noin kaksi vuorokautta ennen ensimmäisten oireiden ilmaantumista. Altistuneeksi katsotaan henkilö, joka on ollut kanssasi lähikontaktissa ilman maskia vähintään 15 minuutin ajan tai jonka kanssa olet ollut fyysisessä kontaktissa. Vastuuhenkilöiden toivotaan ilmoittavan yhteisössä eteenpäin, että yhteisössä on ilmennyt koronavirustartunta ja kehottavan mahdollisesti altistuneita tarkkailemaan oireitaan tarkasti ja reagoimaan niihin matalalla kynnyksellä yleisten koronatestausohjeiden mukaisesti. Esimerkiksi päiväkodissa olleen sairastuneen lapsen huoltaja voi ilmoittaa asiasta päiväkodin johtajalle, joka puolestaan voi tiedottaa asiasta yleisellä tasolla päiväkodin muita huoltajia.

Lieväoireisille ja rokotetuille ei-riskiryhmäläisille suositellaan kotitestejä

Suosittelemme riskiryhmiin kuuluvia ja niitä, jolla on vajaa rokotussuoja, hakeutumaan edelleen herkästi koronatestaukseen. Henkilön rokotussuojan katsotaan olevan vajaa, jos hän ei ole saanut vielä kaikkia hänelle suositeltuja koronarokoteannoksia suositellulla aikavälillä.

Jos sinulla on täysi rokotussuoja ja koronavirustautiin sopivia lieviä oireita, suosittelemme ensisijaisesti tekemään kotitestin, jos sinulla on kotitesti saatavilla. Älä kuitenkaan lähde enää oireisena itse ostamaan kotitestiä päivittäistavarakaupasta tai apteekista.

Jos kotitestin tulos on positiivinen, eristäydy muista ihmisistä ja pysy kotona. Voit palata normaaliin arkeen, kun olet ollut oireeton 2 vuorokautta ja oireiden alusta on kulunut vähintään 10 vuorokautta. Jos olet ollut koko ajan oireeton riittää 10 vuorokauden eristäytyminen testihetkestä. Voit lukea tarkat testausohjeet eri tilanteisiin kunnan koronasivuilta tästä linkistä.

Pyrithän myös ilmoittamaan mahdollisesta altistumisesta itse niille henkilöille, joita olet kohdannut ja epäilet altistaneesi oireiden aikana sekä 2 vuorokauden aikana ennen oireiden alkua. Toivomme, että ohjaat tartuttavuusaikana tapaamasi ihmiset omaehtoiseen karanteeniin 10 vuorokauden ajaksi välttämään sosiaalisia kontakteja mahdollisuuksien mukaan ja jos oireita ilmaantuu, toimimaan yleisten testausohjeiden mukaisesti. Altistuneeksi katsotaan henkilö, joka on ollut kanssasi lähikontaktissa ilman maskia vähintään 15 minuutin ajan tai jonka kanssa olet ollut fyysisessä kontaktissa.

Jos lapsen perheenjäsen on saanut positiivisen tuloksen kotitestissä, toivomme, että lapsi jää pois koulusta tai varhaiskasvatuksesta altistumisen vuoksi noin 10 päivän ajaksi. Koulusta tai päiväkodista tulisi jäädä kotiin altistustilanteessa, vaikka lapsella itsellään ei olisi oireita. Sipoon kunta on päättänyt myöntää maksuhyvityksen päiväkotimaksusta korona-altistuksen tai -tartunnan vuoksi poissaolosta 10.1.2022 alkaen huoltajien oman ilmoituksen perusteella. Varhaiskasvatuksen maksuhyvitystä varten ei tarvita virallista karanteeni- tai eristysmääräystä.

Koronarajoitukset jatkunevat

Heikentyneen epidemiatilanteen ja sairaalakuormituksen kasvun takia Uudenmaan alueelliset koronakoordinaatioryhmät ovat suositelleet Etelä-Suomen aluehallintovirastolle nykyisten koronarajoitusten jatkamista kahdella viikolla nykyisten rajoitusten päättyessä. Sipoon kunta tiedottaa tarkemmin rajoitusten jatkosta lähiaikoina, kunhan asiasta on päätetty.

Linkit:

Sipoon ajantasaiset ohjeet koronatestauksesta ja testiin hakeutumisesta eri tilanteissa sipoo.fi:ssä

 

Viimeksi muokattu 05.01.2022