Ahlbergin puutarha juhlii 100-vuotista taivaltaan, yrittäjien tarina


Immersbyntien varressa sijaitseva Ahlbergin puutarha juhlii tänä vuonna 100-vuotista taivaltaan.  Menestyksen ja jatkuvuuden mahdollistajana on ollut kovan työn lisäksi läpi vuosikymmenten rohkeat valinnat, jotka tekevät yrityksestä myös edelläkävijän monessa. Tulevaisuudessa Ahlbergin puutarhalla panostetaan etenkin suoramyyntiin ja Pop-Up tapahtumiin.
 

Aamupäivä Ahlbergin puutarhoilla on kesäkuun ensimmäisenä päivänä vilkas. Iloisia asiakkaita riittää valmistujaisviikonlopun juhlien järjestelijöistä aina naapurikaupungin ravintoloitsijaan, joka pistäytyy hakemaan tilaustaan. Nykyään yritys panostaa yhä enemmän suoramyyntiin ravintoloiden sekä kauppojen lisäksi. Myytäviä tuotteita on monipuolisesti. Valikoimasta löytyy kukkia, taimia, yrttejä, salaatteja ja versoja. Näiden joukosta löytyy myös erikoistuotteita. 

Ahlbergin puutarhalla on syvät juuret hyötykasvien viljelijänä.
Alun perin Viikkiin perustettu yritys muutti nykyiseen paikkaansa vuonna 1967. Hortonomit Kaijus Ahlberg ja Minna Tengvall jatkoivat yrityksen tarinaa lama-aikaan 1992 Kaijuksen vanhempien eläköityessä. 30 yrittäjävuoteen on mahtunut paljon. Vaikka haasteita ovat tuoneet (sekä ennen EU:hun liittymistä joidenkin vihannesten tuontikiellot ja) esim. Eu:n liittymisen myötä ulkomaantuonnin vapautumisen tuoma (taas) hintakilpailu, on yrittäminen ollut mielenkiintoista ja antoisaa. ”Ehdottomasti parasta yrittämisessä on ollut kiinnostavat tuotteet ja konseptit. Ahlbergin puutarhalla on ollut alusta saakka tunnettu brändi, jota on ollut kiva lähteä kehittämään. Myös erikoistuotteiden ottaminen valikoimaan on aina kiinnostavaa”, yrittäjä Minna tiivistää. 
 

Jatkuva kehittäminen ja monessa asiassa edelläkävijyys voidaankin nähdä yhtenä pitkän taipaleen mahdollistajana. Ahlbergin puutarha aloitti yrttien kasvattamisen aikana, kun tänä päivänä kaikille tutut yrtit, kuten basilika, oli vasta kokkien tiedossa ja käytössä. Myös rucolan viljely aloitettiin ensimmäisten joukossa Suomessa. Edelläkävijyys näkyi myös luomuviljelyssä, johon yritys siirtyi täysin jo vuonna 2000. Ilman tämän päivän kehittyneitä tuotteita muutos vaati yrittäjiltä kekseliäisyyttä ja paljon työtä. Minna kiittelee myös alueen muita puutarhoja sekä yrittäjiä yhteistyöstä. Verkostoituminen muiden kanssa on antanut paljon, kun innostetaan, tuetaan ja kannustetaan toisia.  

Tulevaisuudessa paikka halutaan nähdä myös elämyspaikkana
Matkan varrella toimintaa on kehitetty yrittäjien näköiseksi. ”Tulevaisuudessa suoramyyntiin tullaan panostamaan yhä enemmän ja jo aloitettujen Pop-Up tapahtumien järjestämistä jatketaan. Paikka halutaan nähdä myös elämyspaikkana”, Minna valottaa yrityksen tulevaisuuden suunnitelmia. Juhlavuotta juhlitaan pitkin kesää Taste of Ahlberg nimeä kantavien Pop-Up tapahtumien kautta, joiden lisäksi syksyllä on tarkoitus järjestää myös muuta juhlintaa. Taste of Ahlberg -tapahtumissa huippukokit valmistavat puutarhan raaka-aineista ruokaa. Myös Suomen luonnonpäivälle 27.8. suunnitellaan tapahtumaa. Tapahtumista ilmoitetaan yrityksen sosiaalisen median kanavissa.  

Lyhyesti:
Kuka: Minna Tengvall ja Kaijus Alhberg, yrittäjät, Ahlbergin puutarha
Miten yhteyttä: puh. +358 400 812 087/ info@ahlberginpuutarha.fi
Lue lisää: www.yrttiahlberg.fi Facebook ja Instagram: Ahlbergin puutarha  

Viimeksi muokattu 22.06.2022