Sipoo yrittää – ja onnistuu: FoxDo mullistaa kotiremontin tilaamisen ja tekee siitä sekä nopeaa ja vaivatonta että turvallista ja kustannustehokasta

Mikä?

FoxDo Oy

Mitä?

Digitaalinen alusta remonttitöiden tilaamista varten, jossa asiakas voi kätevästi tilata tarvitsemansa palvelun muutamissa minuuteissa. Hinnoittelu on läpinäkyvää ja yllättäviä piilokuluja ei tule. Lisätöiden tilaus onnistuu myös kätevästi ja kaikki työt toimitetaan takuulla. FoxDo Oy vastaa toteutuksesta ja toimii vastuullisena palvelun tarjoajana, itse remonttityön hoitaa alihankkijana toimiva yritys tai yksityinen elinkeinonharjoittaja.

Missä?

Itäisen Jokipuiston kupeessa toimivan yrityksen toiminta-alue on koko Sipoon kunnan ja Uudenmaan alue. Uusia toiminta-alueita avautuu sitä mukaa, kun palveluntarjoajia saadaan rekrytoitua. Tavoitteena on luoda FoxDo:sta Euroopan laajuinen palveluverkko.

Rakkaudesta lajiin

FoxDo:n perustajakolmikko Rami Saajoranta, Ilkka Liimatainen ja Timo Saajoranta saivat kipinän FoxDo:n perustamiseen rakennettuaan itse omia omakotitalojaan. Kolmikosta kenelläkään ei ole varsinaista ammatillista taustaa rakennusalalta, mutta kädentaitoja ja ymmärrystä rakentamiseen liittyen on sitäkin enemmän. Tästä kielii muun muassa toimitusjohtaja Rami Saajorannan upea omakotitalo, jonka toimistohuoneesta käsin FoxDo:ta pitkälti johdetaan. Saajoranta on suurimmalta osin rakentanut talon itse.

Helppous kaiken ydin mutta myös oma tarve saneli

Koska kaikki eivät voi olla käsistään yhtä käteviä kuin Saajorannan veljekset tai Ilkka Liimatainen, heräsi ajatus siitä, että tarvitsevien asiakkaiden tulisi päästä helposti tilaamaan tarvitsemansa avun.

Koska tiettyjä luvanvaraisia töitä ei parane lähteä itse tekemään, vaikka olisikin oma talo kyseessä, havaitsi FoxDo:n kolmikko omien rakennusprojektiensa tiimoilta, että esimerkiksi sähkö- tai LVI-asennustöiden suorittajan kohdalla pätevän tekijän löytäminen ja kilpailuttaminen onkin yllättävän vaikeaa ja aikaa vievää. Puhumattakaan siitä, että pitäisi kaiken lisäksi tietää itse alastakin jotain, jotta oikeasti pystyisi tehokkaasti palveluntarjoajia toisiaan vastaan kilpailuttaa.

FoxDo-palvelun nettisivujen etusivu.
FoxDo-palvelu on helppokäyttöinen ja nettisivuilta löytyy kaikki tarvittavat ohjeet. Tarvitsemansa palveluntarjoajan etsimisen voi aloittaa heti etusivulta.

Asiakkaat arvostelevat tekijät ja hinnoittelu perustuu toteutuneisiin tunteihin

Tässä kohtaa FoxDo eroaa monista muista urakkakilpailutukseen erikoistuneista palveluista ja alustoista. Ensinnäkin FoxDo:n kautta tilattavat palveluntarjoajat ovat FoxDo:n hyväksymiä ja näiden suoriutumista seurataan jatkuvasti muun muassa asiakaspalautteiden perusteella. Muiden asiakkaiden antamat arvostelut ovat paras tae tekijöiden taidoista.

Hinnoittelu määräytyy aina tuntiveloituksen perusteella. Toisin sanoen urakkatöitä ei tarjota asiakkaalle ennalta määrätyllä summalla. Miksi näin on?

-Kaikki tietävät, että ilmaisia lounaita ei ole olemassa, toteaa Rami Saajoranta.

Tuntiveloituksissa ei ole ilmaa hinnoissa

-Kun yrittäjä tai palveluntarjoaja tekee urakkatarjouksia, voi hyvin olla, että hän tekee 10 tarjousta, joista yksi johtaa lopulliseen tilaukseen, Liimatainen selventää ja jatkaa, kuka sen työmäärän maksaa, jonka yrittäjä on käyttänyt laskeakseen ne yhdeksän tarjousta, jotka eivät johtaneet kauppaan?

-Lasku lankeaa aina tarjouksen hyväksyneen asiakkaan maksettavaksi, koska kukaan yrittäjä ei halua tehdä töitä ilman korvausta. Lisäksi urakan työmäärää arvioidessa, palveluntarjoaja varautu aina yllätyksiin, viivytyksiin ja itsestään johtumattomiin ongelmiin, jotka eivät olleet tiedossa, kun tarjousta laskettiin, Saajoranta sanoo.

