Sipoon kunnan osallistuva budjetointi on taas täällä – tänä vuonna ideoita kerätään väliaikaisesti tyhjillään olevien tonttien elävöittämiseksi

Osallistuva budjetointi (osbu) on talouden ja demokratian yhdistävä toimintatapa, jossa asukkaat pääsevät ideoimaan ja äänestämään, mihin tietty osa kunnan budjetista käytetään.

Tällä kertaa vuoden 2024 osallistuvassa budjetoinnissa sipoolaiset pääsevät ideoimaan ja äänestämään Nikkilässä ja Söderkullassa sijaitseville tyhjillään oleville tonteille toteutettavista viihtyisyyttä lisäävistä väliaikaisista kehittämistoimenpiteistä.

Nikkilän kehityskohde sijaitsee puretun entisen linja-autoaseman paikalla osoitteessa Iso Kylätie 30, kun taas Söderkullassa kehityskohteeksi vapautuva tyhjä tontti osoitteessa Opintie 6 odottaa vielä Opintien koulukeskuksen purkutöiden valmistumista kesän aikana. Molemmat kohteet ovat vuodesta muutamaan vuoteen tyhjillään. Kummallekin tontille on kaavoitettu uusia asuntoja.

Haettavat ideat voivat olla monipuolisesti mitä vain asukkaiden tarpeelliseksi ja tärkeäksi kokemia yksittäisiä asioita tai jotakin toimintaa, kuten tapahtumia. Ideoille on annettu tuttuun tapaan väljähköt raamit, jotta asukkailta saadaan mahdollisimman monta toteutuskelpoista ideaa.

Mikäli kohteisiin tullaan toteuttamaan asukkaiden toiveesta esimerkiksi joitakin fyysisiä rakennelmia tai välineistöä, pyritään niille löytämään jatkokäyttömahdollisuuksia muissa kunnan soveltuvissa kohteissa tonttien rakentamisen käynnistyessä.

Osallistuva budjetointi toteutetaan neljässä osavaiheessa

Vuoden 2024 osallistuvan budjetoinnin hanke toteutetaan maaliskuusta alkaen neljässä osavaiheessa: ideointivaihe, arviointivaihe, äänestys ja ideoiden toteutus. Hanke on tarkoitus saada valmiiksi kokonaisuudessaan vuoden loppuun mennessä.

Eniten ääniä saaneita ideoita toteutetaan hankkeelle varatulla budjetilla molemmissa kohteissa noin 1–2 kappaletta äänestystuloksen määräämässä järjestyksessä. Kohteissa toteutettavien ideoiden lukumäärään vaikuttavat esimerkiksi ideoiden kustannusarviot ja tonttien tilarajoitteet.

Tavoitteena on käynnistää asukkaiden valitsemien ideoiden toteutus mahdollisimman pian äänestystuloksen selviämisen jälkeen. Söderkullan kohteessa ideoiden toteuttamisen käynnistäminen tontin alueella ajoitetaan koulukeskuksen purkutöiden valmistumisen kanssa.

Näin jätät asukasidean

Hankkeen ideointivaihe toteutetaan 4.3.–24.3.2024 välisenä aikana. Ideoita voi jättää yhden tai useampia maanantaista 4.3. alkaen sähköisen lomakkeen kautta tai täyttämällä paperisen kyselylomakkeen SipooInfo -asiakaspalvelupisteissä (Nikkilässä ja Söderkullassa) tiistaista 5.3. alkaen.

SipooInfo Söderkulla sijaitsee S-marketin yläkerrassa osoitteessa Amiraalintie 2. SipooInfo Nikkilä palvelee puolestaan samoissa tiloissa pääkirjaston kanssa osoitteessa Pohjoinen Koulutie 2.

Ideointivaiheessa kaikki kunnan asukkaat, yhdistykset ja yhteisöt voivat jättää ideoita. Kaikki mukaan ideoimaan ja kehittämään!

Voit tutustua hankkeeseen tarkemmin jo etukäteen Sipoo rakentaa ja kehittää -verkkosivulta tämän linkin takaa.

Viimeksi muokattu 04.03.2024