Opistoblogi: Ovi työelämään!

Olen Tarja Ekholm ja toimin Sipoossa tieto- ja viestintätekniikan tuntiopettajana. Lukuvuonna 2021-2022 Sipoon opistossa järjestettiin toisen kerran Työelämän taitoja kurssi. Kurssi kuului Aika digittää hankkeeseen, jonka rahoitti Opetushallitus. Kurssilla opiskeltiin työnhakuun liittyviä asioita, kuten työhakemuksen ja CV:n tekeminen, TE-palveluiden digitaalinen käyttö, työpaikkojen hakeminen netin eri palveluista sekä työhaastatteluihin valmistautuminen. Lisäksi harjoiteltiin mm. työelämän sääntöjä, sosiaalisia taitoja ja monipuolisesti IT-taitoja. Kurssiin kuului myös kaksi neljän viikon työssäoppimisjaksoa, ensimmäinen syksyllä ja toinen keväällä.

Alussa osalla oppilaista oli tietokoneiden käyttöön hieman epäilevä asenne, pian kuitenkin kaikille syttyi kova motivaatio oppia asiaa. Aina ei edes ajateltu, että opiskelemme tietotekniikkaa. Kuten silloin, kun oppilaat saivat tehdä esitelmän aiheesta, joka kiinnosti heitä. Samalla kun he tekivät esitelmää, harjoittelivat he tiedonhakua, tekstinkäsittelyä, tiedostojen käsittelyä, kuvien tallentamista, rajaamista ja kopiointia ja monia muita asioita, joita voidaan tehdä tietokoneella. Sitä oppiminen mielestäni parhaimmillaan on, käytetään erilaisia jo opittuja taitoja tehtäviä tehdessä ja samalla opitaan uusia mielenkiintoisia asioita.

Korona-aika asetti tietysti kurssille omat haasteensa, emme valitettavasti päässeet käymään tutustumiskäynneillä eri yrityksissä, onneksi sentään saimme kokemusasiantuntijan luennoimaan meille. Toivottavasti ensi lukuvuonna järjestettävällä kurssilla on mahdollisuus myös tutustumiskäynteihin.

Kurssin aikana ja heti kurssin jälkeen eräät oppilaista saivat työpaikan, asia, josta voimme opistolla olla ylpeitä. Ja opettajana olin näistä kaikista upeista oppilaistani erittäin ylpeä, he innostuivat työnhausta, tekivät hienot CV:t ja saavuttivat yhden erittäin tärkeän maalin: oppivat paljon uutta.

Opettajana odotan taas ensi lukukautta ja uutta Työelämän taidot kurssia, uusia oppilaita, joille saan opettaa uusia taitoja!

Sitä ennen kuitenkin… Ihanaa kesää!

Terveisin,
Tarja

Viimeksi muokattu 21.06.2022