Nikkilän vanha sairaala-alue

Nikkilän mielisairaala toimi tuhansien helsinkiläisten hoitopaikkana vuosina 1914–1999. Sairaala oli merkityksellinen paitsi potilailleen myös henkilökunnalle, johon lukeutui runsaimmillaan noin 1000 henkilöä. Enimmillään Nikkilässä hoidettiin samanaikaisesti 1200 potilasta ja 600 perhehoidossa olevaa henkilöä.

Nikkilän sairaalan potilaihin lukeutuu useita kuuluisia henkilöitä, kuten Uuno Kailas, Elmer Diktonius, Maila Pylkkönen, Signe Brander sekä L. Onerva, jonka muisto ja teokset nousevat vahvasti esiin tulevan kesän tapahtumissa. Hoitohenkilökunnasta kuuluisimpia lienee taitelija Rafael Wardi, joka aloitti sairaalassa taideterapeuttina vuonna 1959. Psykiatreista nimekkäin oli Nikkilän ikoniksikin tituleerattu Oscar Parland, joka oli myös kirjailija, maalari, säveltäjä ja pianisti.

Nikkilän sairaala oli taideterapian edelläkävijä ja potilaiden taidetta arvostettiin ja kerättiin talteen. Taidekokoelma kattaa yli 10 000 teosta ja on Helsingin kaupungin omistuksessa. Nikkilän sairaala on tunnettu myös kauniin arkkitehtuurinsa ansiosta ja vanhoja rakennuksia on kunnostettu muun muassa asuinkäyttöön. Nykyään sairaala-aluetta kutsutaan Itäiseksi Jokipuistoksi.

Käyntitiedot

Hopeapajukuja 5, 04130 Sipoo