Stefan Lindforsin taideteos Spiritus Lux valaisee nyt ympäristönsä Sipoon Jokilaaksossa

”Spiritus Lux on teos, joka on matkustanut läpi ihmisen historian ja maailman – yli vuorten, halki merten ja maiden, ja tämä purjehtiva vaunu on nyt pysähtynyt Suomeen ja Nikkilään. Spiritus Luxin siipi näyttää tuulen suunnan ja valaisee pimeänä aikana ympäristönsä samalla muistuttaen jatkuvasta elämästä.” Kertoo taiteilija Stefan Lindfors.

Teoksen vaunu on hitsattua terästä ja tuulen suunnan mukana pyörivä siipi on hitsattua terästanko-verkkoa, jonka pinta on läpikuultavaa lasikuitua. Teoksen korkeus on 8 metriä ja halkaisija maan pinnassa 4,5 metriä.

Kunnanjohtaja Mikael Grannas toivoo Spiritus Lux -teoksen luovan sielun Jokipuiston alueelle ja muodostuvan alueen maamerkiksi.

”Julkinen taide on kaikkien tavoitettavissa. Sitä pääsee katsomaan ja kokemaan ilman pääsymaksua ja silloin, kun se itselle sopii. Teoksen luo on myös helppo sopia vaikkapa tapaaminen. Useista julkisista taideteoksista onkin aikojen saatossa muodostunut paikkakunnan symboli. Kuvataiteilija Jan-Erik Andersson on joskus todennut, että taide voi luoda asuinpaikalle sielun. Toivon tämän Stefan Lindforsin Spiritus Lux -teoksen luovan Jokipuiston alueelle sekä Nikkilään sielun ja kuntalaisten ottavan teoksen omakseen sopimalla vaikkapa tapaamisia sen luona. Teoksen siipi pyörii tuulen suunnan mukaisesti ja se valaisee pimeällä ympäristöään toimien samalla Jokipuiston alueen maamerkkinä.” Grannas sanoo.

Teos syttyy eloon ensimmäistä kertaa Sipoon syntymäpäivänä

Projektin idea syntyi jo monta vuotta sitten, kun Lindfors vieraili Sipoossa. Sunnilleen samoihin aikoihin kunnanvaltuusto oli hyväksynyt Nikkilän Taideohjelman, jonka tavoitteena oli kehittää Nikkilään sopivat käytännöt taidehankkeiden toteuttamiseksi ja rahoittamiseksi osana alueen kehittämistä. Teos on toteutettu taideohjelman mukaisesti. Kunnan taidetyöryhmä on vastannut pääsääntöisesti omalla asiantuntemuksellaan hyväksyttyjen taidehankkeiden suunnittelusta ja toteuttamisesta. Taideasiantuntijapalveluja on saatu muun muassa Yhteiskuntaiteilija- ja Taide käyttöön -hankkeiden kautta. Asiantuntijana on toiminut kuvanveistäjä Marjukka Korhonen.

Tänään tiistaina 22.9. kun ilta hämärtyy saavat sipoolaiset omassa rauhassa ihailla Nikkilän uutta veistosta, Spiritus Luxia, joka syttyy eloon. Samalla Sipoo täyttää 668 vuotta. Vaikka kunnan tarkkaa perustamisvuotta ei tiedetä, sen parempaa tietoa ei ole kuin piispa Hemmingin kirje Ruotsin kuninkaalle. Kirje on päivätty 22. syyskuuta. Siinä mainitaan Sipoo ensimmäisen kerran kirjallisesti, ja päivämäärää pidetään Sipoon syntymäpäivänä.

Spiritus Luxia pääsee ihailemaan Jokilaaksossa, kävelymatkan päästä Uudensillantieltä, Juhlatalon vastapäätä.

Kuvat: Marco Melander

Taideteos Spiritus Lux. Teoksessa vaunu ja siipi.

Taideteos Spiritus Lux. Teoksessa vaunu ja siipi.

Viimeksi muokattu 05.07.2022