Kunta kannustaa asukkaita ja yhdistyksiä havainnoimaan ja torjumaan vieraslajeja luonnossa

Sipoon kunnan kehittämästä uudesta verkkopalvelusta näet Sipoossa tehtyjä vieraslajihavaintoja. Verkkopalvelussa voit myös itse merkitä omat havaintosi alueella karttaan ”ilmoita havainto” – painikkeesta. Ilmoitukseen on mahdollista liittää kuva havainnosta.

Kuva Sipoon kunnan vieraslajiportaalista. Kuvassa kartta ja jättipalsamin havainto.

Kuva: Vieraslajiportaalissa voi tarkastella tehtyjä vieraslajihavaintoja tai ilmoittaa omista havainnoistaan.

Vieraslajilla tarkoitetaan luontoon kuulumatonta lajia, joka ei olisi pystynyt leviämään elinalueelleen ilman ihmisen tahallisen tai tahattoman toiminnan vaikutuksia. Nopeasti leviävät vieraslajit aiheuttavat monia haittoja niin luonnolle kuin ihmiselle. Vieraslajit syrjäyttävät alkuperäislajeja, vaikeuttavat pölyttävien hyönteisten ja perhosten ravinnonsaantia sekä hankaloittavat viheralueiden virkistyskäyttöä.

Yleisempiä ja tunnetuimpia vieraslajeja Suomessa ovat komealupiini, kurtturuusu, jättipalsami ja jättiputki sekä puutarhatuholaisena tunnettu espanjansiruetana. Näitä vieraslajeja koskee myös lainmukainen velvoite riskien hallinnasta.

Vieraslajien torjunta on maanomistajan tai tontin haltijan vastuulla. Kunnanpuutarhuri Kari Ojamies kertoo, että kunta torjuu vieraslajeja omistamiltaan mailta.

-Kunta on keskittänyt torjuntatoimia haitallisimpien vieraslajien torjuntaan, koska kunnan resurssit eivät yksin riitä esimerkiksi voimakkaasti levinneen jättipalsamin tai lupiinin torjuntaan, Ojamies sanoo.

Järjestä vieraslajitalkoot

Kunta kannustaa asukkaita ja yhdistyksiä järjestämään vieraslajitalkoita, joiden avulla vieraslajien leviäminen voidaan pysäyttää ja säilyttää luonto monipuolisena ja viihtyisänä yhdessä.

Voit kitkeä kasvustoa tai katkaista kukintoja, jotta ne nääntyvät, peittää kasvustot katteella tai kaivaa juurakoita. Jos torjut vieraslajeja kemiallisilla menetelmillä, otathan huomioon eri ympäristövaroitukset, olethan tarkkaavainen ja valitset ympäristöystävällisimmän vaihtoehdon torjuessasi vieraslajeja.

Vieraiden eliölajien, kuten Sipoossa esiintyvän espanjansiruetanan, torjunnassa on hyvä käyttää kertakäyttökäsineitä. On myös otettava huomioon myös eri luonnonsuojelu- ja eläinsuojelulainsäädännöt, joiden mukaan eläimelle ei saa aiheuttaa turhaa kipua tai tuskaa. Tarkempiin torjuntaohjeisiin voit tutustua verkkosivustolta vieraslajit.fi .

Jotta voimme yhdessä ennaltaehkäistä vieraslajien leviämistä Sipoossa, olethan huolellinen, kun käsittelet puutarhajätteitä. Älä tuo kasveja tai eläimiä ulkomailta tai osta ulkomaisilta nettisivuilta puutarhakasveja. Ennaltaehkäisy on nopein ja tehokkain tapa estää vieraslajien leviäminen.

Linkit:
Siirry Sipoonvieraslajiportaaliin
Lue lisää vieraslajeista verkkosivustolta vieraslajit.fi

Viimeksi muokattu 14.06.2024