Kunnan maisemapeltojen auringonkukat ovat nyt kukassa

Uusia peltoja ja uutta kukkalajia

Tänä vuonna kunnalla on vanhojen tuttujen peltojen läheisyydessä uusia maisemapeltoja. Lisäksi Vaahteramäessä on uusi auringonkukkapelto.

Kunnan maisemapeltoja on Hansaksessa, Nikkilässä ja Vaahteramäessä. Nikkilän pellot sijaitsevat Jokilaakson puistoalueen ja Itäisen Jokipuiston tuntumassa Runeberginkujan varrella. Hansaksessa kukkapellot ovat Hansaksenkaaren, Hansaksentien ja Söderkullantien tuntumassa, eli Söderkullan kartanoa vastapäätä. Vaahteramäen pelto sijaitsee Muuntajantiellä.

Peltojen tarkan sijainnin kartalla näet alla olevista kuvista. Olethan tarkka siitä, että ihastelet ja poimit kukkia ainoastaan kunnan maisemapelloilta, etkä eksy yksityisille pelloille.

Karttakuva.
Kunnan maisemapellot Nikkilässä. Kunnan peltoja ovat karttaan kellertävällä värillä rajatut alueet.

 

Karttakuva.
Kunnan maisemapellot Hansaksessa. Kunnan peltoja ovat karttaan kellertävällä värillä rajatut alueet.
Karttakuva.
Kunnan maisemapelto Vaahteramäessä. Kunnan pelto on karttaan kellertävällä värillä rajattu alue.

Tänä vuonna pelloille on kylvetty uutuutena myös hunajakukkaa, mutta hunajakukkien kukinta on jo pääosin lopussa tältä kesältä. Hunajakukka on valittu maisemapelloille paitsi sen kauniin ulkonäön vuoksi myös siksi, että se on eduksi pölyttäjille ja linnunpoikasille. Hunajakukka on erinomainen mehiläiskasvi, joka tuottaa hyvin sekä mettä että siitepölyä. Kukkiessaan hunajakukka kerää paljon kirppoja ja kuoriaisia, jotka taas ovat tärkeitä proteiinin lähteitä juuri kuoriutuneille linnunpoikasille.

Liilat hunajakukat.

Maksutonta iloa maisemapelloista

Kunnan maisemapelloilta voit poimia auringonkukkaa ja hunajakukkaa kohtuudella mukaan kotiin vietäväksi. Poimiminen omaan käyttöön on maksutonta.

Vältäthän kuitenkin kukkien tallomista liikkuessasi maisemapelloilla, jotta iloa kukista riittäisi mahdollisimman monelle. Jos saavut nauttimaan kukkaloistosta autolla, muistathan pysäköidä autosi turvallisesti ja sallituille pysäköintipaikoille muuta liikennettä häiritsemättä.

Auringonkukat kukoistavat kesän lopusta alkusyksyyn, mutta niiden huippukukinta-aika kestää vain muutaman viikon. Hunajakukkien kukinta on jo pääosin lopussa tältä kesältä.

 

Viimeksi muokattu 25.08.2023