Nyt saat tietoa kirjastolainasi arvosta

Kirjastolain mukaan yleisen kirjaston omien aineistojen käyttö, lainaus ja varaaminen on maksutonta. Myös suurin osa kirjaston muista palveluista on maksutonta. Kirjastopalveluilla on tietysti silti rahallinen arvo.

Helle-verkkokirjastossa julkaistaan nyt laskuri, jonka avulla voi laskea valitsemansa aineistojen ja palvelujen rahallisen arvon. Myös lainauskuiteissa näkyy Helle-päivästä lähtien lainatun aineiston ”hinta”.

Helle-Finna -verkkokirjastossa asiakas voi Helle-päivästä lähtien valita, mitä maksuja hän maksaa verkossa. Aiemmin koko summa piti maksaa kerralla. Asiakkaat voivat myös Helle-päivästä lähtien perua verkkokirjastossa itse kuljetettavana olevan varauksen. Aiemmin sellaisen varauksen peruminen piti ilmoittaa erikseen kirjastoon. Tämä uudistus ei kuitenkaan koske sellaisia varauksia, joista on jo lähetetty noutoilmoitus asiakkaalle.

Helle-kirjastot ovat saaneet nimensä yhden Suomen kirjastolaitoksen tärkeimmältä kehittäjältä Helle Kannilalta, joka syntyi toukokuussa 1896. Helle-kirjastoja ovat Askolan, Hangon, Inkoon, Lapinjärven, Loviisan, Myrskylän, Pornaisten, Porvoon, Pukkilan, Raaseporin, Sipoon ja Siuntion kunnan- ja kaupunginkirjastot.

Laskuri löytyy 23.5. lähtien osoitteesta https://helle.finna.fi/Content/laskuri .

 

Viimeksi muokattu 22.05.2023