Nikkilän sosiaali- ja terveysasema palvelee hoitajalakosta huolimatta – HUS:in labororatoriopalvelut ja koronatestipiste Sipoossa sulkeutunevat

-Terveyskeskusten on ilmoitettu jäävän lakon ulkopuolelle. Näin ollen Nikkilän sosiaali- ja terveysasema palvelee sipoolaisia hoitajalakon aikanakin. Lakko hankaloittaa ja ruuhkauttaa kuitenkin merkittävästi laboratoriotutkimuksia, röntgentutkimuksia ja muita kuvauspalveluita sekä koronavirustestausta. Myös jatkohoito erikoissairaanhoidossa voi viivästyä, kertoo sosiaali- ja terveystoimen johtaja Leena Kokko.

Hoitajajärjestöjen lakon aikana suljetaan merkittävä osa HUSin laboratorio-, röntgen- ja kuvantamistoimipisteistä ja tämän vuoksi palvelut voivat ruuhkautua. Kohdunkaulasyöpäseulonnat siirtyvät lakon jälkeiseen aikaan ilman erillistä viestiä asiakkaalle.

Kunnan saamien tietojen mukaan HUS on sulkemassa kokonaan Nikkilän terveysaseman laboratorion ja myös koronavirustestauspisteen Sipoossa. Ajantasaiset tiedot päivittyvät HUSin verkkosivuille.

-Monella sipoolaisella voi olla lähete esimerkiksi luuston, keuhkojen ja hampaiston röntgenkuvauksiin. Toiveena on, että mahdollisuuksien mukaan potilaat menisivät näihin tutkimuksiin vasta lakon jälkeen, jos tutkimukset eivät ole ehdottoman kiireellisiä, Kokko kertoo.

HUS kokoaa internetsivuillensa ohjeita ja tietoa lakon vaikutuksista osoitteeseen hus.fi/lakko. Sivulta löytyvät tiedot avoinna ja suljettuna olevista yksiköistä kunnittain tai alueittain.

 

HUS:in tiedote:
HUSissa aloitetaan aikojen peruminen hoitajajärjestöjen lakon vuoksi

-Torstaista 31.3. lähtien perumme aikoja ja tiedotamme potilaille ajan peruuntumisesta tekstiviestillä tai soittamalla. Koska lakon kesto ei ole tiedossa, perumme aikoja vähitellen. Tämän vuoksi on mahdollista, että peruutus tulee vasta edellisenä päivänä, kertoo johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi.

HUSin internetsivuille hus.fi/lakko tullaan kokoamaan tietoa lakon vaikutuksista potilaiden hoitoon ja ohjeita potilaille. Potilaita neuvotaan vastaamaan tuntemattomasta numerosta tulevaan puheluun ja kuuntelemaan vastaajaviestit. Jos potilas ei ole saanut HUSista tietoa ajanvarauksen peruutuksesta tekstiviestillä tai puhelimitse, hän voi saapua vastaanotolle normaalisti.

HUSin laboratorio-, röntgen- ja kuvantamispalveluiden osalta palvelujen saatavuus on heikkoa hoitajalakon vuoksi

Hoitajajärjestöjen lakon aikana suljetaan merkittävä osa HUSin laboratorio-, röntgen- ja kuvantamistoimipisteistä ja tämän vuoksi auki olevat palvelut ruuhkautuvat. Ruuhkautumisella on vaikutusta myös kiireellisten tutkimusten saatavuuteen.

Tehyn ja SuPerin lakon alkaessa kaikki kiireetön hoito HUSissa joudutaan siirtämään lakon jälkeiseen aikaan. Arkisin pyritään tarjoamaan samat kiireelliset palvelut kuin päivystysaikoina eli esimerkiksi viikonloppuisin, mutta tämäkin on käytössä olevalla hoitohenkilökunnalla hyvin haasteellista ja ruuhkat ovat hyvin todennäköisiä monissa toiminnoissa.

Varattuja laboratorio- ja kuvantamistutkimusten aikoja perutaan torstaista 31.3. lähtien ja potilaille tiedotetaan ajan peruuntumisesta tekstiviestillä tai soittamalla. Potilaita neuvotaan vastaamaan tuntemattomasta numerosta tulevaan puheluun ja kuuntelemaan vastaajaviestit

Lakon alkaessa kaikki kohdunkaulasyövän seulonnan näytteenottoajat peruutetaan. Näistä peruuntuneista ajoista ei kuitenkaan tule erillistä ilmoitusta tekstiviestillä, sähköpostilla tai kirjeellä. Lisätietoa uuden ajan varaamisesta internetsivulla hus.fi/kohdunkaulasyövän-seulonta.

Potilaita, joilla on lähete luuston, keuhkojen tai hampaiston röntgenkuvauksiin, pyydetään hakeutumaan tutkimukseen vasta lakon jälkeen.

-Merkittävä osa laboratorioistamme ja röntgeneistämme on lakon aikana kiinni. Lakko tulee vaikuttamaan myös kiireelliseen hoitoon, kun palvelut ruuhakutuvat. Asiakkaidemme kannattaa varata reilusti aikaa tutkimukseen tullessaan, kertoo diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen.

Lisätietoa poikkeavasta toiminnastamme HUSin nettisivuilta

HUSin internetsivulle hus.fi/lakko on koottu ohjeita ja tietoa lakon vaikutuksista laboratorioiden, röntgeneiden, kliinisen fysiologian ja neurofysiologian sekä isotooppiyksiköiden toiminnasta. Myös osa koronavirusnäytteenottopisteistä on suljettuna. Sivulta löytyvät tiedot avoinna ja suljettuna olevista yksiköistämme kunnittain tai alueittain.

Lakon aikana sairaaloiden poliklinikoiden näytteenotot on suljettu. Ne palvelevat vain päivystyspotilaita.

Sairaaloiden yhteispäivystykset ja Uudenmaan Päivystysapu 116117 toimivat vajaalla miehityksellä

Sekä aikuisten että lasten yhteispäivystykset HUSin sairaaloissa toimivat vajaalla miehityksellä. Päivystyksissä hoidetaan vain kiireellistä hoitoa vaativia potilaita, joiden hoito ei voi lainkaan odottaa. Odotettavissa on ruuhkia ja pidentyneitä hoitoaikoja muun muassa vähäisen tutkimuskapasiteetin vuoksi. Myös Uudenmaan Päivystysavun palvelunumero 116117 toimii vajaalla miehityksellä ja takaisinsoittopalvelu ei toimi. Helsingin Päivystysapu toimii normaalisti.

Oman terveysaseman aukioloaikoina apua saa omalta terveysasemalta.

Henkeä uhkaavissa hätätilanteissa tulee soittaa numeroon 112. Yleiseen hätänumeroon ei tule soittaa tilanteissa, joissa muihin palveluihin ei saada yhteyttä.

Pahoittelemme työtaistelutoimenpiteiden aiheuttamaa häiriötä toiminnassamme.

Viimeksi muokattu 01.04.2022