Työllisyyspäällikkö Lassi Puonti arvostaa tekemisen meininkiä eikä tahdo piiloutua toimistoonsa, vaan todella kohdata asiakkaansa

Uudet tilat eivät sido, mutta mahdollistavat

Työllisyyspäällikkö Lassi Puonti on silmin nähden onnellinen siitä, että työllisyysyksikkö saa vihdoin tarvitsemansa tilat, ilman että aiemmista tiloista tarvitsee luopua. Jatkossa työllisyysyksikön päätoimipiste sijaitsee Söderkullan kartanon ylimmässä kerroksessa. Paikan päältä löytyy paitsi Puonnin ja hänen esikuntansa toimistot, myös ryhmätyöskentely- ja kokoustiloja, joita voidaan hyödyntää monipuolisesti työllisyysyksikön toiminnassa.

Ja monipuolista tuo toiminta onkin!

Fiksaa Sipoosta nuorten työpajaan ja pieneläinhautausmaasta Kuntalan Cafeteriaan

Työllisyysyksikkö Risteyksen toimintakirjo on laajaa, minkä voi hyvin ymmärtää, kun istuu hetken aikaa juttelemassa miehen kanssa, joka pitelee lankoja käsissään. Lassi Puonti on melkoinen idealinko ja selvästi mies oikeassa tehtävässä. Hänessä ei ole ripaustakaan menneiden vuosikymmenten virkamiehen harmautta, vaan hän muistuttaa ennemmin dynaamista valmentajaa. Osaselitys lienee hänen taustassaan.

-Olen alun perin tullut sote-puolelle töihin ja kyllä se varmasti minussa edelleen vahvasti elää, Lassi Puonti pohtii.

Työllisyysyksikön asiakkuuksissa jokainen kohdataan yksilönä ja asiat pyritään rakentamaan siten, että kehitys tapahtuu luontevaa tahtia.

Risteyksen toimintojen kirjo elää myös tarpeiden mukaan eikä toimintaa pelätä uudistaa.

-Vuosien varrella on ollut vaikka minkälaista toimintaa: jossain vaiheessa Risteys toimi Matkahuollon asiamiehenä, on ollut pienpuuverstasta ja nykyinen Kuntalan Cafeteria, jossa kunnan ylin johtokin ruokailee, on itse asiassa Työllisyysyksikkö Risteyksen neljäs kahvila, aina siihen suuntaan toimintaa viedään, mitä milloinkin on tarpeen ja mihin löytyy asiakkaiden keskuudesta halua ja osaamista – tai toivetta osaamisen hankkimiseksi, Puonti kuvailee.

-Pyrimme vastaamaan kunnan ja kuntalaisten kysyntään, jotkin toiminnot, kuten EU-ruoka-apu ovat pysyväisluontoisempia, vaikka onkin tietysti ikävää, että juuri tämä toimintamuoto, jota teemme yhdessä seurakuntien kanssa, on edelleen tarpeen nykypäivän Suomessa ja Sipoossa, Puonti toteaa.

Söderkullan kartano.
Työllisyysyksikkö Risteys sai uudet tilat Söderkullan kartanon ylimmästä kerroksesta. Keskikerrokseen rakentuu lähitulevaisuudessa eräänlainen kuntalaisten olohuone, jonne tulee muun muassa työskentelytiloja. Lisäksi kartanon tiloissa toimii useita yrityksiä ja alakerrassa kahvila Söderkullan kakkukartano.

Onnistumiset kannustavat

Lassi Puonti ei yritä uskotella sen kummemmin itselleen kuin muillekaan, että työttömyystilanne saataisiin koskaan täysin ja lopullisesti ratkaistua Sipoossa, eikä missään muuallakaan. Aina löytyy ihmisiä, jotka eivät esimerkiksi ole terveydentilansa vuoksi tai jostain muusta syystä juuri sillä hetkellä ainakaan täysin työkykyisiä.

-Halua tehdä töitä pitää toki tukea ja osatyökykyisyyttä tukea, mutta kiirehtiminen ei ole oikea ratkaisu työllisyysasioita ratkaistaessa, Lassi Puonti huomauttaa.

Joskus esimerkiksi pitkään työelämän ulkopuolella ollut saattaa innostua saadessaan mahdollisuuden tehdä töitä, mutta haukkaakin liian ison palan ja uupuu. Tällöin työllistymisestä on pitkässä juoksussa jopa enemmän haittaa, kuin hyötyä. Pitkäjänteisellä ja suunnitelmallisella toiminnalla saavutetaan kestävämpiä ratkaisuja ja tällä tavoin toimimalla, voidaan luoda uusia työuria sinne, minne niitä tarvitaan. Kuten esimerkiksi juuri mainittuun Kuntalan Cafeteriaan, jonka palkattu henkilökunta muodostuu aiemmista työllisyysyksikön asiakkaista.

