Useita uusia suosituksia ja rajoituksia koronaviruksen torjuntaan Sipoossa – Kasvomaskeja suositellaan yläkouluihin oppilaille

Uudet suositukset ja rajoitukset maanantaista 23.11.2020 alkaen

Kasvomaskit yläkouluihin oppilaille

Yläkoulujen oppilaiden suositellaan käyttävän kasvomaskia koulussa, ellei oppilaalla ole erityistä terveydellistä syytä olla käyttämättä maskia. Suositus koskee vain 7.-9. luokka-asteiden oppilaita myös yhtenäiskouluissa. Oppilaat saavat käyttöönsä koulusta kertakäyttömaskeja, jotka kunta kustantaa. Halutessaan oppilaat saavat käyttää myös omia maskeja.

Aiemmin annettu kasvomaskisuositus toisen asteen oppilaitoksen opiskelijoille pysyy edelleen voimassa.

Kasvomaskit aikuisille alakouluihin ja varhaiskasvatukseen

Kasvomaskisuositus henkilöstölle ja aikuisille kouluissa laajenee alakouluihin ja päiväkoteihin. Myös alakoulujen ja varhaiskasvatuksen henkilökunnan suositellaan käyttävän kasvomaskia.

Varhaiskasvatuksen henkilöstölle suositellaan kasvomaskin käyttöä sisätiloissa mahdollisuuksien mukaan. Maskin käyttöä suositellaan erityisesti työssään eri paikoissa kiertäville henkilöille kuten sijaisille, päiväkotiapulaisille, päiväkodin johtajille, työharjoittelijoille ja työssäoppijoille.

Kasvomaskeja on toimitettu Sipoossa kaikille kouluille jo aiemmin. Niihin päiväkoteihin, joihin maskeja ei vielä ole toimitettu, toimitetaan kasvomaskeja tiistaina 24.11.2020. Suositus astuu niissä poikkeuksellisesti voimaan vasta tiistaina 24.11.2020.

Aiemmin annettu suositus kasvomaskeista henkilöstölle pysyy voimassa toisen asteen oppilaitoksissa, yläkouluissa ja niiden kanssa samoissa tiloissa toimivissa alakouluissa ja esiopetuksessa.

Aikuisten ryhmäharrastustoiminta keskeytetään 3 viikoksi

Kunnan järjestämä ja kunnan sisätiloissa järjestettävä aikuisten ryhmäharrastustoiminta keskeytetään 3 viikoksi.  Tämä tarkoittaa myös sitä, että kunnan omistamissa tiloissa, kuten Monitoimihallissa ja liikuntasaleissa kielletään ryhmäharrastusten järjestäminen aikuisille kolmeksi viikoksi kaikilta toimijoilta maanantaista 23.11.2020 alkaen. Tämä koskee kaikkia ryhmäharrastuksia, ei vain ryhmäliikuntaa. Sipoon opiston osalta keskeytys koskee liikunta- ja hyvinvointiryhmiä sekä kuoro- ja orkesteriryhmiä. Myöskään aikuisten harrastusjoukkueiden välisiä otteluita, kilpailuita tai alueellista sarjatoimintaa ei järjestetä samana ajanjaksona.

Ryhmäharrastustoiminnan asiakkaille pyritään tiedottamaan muutoksista tarkemmin mahdollisimman pian.

Rajoitukset eivät koske yksilö- ja ryhmälajien maajoukkuetoimintaa, SM-tason ja I-divisioonan kilpailutoimintaa ja kansainväliselle huipulle tähtäävää ammattimaista harjoittelua.

Lisäksi kunta suosittelee aikuisten ryhmäharrastustoiminnan keskeyttämistä myös yksityisille toimijoille ja yhdistyksille.

