Sipoon kunta ottaa käyttöön koronapassin yli 20 hengen yleisötilaisuuksissa

Koronapassia voidaan käyttää sisätiloissa järjestettävissä kulttuuri- ja liikuntatapahtumissa sekä muissa vapaa-ajan yleisötilaisuuksissa. Sitä ei edellytetä missään kunnan lakisääteisissä palveluissa ja -tilaisuuksissa, eikä passia vaadita alle 16-vuotiailta myöskään vapaa-ajan yleisötilaisuuksissa.

Tämä tarkoittaa sitä, että yli 16-vuotiaan tulee esittää koronapassi esimerkiksi kuorokonserttia kuuntelemaan tullessa. Sen sijaan esimerkiksi kaavoituksen asukastilaisuuksiin passia ei vaadita, vaan lakisääteinen osallistumismahdollisuus kaavan valmisteluun järjestetään koronaturvallisesti muilla tavoin. Myöskään esimerkiksi kirjastossa asiointiin ei tarvitse koronapassia, mutta sitä voidaan vaatia kirjastotiloissa järjestettävään tapahtumaan osallistuessa.

-Otamme mieluummin koronapassin käyttöön kuntalaisille iloa ja elämyksiä tuovissa vapaa-ajan tapahtumissa kuin perumme tapahtumat kokonaan tai rajaamme pääsyn niihin vain alle 20 henkilölle, kunnanjohtaja Mikael Grannas kertoo.

Koronapassia voidaan vaatia yleisöltä vapaa-ajan tapahtumissa niin kauan kuin Aluehallintoviraston määräämät rajoitukset ovat voimassa, eli tällä tietoa 4.12.-31.12.2021. Tapahtuman tiedoissa ilmoitetaan aina, jos koronapassia vaaditaan.

Jos jokin järjestö tai muu ulkopuolinen taho käyttää kunnan tiloja yleisötilaisuuksien järjestämiseen, on tilan varaajalla velvollisuus huolehtia itse siitä, että aluehallintoviraston määräyksiä noudatetaan.

Miten koronapassi toimii?

Koronapassina toimii Omakannasta ladattava EU:n koronatodistus. Todistuksen saat, kun kaksi koronarokotusta on otettu, koronatauti sairastettu tai kun tuoreen koronatestin tulos on negatiivinen. Jos osallistut tapahtumaan, jossa passia vaaditaan, hae Omakannasta koronatodistuksesi ja tallenna se puhelimeesi tai tulosta se. Kun saavut tapahtumaan, jossa koronapassia vaaditaan, näytät koronatodistuksesi tilaisuuden järjestäjälle puhelimestasi tai paperitulosteelta. Järjestäjä lukee koronapassisi lukijasovelluksella.

Koronatodistuksen lukija ei kerää tai tallenna todistusten tietoja eikä sillä pysty näkemään mitään henkilön terveystietoja. Jos sovellus lukee todistuksen hyväksytyksi, ruudulle tulee näkyviin henkilön nimi ja vihreä väri. Jos todistus hylätään, ruudulle ei tule nimeä vaan vain punainen väri.

Jos et saa itse ladattua tai tulostettua todistusta Omakannasta itse, kunnan asiakaspalvelupisteillä SipooInfo Nikkilässä ja SipooInfo Söderkullassa saat henkilökunnalta opastusta koronapassin lataamiseen tai tulostamiseen. Asiakkaan on kuitenkin itse pystyttävä tekemään sekä vahva tunnistautuminen että asiointi Omakannassa. Henkilökunta voi vain opastaa.

Jos sinulla ei ole mahdollisuutta käyttää Omakantaa, voit noutaa koronatodistuksen sosiaali- ja terveysasemalta. Ethän kuitenkaan turhaan kuormita palveluja, joten haethan todistuksen paikan päältä vain, jos et saa sitä itse käyttöösi Omakannasta.

Yksityistilaisuuksiin suositellaan samoja rajoituksia

Sipoon kunta suosittelee myös yksityistilaisuuksiin samoja rajoituksia kuin yleisötilaisuuksiin on määrätty. Suosittelemme, ettei yksityistilaisuuksia järjestetä yli 20 henkilölle sisätiloissa ellei osallistujilla ole kahta koronarokotusta tai muuta suojaa koronavirustaudille.

Kunta suosittelee myös, että yksityistilaisuuksia pyritään järjestämään terveysturvallisesti siten, että osallistujilla on mahdollisuus käsien puhdistamiseen ja oleskeluun väljästi. Tilojen ja pintojen puhdistamista kannattaa pyrkiä tehostamaan.

Linkit:

Omakanta
Kanta.fi: Ohje koronapassin, eli EU:n koronatodistuksen hakemiseen Omakannasta
THL: Tietoa koronatodistuksesta
THL: Tietoa koronapassin lukusovelluksesta, eli koronatodistuksen lukijasta
Sosiaali- ja terveysministeriö: Tietoa koronapassista
Aluehallintoviraston tiedote 2.12.2021: Kokoontumisia ja tilojen käyttöä koskevia rajoituksia kiristetään Uudellamaalla

 

Viimeksi muokattu 03.12.2021