Sipoon äänestyspaikoilla on käytössä useita terveysturvallisuusjärjestelyjä

Sipoon äänestyspaikoilla vaalivirkailijoiden ja äänestäjien välille on asennettu pleksilasit. Äänestyskopit on sijoitettu yli kahden metrin etäisyydelle toisistaan. Äänestäjiä kehotetaan pitämään turvaväli muihin äänestäjiin ja vaalivirkailijoihin. Heitä myös ohjataan käyttämään kasvomaskia ja huolehtimaan käsihygieniasta. Käsidesipisteitä on jokaisella äänestyspaikalla.

Henkilöllisyyden tarkastamiseksi vaalivirkailija saattaa ohjeistaa äänestäjää ottamaan kasvomaskin tilapäisesti pois. Tällöin kannattaa ottaa maski kasvoilta tarttuen korvalenkkeihin molemmin puolin, pitää maskia lenkeistä tarkastuksen ajan ja pukea maski tarkastuksen jälkeen takaisin varoen koskemasta kasvoja.

Vaalivirkailijat puhdistavat äänestyspaikalla pinnat ja tarvikkeet säännöllisesti. Kynät puhdistetaan jokaisen käyttökerran jälkeen. Saat äänestyslipukkeen kanssa myös puhdistetun kynän käyttöösi, mutta halutessasi voit tuoda mukana oman kynän.

Ennakkoäänestys tarjoaa joustavuutta

Äänestyspaikat ovat sellaisissa tiloissa, joissa turvavälit on mahdollista toteuttaa. Sisään- ja uloskäynnit järjestetään eri ovista, jos se on mahdollista. Näin vältetään kontakteja äänestäjien välillä ja ruuhkautumista. Söderkullassa Opintie 6:n ennakkoäänestyspaikassa äänestys järjestetään ulkotiloissa.. Edellisistä vaaleista tuttu kiertävä ennakkoäänestys järjestetään tälläkin kerralla. Ennakkoäänestyksen kestoa on myös pidennetty kahteen viikkoon.

-Tyypillisesti ennakkoäänestyspaikoissa on eniten äänestäjiä viimeisten ennakkoäänestyspäivien iltoina. Voit välttää ruuhkia äänestämällä muuna ajankohtana. Kannustamme äänestämään ennakkoon, jos se on mahdollista, koska silloin voit äänestäjänä valita ruuhkattoman äänestyspaikan ja -ajankohdan joustavasti, hallintopäällikkö Jenni Björksten kertoo.

Karanteenissa tai eristyksessä oleva äänestää ulkona tai tarvittaessa kotiäänestyksessä

Lääkärin määräämässä karanteenissa tai eristyksessä oleva ei saa tulla sisään äänestyspaikkaan. Karanteenissa tai eristyksessä olevan äänestäminen on mahdollista varsinaisena vaalipäivänä äänestyspaikan pihalla tai tarvittaessa ennakkoäänestysaikana kotiäänestyksessä tietyin edellytyksin ja erityisiä turvajärjestelyjä noudattaen.

Jos olet karanteenissa tai eristyksessä äänestysaikana, voit siis äänestää varsinaisena vaalipäivänä äänestysalueesi äänestyspaikassa ulkona tai pyytää kotiäänestystä. Kotiäänestykseen täytyy ilmoittautua erikseen viimeistään 1.6. mennessä keskusvaalilautakunnalle.

Varsinaisena vaalipäivänä 13.6. karanteenissa tai eristyksessä oleville on ohjeistus jokaisen äänestyspaikan ulkopuolella toimimisesta äänestämään tullessa. Karanteenissa tai eristyksessä oleva ei saa tulla sisälle äänestyspaikkaan, vaan vaalivirkailijat tulevat ulos hoitamaan äänestystapahtuman ulkona suojauksin ja turvavälein.

Kuntavaalien ennakkoäänestysaika on 26.5.–8.6.2021 ja vaalipäivä on 13.6.2021. Sipoon kaikkien äänestyspaikkojen tiedot ja aukioloajat näet kunnan verkkosivuilta tästä linkistä.

Linkit:
Kuntavaalisivut sipoo.fi:ssä
Vaalit.fi: Koronaohjeita äänestäjille

Viimeksi muokattu 11.06.2021