Saaristoon toivotaan lisää asukkaita

Saaristovaltuuskunnan puheenjohtaja Gunilla Holmberg kertoi ajankohtaisista asioista:

  • Pääministeri Petteri Orpon hallituksen ohjelman mukaan vanha saaristolaki vuodelta 1981 päivitetään. Lisäksi selvitetään mahdollisuuksia luoda kannustimia maaseudulle ja saaristoon muuttamisen edistämiseksi.
  • Kunnan toteuttaman osallistuvan budjetointi -hankkeen puitteissa on kunnostettu grillipaikkoja ja Vilstrandin laituri ja lisätty kiinnityspaikkoja kesällä. Lisäksi tehtiin esteettömyyskatselmus Kalkkirannan satamassa ja Norrkullalandetin virkistysalueella, jonka jälkeen vapaa-aikayksikkö on rakentanut kaksi invavessaa Norrkullalandetiin.
  • Saaristovaltuuskunta on elokuussa antanut lausunnon Suomen rannikkostrategialuonnoksesta ja Sipoon yleiskaavan rakennemalleista. Valtuuskunta toivoo, että saaristo otetaan huomioon kaikissa rakennemalleissa ja tulevassa yleiskaavaluonnoksessa.
  • Varsinais-Suomen ELY-keskus kilpailuttaa uudelleen Porvoon ja Sipoon saariston yhteysalusliikennettä syksyllä 2023. Sopimuskausi 1.9.2024–4.2029. Saaristovaltuuskunta toivoo, että myöhäisvuoro järjestetään kelirikkoaikana ja että saaristolaisille annetaan etuoikeus, mikäli kaikki matkustajat eivät mahdu mukaan.
  • Sipoon saariston asuttavuusanalyysi valmistui syyskuussa osana kansallista asuttavuushanketta. Åbo Akademin Saaristoinstituutti järjestää Suomen saaristokäräjät Turussa 4.–12.2023.

Asukasillassa järjestettiin ryhmätyöskentelyä neljästä teemasta: väestönkehitys, palvelut ja työpaikat, yhteysalusliikenne ja saarten asuttavuus ja elinvoima.

Työryhmät toivoivat väestönkasvua saaristossa. Uudet asukkaat voisivat muuttaa saarille, joissa on tai on ollut vakituinen asutus. Elintarvikekauppaa ja tankkausasemaa kaivataan eniten saaristossa. Rakennusala, mökkitalkkaripalvelut, matkailu ja kotipalvelu voisivat tarjota lisää työpaikkoja. Saaristolaiset käyttävät useimmiten omaa venettä ja ovat riippuvaisia yhteysalusliikenteestä lähinnä kelirikkoaikana. Saarten asuttavuuden ja elinvoiman edistämiseksi viranomaiset voisivat parantaa asukkaiden mahdollisuuksia saada rakennuslupa, muuttaa vapaa-ajanasunto vakituiseksi asunnoksi ja rakentaa sivuasunto. Vajaakäytössä olevat asunnot olisi hyvä vuokrata ulkopuolisille, jotka haluaisivat kokeilla, miltä tuntuisi asua saarella. Halukkaita vuokralaisia kyllä löytyisi.

 

Viimeksi muokattu 30.10.2023