Talman koulun paviljongin alakatot uusitaan kesällä 2024

Sipoon kunta teetti sisäilma- ja rakennetutkimuksia Talman koulun kaksikerroksiseen paviljonkiin kevättalvella. Tutkimustulokset ovat nyt valmistuneet.

Paviljongin rakenteiden todettiin olevan kunnossa. Rakennuksessa avattiin rakenteita ja todettiin kaikkien avattujen rakennekohtien olevan täysin kunnossa ja kuivia. Myöskään avauskohdista otetuissa näytteissä ei todettu viitteitä vaurioista, eikä sisäilmanäytteissä ollut mikrobeja.

Sen sijaan kaikissa seitsemässä tutkitussa tilassa havaittiin olevan teollisia mineraalivillakuituja. Rakennuksessa todettiin olevan epätiiviitä, mineraalivillaisia akustiikkalevykattoja, joiden sivu- ja yläpintoja ei ole pinnoitettu. Tutkimuksessa on suositeltu pintojen pinnoittamista tai levyjen vaihtamista. Lisäksi tutkimuksessa on suositeltu tarkistamaan, onko rakennuksen ilmanvaihdossa villakuitulähteitä ja tarvittaessa korjaamaan ne.

Sipoon kunta uusii rakennuksen kaikki alakatot kesän 2024 aikana. Myös mahdolliset ilmanvaihdon kuitulähteet kartoitetaan ja jos niitä havaitaan ilmanvaihdosta, ne laitetaan kuntoon. Korjausten jälkeen ennen koulun alkua paviljongissa tehdään laajat perussiivoukset, jotka uusitaan syyslomalla. Tämän jälkeen korjausten onnistuminen ja kuitujen poistuminen sisäilmasta varmistetaan ottamalla tarkistusnäytteet.

Mineraalivillakuidut kulkeutuvat helposti hengittäessä ylähengitysteihin, jolloin ne voivat aiheuttaa ärsytysoireita nenässä ja nielussa sekä saattavat altistaa flunssalle ja tulehdussairauksille. Kuidut voivat aiheuttaa myös ihon ja silmien sidekalvojen ärtymistä. Mineraalivillakuitujen poistuminen elimistöstä kestää muutamia viikkoja tai kuukausia, mutta niiden ei ole todettu aiheuttavan pitkäaikaisia terveysvaikutuksia. (Lähde: Sisäilmayhdistys ry, https://sisailmayhdistys.fi/).

Tutkimustuloksista ja tehtävistä korjauksista on tiedotettu huoltajia Wilman kautta.

 

Viimeksi muokattu 13.05.2024