Kymmenen vuotta, satoja asiakkaita, lukemattomia kohtaamisia ja tarinoita – Työllisyysyksikkö Risteys täyttää kymmenen vuotta

Kuva: Risteyksen entisen toimipisteen pihalla tiimiläiset ylläpitivät satoa tuottanutta puutarhaa.

-Aluksi Risteyksen piti olla ihan vain kevyttä ryhmätoimintaa. Mutta tarve toiminnalle oli ilmeinen ja jo ensimmäisen vuoden aikana osallistujien määrä laskettiin useissa kymmenissä. Nykyään se lasketaan useissa sadoissa, kertoo työllisyyspäällikkö Lassi Puonti, joka on luotsannut Risteystä alusta asti.

Vuosien aikana Risteyksellä on ollut hyvin monenlaista toimintaa, minkä kautta sipoolaiset ovat olleet muun muassa kuntouttavassa työtoiminnassa, palkkatukityössä ja opiskelleet oppisopimuksella. Samalla on syntynyt palveluita sipoolaisille. Osa toiminnasta on alkanut ja sitten loppunut tai siirtynyt toiselle toimijalle, kuten Matkahuollon pakettipalvelu, Kahvila Dösis ja Cafe Diem.

Kahvilan myyntitiski, jossa on esillä vadeissa pullaa. Henkilö seisomassa tiskin takana.
Risteys on vuosien varrella tarjonnut sipoolaisille virvokkeita, lounasta ja herkkuja useiden eri kahvilapalveluiden kautta, kuten Kahvila Dösiksessä, Cafe Diemissä ja kuvan Café Emiliessä. Samalla monille tiimiläisille kahvilat ovat toimineet oppimisympäristöinä.

Vähintään yhtä monenlaista toimintaa pyörii tälläkin hetkellä. Risteys hoitaa esimerkiksi Sipoon pieneläinhautausmaata Kultalehtoa sekä merenrantahuvila Lövhyddanin vuokrausta ja ylläpitoa. Fiksaa Sipoo korjaa sipoolaisten lähiympäristöä. Ohjaamo tarjoaa maksuttomasti tietoa ja ohjausta työhön, koulutukseen, arkeen ja osallisuuteen. Kunnan henkilöstön jaksamisesta työssä huolehtii Kuntalan Cafeteria. Itäisessä Jokipuistossa vanhan vesilaitoksen kiinteistö toimii korjausrakentamisen oppimisympäristönä. Vanhat huonekalut pääsevät uuteen käyttöön huonekalukierrätyksen kautta.

Graffitihahmo seinässä ja taustalla näkyy rakennusvälineistöä ja työvaatteisiin pukeutunut henkilö.
Risteys ja Keuda kunnostavat yhteistyössä entisen Nikkilän sairaalan vanhaa vesilaitosta kokous- ja koulutustiloiksi. Korjausrakennusprojekti on tärkeä oppimisympäristö monelle.

-Vuosien varteen on jäänyt iloa ja naurua, mutta myös surua ja menetystäkin. Risteys on muodostanut oman yhteisön, jossa kuten isossa perheessä sanotaan asiat aika suoraan. Jokainen toimii tasavertaisena yksilönä ja aikanaan vuoron perään kukin siirtyy elämässään eteenpäin. Vaikeinta tässä työssä on tehdä itsestään tarpeeton toiselle, vaikka juuri se onkin samaan aikaan työn tavoite, Puonti kertoo.

Pitkään Risteys oli toimintakeskus sosiaali- ja terveyspalveluiden osana, mutta vuonna 2020 se muuttui työllisyysyksiköksi ja siirtyi kunnan kehitys- ja kaavoituskeskukseen. Muutoksen myötä Risteys kytkeytyi aiempaa tiiviimmin kunnan elinkeinotoimeen ja yrityspalveluihin ja sen tehtäväksi tuli myös työllisyystoiminnan strateginen suunnittelu.

Kaksi isoa laatikkoa ruokia lastauslaiturilla ja niiden edustalla pakettiauto takaluukku avoinna.
Risteys hoiti viime kesänä puistoruokailun ruuan toimituksen jakopisteisiin.

Muutoksia on luvassa myös tulevina vuosina, kun ensin hyvinvointialueet aloittavat toimintansa ja sitten TE-palvelut uudistuvat ja siirtyvät kuntien vastuulle Suomessa vuonna 2024. Varmaa on kuitenkin, että Risteys säilyy kynnyksettömänä turvallisen ja aidon kohtaamisen paikkana.

– Jokainen kohtaaminen opettaa aina jotain uutta, joko kunkin ihmisen omasta tarinasta tai sitten ihan itsestä työntekijänä, Puonti kertoo.

Risteyksen varsinainen merkkipäivä on keskiviikkona 30. maaliskuuta, mutta suuremmin sitä juhlistetaan Risteyksen kesäjuhlissa ensi kesänä. Kaikki vanhat risteysläiset/tiimiläiset ovat tervetulleita kesäjuhliin, joihin voi ilmoittautua mukaan Risteyksen sihteerille puhelimitse numeroon 040 191 4435.

Kalusteita huoneessa varastoituna: pöytiä, lamppuja, tiskiallas.
Moni vanha ja käytetty huonekalu on päässyt uuteen käyttöön Risteyksen huonekalukierrätyksen kautta.

Mikä Risteys?

Työllisyysyksikkö Risteys koordinoi Sipoon kunnassa kuntouttavaa työtoimintaa. Risteys on kynnyksetön, turvallisen ja aidon kohtaamisen paikka. Risteys järjestää nuorten ja aikuisten kuntouttavaa työtoimintaa, työkokeilua, palkkatukityötä sekä oppisopimusopiskelua asiakkaan omat voimavarat huomioiden.

 

Linkit:

Risteys sipoo.fi:ssä
Risteys Facebookissa
Risteys Instagramissa

Heijastimia roikkumassa puusta.
Nuorten työpaja Levarin käsissä on syntynyt monenmoisia käsitöitä ja tuotteita myyntiin. Sen lisäksi Levarissa on tehty muun muassa heijastimia jakoon Risteyksen ja Sipoon opiston yhteiseen heijastinpuuhun.
Pakettiauto, jonka kyljessä lukee Fiksaa Sipoo.
Fiksaa Sipoo on ehtinyt puhdistaa lukemattomia graffiteja, oikaista sojottavia liikennemerkkejä ja korjata monia monia kuntalaisten ilmoittamia korjauskohteita.
Puutarhakalusteet pihalla. Pöytä ja tuoleja.
Risteyksen kiertävä kiinteistötyöntekijä hoitaa pieniä korjaus- ja huoltotöitä kunnan kiinteistöissä. Yksi viime kesän tehtävistä oli huoltaa Seniorikeskuksen pihakalusteet. Tuolit, penkit ja pöydät saivat osakseen pesua, hiontaa sekä uuden öljypinnan ja täten kauniimman ilmeen.
Pahvilaatikoita, laatikoita ja tavaraa pakettiauton kyydissä.
Risteyksen autopartio on hoitanut monenlaisia kuljetustöitä. Tässä se toimitti edellisten kuntavaalien ennakkoäänestyspaikkoihin tarvittavia äänestysmateriaaleja.

 

 

Viimeksi muokattu 23.03.2022