Sipoon parhaat piknikpaikat

1. Satama Kalkkirannassa (Träskby) – Rantakallioita & Auringonlasku

Yksi lempipiknikpaikoistani sijaitsee Etelä-Sipoossa. Kalkkirannassa satamassa on hieno piknikpaikka, jossa on upea merinäköala. Aurinkoisina kesäpäivinä saaristoelämä on vilkasta täällä. Riippuen ajankohdasta voi ottaa aurinkoa, nähdä kauniin auringonlaskun tai miksei vaikka auringonnousun, joka on vähintään yhtä satumainen.

Kalkkirantaan satamaan tulee perille asti bussiyhteydet, minkä ansiosta on helppoa päästä perille esimerkiksi Söderkullasta tai Nikkilästä. Helsingistä Kalkkirantaan pääsee vaihtamalla bussia Söderkullassa. Söderkullassa vaihdetaan bussiin 995, jolla pääsee satamaan asti, jossa voi viettää piknikkiä rantakallioilla. Riippuen bussivuoroista, pääsee Itäkeskuksesta Kalkkirantaan noin 45 minuutissa.

Täällä satamassa on myös erittäin suosittu grillikioski tuotteineen. Joten jos unohdat ottaa ruokaa mukaan tai haluat spontaanisti lähteä piknikille, täällä on kaikkea, mitä tarvitset. Vesi on melko kirkasta, mutta vesirajassa on teräviä kiviä, joten jos haluat uida, ole varovainen. Koska piknikpaikka sijaitsee aivan merenrannalla, on tuuli usein viileä ja siksi suosittelen ottamaan mukaan lämpimän villapaidan etenkin illaksi.

Saaristo yleensäkin ja kaunis näkymä Kalkkirannasta ovat hyviä syitä vierailla Sipoossa sekä kokopäivämatkalla että lyhyemmällä retkellä. Noin 100 metriä satamasta sijaitsee myös Kalkkirannan Kievari, jossa on usein iltaisin keikkoja.

Jos on mahdollisuus käyttää hieman enemmän aikaa retkeen, kannattaa jatkaa matkaa esimerkiksi Norrkullalandetin ulkoilusaarelle Pörtö Linen kyydissä tai Seasong Travelsin kautta. Portö Line kulkee päivittäin Norrkullalandetille ja takaisin Kalkkirannan satamasta. Siellä on siis mahdollista käydä riippumatta siitä, omistaako venettä vai ei. Norrkullalandetilla on muun muassa hiekkarantoja, grillauspaikkoja, luontopolku ja näkötorni sekä jopa mökkikylä, jossa on mahdollista yöpyä. Voit lukea lisää Norrkullalandetista aiemmasta blogikirjoituksesta. Piknikvaihtoehtona Norrkullalandet vie enemmän aikaa, koska matka vie aikaa, mutta kokemuksena se on unohtumaton.

Sijainti: Kalkkirannantie 541

2. Pilvijärvi (Söderkulla) – Perheen pienimpien suosikki

Pilvijärvi on erittäin suosittu piknikpaikka Sipoossa. Sen iso etu on, että se sijaitsee keskeisellä paikalla kunnassa, minkä vuoksi on sinne on kätevää tulla kaikkialta Sipoosta. Tänne tulee hyvät bussiyhteydet, mutta Pilvijärvi on hyvä kohde myös pyöräretkelle eri puolilta Sipoota. Helsingistä pääsee bussilla sekä Kampista että Itäkeskuksesta Söderkullaan. Söderkullassa voi vaihtaa bussia ja sen jälkeen jäädä pois pysäkillä ”Pilvijärventie” ja kävellä viimeiset 500 metriä Pilvijärventietä. Vaihtoehtoisesti voi myös kävellä Söderkullasta viimeiset 3 kilometriä Pilvijärvelle.

Pilvijärvi on tunnetuimpia ulkoilualueita Sipoossa ja on myös lapsiperheiden erityisessä suosiossa. Täällä on mahdollisuus kaikkeen uinnista, kävelyyn luontopolulla, piknikkiin ja täällä on myös iso ruohoalue, joka sipii leikkeihin ja peleihin kuten lentopalloon. Pilvijärvellä on kioski, josta saa pientä purtavaa. Tänne voi myös ottaa mukaan noutoruokaa ja täällä on mahdollisuus grillaamiseen.