Julkisten tilojen asiakasmäärät puolitetaan

Asiakasmäärä julkisissa tiloissa rajataan puoleen normaalista asiakasmäärästä. Kunnan toimipisteet ovat auki, mutta tilojemme asiakasmääriä seurataan siten, ettei asiakasmäärä sisätiloissa ole yli puolet tilan normaalista asiakasmäärästä. Tarvittaessa henkilöstö rajoittaa tilassa olevien määrää. Kunnan julkisia tiloja ovat muun muassa kirjastot, nuorisotalot ja Monitoimihalli.

Yksityistilaisuudet

Sipoon kunta suosittelee, että yksityistilaisuuksissa enimmäishenkilömäärä on 10.

Yleisötilaisuudet

Alueellisesti on linjattu, että yli 20 hengen yleisötilaisuuksia ei järjestetä sisätiloissa kolmen viikon aikana maanantaista 23.11.2020 alkaen. Päätöksen asiasta on tehnyt aluehallintovirasto. Kunta noudattaa yleisötilaisuuksien rajoituksia kaikissa kunnan yleisötilaisuuksissa ja tapahtumissa.

Taksit

Kunta suosittelee, että takseissa kuljettajat ja matkustajat käyttävät kasvomaskia, ellei ole erityistä terveydellistä syytä olla käyttämättä maskia.

Vierailujen rajoitukset sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä, mukaan lukien ympärivuorokautista hoitoa ja hoivaa antavat yksiköt

Suositellaan vieraiden tapaamista ulkona, jos mahdollista. Sisällä vierailijoiden määrää ja vierailujen kestoa rajataan. Näitä valvotaan. Vierailuja yhteisissä tiloissa ei sallita. Kunnan vierailuohjetta pyritään päivittämään mahdollisimman pian.

Koronaviruksen leviäminen kuriin

Uusien rajoitusten ja suositusten tarkoituksena on saada koronaviruksen leviäminen hallintaan. Uudenmaan alueellisen koordinaatioryhmän kokouksessa todettiin, että pääkaupunkiseudun kunnat ovat epidemian leviämisvaiheessa. Muu Uusimaa ja myös Sipoo on edelleen epidemian kiihtymisvaiheessa.

-Monet sipoolaiset asioivat, käyvät töissä tai liikkuvat muuten paljon myös pääkaupunkiseudulla, eikä epidemia muutenkaan kunnioita kuntien rajoja. Tästä syystä uudet rajoitukset ja suositukset on katsottu tarpeelliseksi myös Sipoossa. Yritetään saada yhdessä epidemian leviäminen kuriin ennen joulua. Me kaikki voimme estää viruksen leviämistä, sanoo kunnanjohtaja Mikael Grannas.

Pyydämme sipoolaisia edelleen hakeutumaan koronavirustestiin, jos heillä on vähäisiäkään koronavirukseen viittaavia oireita. Ajan näytteenottoon voi varata itse Koronabotin kautta tai soittamalla arkisin klo 8-16 Sipoon terveyskeskukseen numeroon 09 2353 6001 ja muina aikoina Päivystysapu-puhelinpalveluun 116 117. Koronavirustaudin oireita ovat flunssaoireet, kuten yskä, hengenahdistus, lihaskivut, kurkkukipu, nuha, väsymys ja kuume. Myös haju- tai makuaistin äkillinen katoaminen voi olla taudin oire. Ripuli ja vatsaoireet saattavat liittyä koronavirustautiin, jos niillä ei ole muuta ilmeistä syytä.

Kooste rajoituksista julkaistaan verkkosivuilla

Sipoon kunta seuraa koronavirustilanteen kehitystä ja muiden viranomaisten suosituksia tarkasti. Uusista suosituksista tiedotetaan aina mahdollisimman ripeästi.

Koostamme Sipoossa voimassa olevat suositukset ja rajoitukset kunnan verkkosivuille. Lisäksi saat tietoa alueellisista ja valtakunnallisista suosituksista ja rajoituksista HUSin verkkosivuilta, Valtioneuvoston verkkosivuilta ja aluehallintoviraston verkkosivuilta.

Viimeksi muokattu 04.07.2022