Lue juttu Kuntalan Cafeterian Sarista täältä: Hän pitää huolta, että kunnanjohtaja saa työpaikallaan syödäkseen: Kuntalan Cafeterian Sari Tuomainen nauttii työssään eniten kohtaamisista ihmisten kanssa – Sipoo – Sibbo

Täysi työllisyys ei ole tavoite, vaan se, että ihmisillä on mielekästä tekemistä

Lassi Puonti tietää, että vailla mielekästä tekemistä ihminen herkemmin masentuu, syrjäytyy ja muuttuu apaattiseksi. Olennaista ei ole se, että on esimerkiksi palkkatöissä tai edes että tekee jotain yhteiskunnan kannalta hyödyllistä, vaan se, että on syy nousta sängystä.

Joidenkin asiakkaiden kohdalla, jotka ovat esimerkiksi jo syrjäytymäisillään tai joita vaivaavat joko somaattiset tai psyykkiset vaivat, täytyy kuntouttava toiminta aloittaa hyvin pienin askelin.

-Lähdetään ihan perusasioista kuten nukkumisesta, syömisestä, hygieniasta ja päivärytmistä, Lassi Puonti luettelee.

Ulkoisesta habituksesta voi monesti myös nähdä ihmisen kuntoutumisen etenevän.

-Se voi olla niinkin pieni asia, kuin että ne naiset, jotka eivät muuten juuri ole ehostaneet itseään, alkavatkin tulla paikan päälle hillityn tyylikkäästi meikattuna tai sitten tulee kiinnittäneeksi huomiota siihen, että joku miesasiakas on saattanut, vaikka ajaa partansa, Lassi Puonti kuvailee.

-He ovat alkaneet kokea itsearvonsa nousua, koska heillä on elämässään mielekästä sisältöä ja monesti varsin tärkeää tekemistä, ja samalla he antavat tämän hyvän olon ja itsekunnioituksensa näkyä myös ulospäin, he ovat ylpeitä siitä, mitä ovat ja sitä on upea katsoa, Puonti sanoo.

Söderkullan kartanon toisen kerroksen sali kakluuneineen.
Söderkullan kartanon keskimmäiseen kerrokseen rakennetaan muun muassa työtiloja kuntalaisten käyttöön.

Apua ja neuvoja saa matalalla kynnyksellä, ei tarvitse olla mitään isoa ongelmavyyhtiä

Työllisyysyksikkö Risteys on erittäin matalan kynnyksen työllisyystoimintaa, jonne yhteyttä voi ottaa kuka tahansa, jota mietityttää oma tilanteensa. Ei ole todellakaan tarpeen olla pitkäaikaistyötön tai työkyky uhattuna, vaan jos vähänkin kaipaa vinkkejä ja jonkun, jonka kanssa puida omaan työllisyyteen tai esimerkiksi oppisopimusasioihin liittyviä seikkoja, kehottaa työllisyyspäällikkö Lassi Puonti ottamaan rohkeasti yhteyttä.

-On monesti paljon parempi ollakin yhteydessä siinä vaiheessa, kun jokin asia mietityttää tai alkaa tuntua, että kaipaisi tukea tai apua omaan tilanteeseensa, eikä odottaa, kunnes ongelmat kasaantuvat, Lassi Puonti huomauttaa.

Ei pompottelua luukulta toiselle

Risteyksen ja ylipäätään Sipoon kunnan työllisyyspalvelujen ohjenuorana on, että asiat pyritään yhdessä hoitamaan siten, että asiakkaan ei tarvitse hyppiä eri palvelupaikkojen välillä. Eikä hänen tarvitse samoja asioita selittää usealle ihmiselle peräkkäin.

-Se jo yksin riittää viemään mehut ihmisestä, jos kaiken muun stressin ohella vielä joutuu ravaamaan luukulta toisella, jotta saisi apua tilanteeseensa, meillä ei tähän sorruta, työllisyyspäällikkö Lassi Puonti lupaa.

Innovatiivisia ratkaisuja ja mahdollisuuksia kouluttautumiseen

Työllisyysyksikön toimintaa voi hyvällä omatunnolla kuvailla innovatiiviseksi ja uusia tapoja kehittää työllisyystilannetta sekä tarjota sitä mainittua mielekästä tekemistä kehitetään jatkuvasti. Parhaillaan työn alla ovat muun muassa Kierrätysnavetta, joka rakentuu nimensä mukaisesti Söderkullan kartanon vanhaan navettaan. Siellä tulee olemaan kierrätystoiminnan ohella kunnostuspaja ja puuverstas. Kartanon mailla sijaitsevaan Villa Norgeen rakennetaan työpajatoimintaa ja sen ympäröiville maa-alueille tulee viljelysmaita, joiden ylläpidosta Risteyksen porukka tulee vastaamaan. Kumpikin Söderkullan kartanon maille sijoittuva uusi toiminto on määrä polkaista käyntiin kevään 2022 aikana.