Pilvijärvi on erittäin suosittu piknikpaikka aurinkoisina kesäpäivinä, minkä vuoksi voi olla haasteellista löytää ihanteellista paikkaa omalle piknikviltille, vaikka alue onkin suhteellisen iso. Huomaathan, että jos tule paikalle autolla tai mopolla, peritään pysäköinnistä maksu. Pysäköintiin on mahdollista ostaa kausikortti 30 eurolla Sipoon kirjastoista, mutta huomioithan, että kausikortti on ajoneuvokohtainen.

3. Toisella puolella Pilvijärveä – Metsäseikkailu!

Jos on seikkailunhaluisella tuulella, voi myös kokeilla tehdä metsävaelluksen toiselle puolelle Pilvijärveä. Täällä on kalliorinne, joka toimii erinomaisena piknikpaikkana ja josta voi myös uida. Pilvijärven tämän puolen etuna on, että tällä puolella on yleensä vähemmän ihmisiä.

Sijainti: Pilvijärventie 70

4. Söderkullan kartano – Anna itsesi inspiroitua vanhan herraskartanon charmista!

Söderkullan kartanon alue on yksi minun suosikkipiknikpaikoistani. Täällä on laaja ruohoalue, jonne voi levittää piknikviltin ja myös frisbeegolfrata. Vanha kartano on inspiroiva ja siksi suosittelen ottamaan mukaan vähän paperia ja värejä ja tulemaan tänne maalaamaan ja inspiroitumaan vanhan kartanon kauniista ympäristöstä. Kartanon omistaa kunta, mutta rakennus on vuokrattu ravintolalle Söderkullan kartano. Ravintolassa järjestetään jonkin verran kesäohjelmaa ja siellä on mahdollisuus pitää yksityistilaisuuksia.

Söderkullan kartano sijaitsee Söderkullan ja Nikkilän välillä kulkevan tien varrella. Helsingistä on yksinkertaisinta ottaa bussi Kampista tai Itäkeskuksesta Söderkullaan ja kävellä loppumatka noin 1 kilometri Söderkullantietä pitkin. Vaihtoehtoisesti voi vaihtaa Söderkullassa bussiin 991 ja jäädä pois Söderkullan kartanon pysäkillä.

Sijainti: Söderkullantie 701

5. Taasjärven ranta – Ranta kasvavassa Sipoossa

Söderkullassa sijaitsee myös Taasjärven uimaranta. Aurinkoisina kesäpäivinä täällä on usein vilkasta. Uimarannalla on myös ruohoalue, joka soveltuu piknikille, mutta on mahdollista myös istua laiturin päässä, koska siellä on pöytä ja penkit (katso kuva alla). Jos lähtee kulkemaan polkua rannan oikeasta reunasta, saapuu muutaman kymmenen metrin päästä mukavalle rannalle, jonka ruohomatto on optimaalinen piknikpaikka. Täällä on myös pöytä ja penkit (katso kuva yllä).

Jos et ole ollut täällä aiemmin, suosittelen lämpimästi vierailua tällä suositulla rannalla. Toinen vinkki on, että kun kerran olet täällä, käy katsomassa uutta Pähkinälehdon asuinaluetta, joka rakentuu lähelle. Voit nähdä miten Sipoo kehittyy, koska tällä alueella kunta kasvaa vauhdilla.

Sijainti: Taasjärventie 40

6. Piknikpaikat Nikkilässä – Urbaanimpi vaihtoehto

Haluan myös vinkata mukavista piknikpaikoista Nikkilässä. Nikkilässä on useita ruohoalueita, joille levittää piknikviltti. Ruohoalueita on muun muassa Jokipuistossa ja Lukkarinpuistossa lähellä Monitoimihallia sekä Juhlatalon vieressä. Helsingistä tulee useita busseja päivittäin Nikkilään.

Lopuksi haluan myös vinkata mahdollisuudesta tehdä retki Sipoonkorpeen, jossa voi esimerkiksi telttailla ja grillata. Lisää Sipoonkorvesta voit lukea aiemmasta blogikirjoituksesta. Piknikseikkailu Sipoossa voi vaikuttaa erämaaseikkailulta tottumattomalle, mutta älä anna meidän eläimellisten asukkaiden pysäyttää sinua. Maalaisjärkeä käyttämällä saa ihanan piknikelämyksen.

Tämän blogitekstin on kirjoittanut Sipoosta kotoisin oleva valtiotieteiden opiskelija Emilia Granqvist. Hänen yksi lempipuuhia aurinkoisina kesäpäivinä on löytää uusia piknikpaikkoja. Hän ottaa mielellään retkelle mukaan hyviä ystäviä, piirrustuslehtiön, soittimen tai hyvän kirjan.

Viimeksi muokattu 25.02.2021