-Tästä syystä urakassa on melkein aina vähän ”ilmaa” hinnassa. Joissakin tapauksissa palveluntarjoaja saattaa laskea viisi tuntia lisätyötä, joskus kymmenenkin. On selvää, että joskus urakoiden kohdalla käy niin, että nuo ylimääräiset tunnit tosiaan tulevat täyteen, kun seinää piikatessa paljastuukin esimerkiksi kosteusvaurio, jota ei mitenkään ole voinut ulkopuolelta havaita. Tällöin tuollainen ylimääräinen kustannus on tietysti perusteltu, mutta kuinkahan usein asiakas maksaa ”edullisen urakkahinnan” muodossa työstä, jota ei tosiasiallisesti sillä kertaa tarvinnutkaan tehdä, Liimatainen maalailee.

Yllätyksiä voi sattua, mutta ainakin niiden aiheuttamat kustannukset voi laskea

Koska FoxDo:n kautta tilattujen työsuoritusten perusteena on tuntiveloitus, voidaan harmillisten yllätysten aiheuttaman lisätyön tarpeen kustannus helposti laskea.

-Toisaalta monesti nälkä niin sanotusti kasvaa syödessä, ja kun esimerkiksi kylpyhuoneremontti alkaa olla valmis, osuukin silmä olohuoneeseen, jossa pinnat yhtäkkiä näyttävätkin vähän kauhtuneilta. Lisäpalveluna tilattavan maalaustyön voi täten näppärästi tilata saman tien, jos siltä tuntuu, Liimatainen toteaa.

Ei kuittia = ei vakuutusta eikä takuuta

Harmaa talous on monissa keskusteluissa noussut esiin eri aloista puhuttaessa, eikä rakennus- ja remontointiala ole tässä mikään poikkeus. FoxDo:n yrittäjät kehottavatkin muistamaan, että mitään ”pimeitä sopimuksia” ei kannata tehdä.

-Siinä saattaa luulla säästävänsä pienen summan rahaa, mutta jos jokin menee pieleen voi edessä olla huomattavasti suurempi lasku. Jos ei ole luvat ja muut asiat kunnossa, työ tarjoudutaan tekemään ”ilman kuittia”, niin on aivan selvää, että vakuutuksetkaan eivät todennäköisesti korvaa mitään ja ainakaan työlle ei ole mitään takuuta. Loppulasku voi lopulta olla moninkertainen, Saajoranta varoittaa.

Kaikkea ei tarvitse tehdä heti

Monesti ajatellaan, että jokin remonttikohde tulee nähdä yhtenä suurena kokonaisuutena, vaikka tosiasiallisesti joka tapauksessa nämä kohteet toteutetaan eri vaiheina. Saneerausta voi siis hyvin tehdä pienemmissä pätkissä, jolloin ei välttämättä asumismukavuus kärsi kohtuuttomasti ja samalla voi päästä alkuun haluamassaan muutos-, korjaus- tai remontointityössä pienemälläkin budjetilla.

-Tehdään tässä kuussa, vaikka ensimmäinen vaihe ja sitten seuraavan palkkapäivän jälkeen jatketaan seuraavalla. Näin ei talouskaan rasitu tolkuttomasti ja silti päästään asiassa pikkuhiljaa eteenpäin, Liimatainen toteaa.

FoxDo Oy:n yrittäjät Rami Saajoranta ja Timo Saajoranta
FoxDo:n Rami Saajoranta ja Timo Saajoranta tietävät kokemuksesta, että kaikkea ei ole pakko remontoida yhdellä kertaa, vaan pienet osatyöt voi hyvin tilata yksitellen. Kun hinnoittelu on selkeä ja aina sama, ei myöskään lopullinen hinta muutu, vaikkei koko omakotitaloa kerralla lattiasta kattoon remontoisikaan.

Maltillisella kasvulla myös Suomen markkinoiden ulkopuolelle

Tällä hetkellä FoxDo työllistää yrittäjäkolmikon ohella yhden kokoaikaisen toimistotyöntekijän, joka vastaa muun muassa maksuliikenteestä. Toiminta-alueena on jo nyt koko Suomi ja verkosto täydentyy jatkuvasti uusilla palveluntarjoajilla.

Tavoitteet ovat kuitenkin niin Sipoota, Uuttamaata kuin Suomea laajemmalla.

-Uskon, että viiden vuoden sisällä FoxDo on jo merkittävä alusta kansainvälisesti – ainakin Euroopan alueella, toimitusjohtaja Rami Saajoranta sementoi.

Yhteystiedot

FoxDo Oy
www.foxdo.fi
info@foxdo.fi

Viimeksi muokattu 10.08.2021