Muuttuvassa ja alati koulutuskeskeisemmässä maailmassa tarvitaan tänä päivänä ihan perustyössäkin kaikenlaisia pätevyyksiä, joita esimerkiksi pitkään tietyllä alalla työtä tehneellä ei välttämättä ole, sillä työkokemuksen on katsottu riittävän pätevyyden osoittamiseksi. Uudelleen työllistyessä ei välttämättä enää vanha työkokemus yksin riitä, etenkään jos toimenkuvat alalla ovat muuttuneet tai etenkään, jos uutta uraa suunnittelee aivan eri alalle. Tällöin avuksi voivat tulla oppisopimus- ja muut koulutusmahdollisuudet, joita on jo nyt tarjolla ja joita jatkuvasti jatkokehitetään Sipoon kunnan työllisyyspalveluiden ja alueen oppilaitosten, eritoten Keudan, Careerian ja Prakticumin yhteishankkeina.

-Omien osaamistensa, tietojensa ja taitojensa päivittäminen voi olla merkittävä motivaattori työllistymisprosessissa, Lassi Puonti huomauttaa.

Työllisyysyksikkö Risteyksen uudet tilat Söderkullan kartanon ylimmässä kerroksessa.
Työllisyysyksikkö Risteyksen tiloista löytyy muun muassa kokous-, työpaja- ja toimistotiloja. Siellä työllisyyspäällikkö Lassi Puonti ja hänen tiiminsä myös tapaavat asiakkaita ja esimerkiksi yritysten johtoa.

Paikallistuntemusta jo kymmenen vuoden ajalta

Työllisyysyksikkö Risteyksen yksi valttikorteista verrattuna, vaikka ylikunnallisiin organisaatioihin, kuten TE-keskuksiin on se, että sipoolainen organisaatio tuntee Sipoon ja toki myös naapurikunnat sekä kuntien työllisyystilanteen. Sipoossa ei myöskään olla mustasukkaisia omista innovaatioista tai keksinnöistä, vaan hyviä vinkkejä jaetaan ilomielin naapurikuntien työllisyysyksiköiden kanssa. Toki omasta työstä ollaan ylpeitä.

-Meidän toimintamme on ihan maanlaajuisestikin ainutlaatuista, työllisyyspäällikkö Lassi Puonti sanoo syystäkin ylpeänä.

Yritykset rohkeasti mukaan

Sipoon kunnan työllisyysyksikkö Risteys kutsuu myös yritykset mukaan työllisyystalkoisiin. Monesti yrityksen tarvitsema ylimääräinen, määräaikainen tai pitkäkestoinenkin resurssi saattaa löytyä yllättävän läheltä. Ja määräaikaiseenkin työhön pääseminen vaikuttaa positiivisesti työllistymisnäkymiin tulevaisuudessa.

-Kehotan lämpimästi alueen yrittäjiä olemaan yhteydessä, niin katsotaan yhdessä minkälaista resurssia he tarvitsevat ja mitä meidän asiakaskuntamme keskuudesta mahdollisesti löytyy, Lassi Puonti kehottaa.

Työllisyysyksikkö Risteys on todella kaikkia varten

Sitä, että kynnyksen ottaa yhteyttä tulee olla matala ei voi kyllin alleviivata. Koska jokaisen elämäntilanne on omanlaisensa, katsotaan aina asiakkaan tilannetta kokonaisvaltaisesti ja yksilöllisesti. Olipa taustalla huoli omasta jaksamisesta nykyisessä työssä tai ammatissa, tai jo pidempään jatkunut työttömyys ja huoli omasta syrjäytymisestä, voi Risteykseen ja Lassi Puonnin tiimin olla yhteydessä.

-Korostan ja alleviivaan: olkaa yhteydessä todella matalalla kynnyksellä, olemme täällä olemassa juuri sinua varten, jos apuamme tarvitset, kiteyttää itsekin päivittäin edelleen asiakaskontaktien parissa työskentelevä työllisyyspäällikkö Lassi Puonti.

Työllisyysyksikön toimintoja ovat muun muassa:

 • Fiksaa Sipoo
 • Kiertävä kiinteistötyöntekijä
 • Kiertävä sihteeri
 • Kuntalan Cafeteria – lounasravintola-kahvila ja kokous- ja kahvituspalvelu
 • Ohjaamo
 • Levari eli nuorten työpaja
 • Pieneläinhautausmaa Kultalehto
 • Vesilaitosprojekti – yhdessä Keudan kanssa: Vanha vesilaitoskiinteistö saneerataan kokoustilakäyttöön (2017–2023)
 • Kiertonet, kierrätetään kunnan huonekaluja, vuokrataan muuttolaatikoita
 • EU-Ruokajako, Maaseutuviraston ja seurakuntien kanssa toteutettava ruoka-apupalvelu
 • Lövhyddan-vuokraus (tilojen saneeraus käynnissä)
 • Kierrätysnavetta – kierrätyskeskus + puuverstastyöstötiloja (keväällä 2022)
 • Villa Norge työpajatoimintaa, viljelysmaata (keväällä 2022)

Linkki

Työllisyysyksikkö Risteys – Sipoo – Sibbo

Viimeksi muokattu 06.07.2022