Koronaviruspandemia vaikuttaa kunnan toimitilojen vuokrattavuuteen

Sipoon kunta omistaa noin sata kiinteistöä, joissa lähtökohtaisesti toimii kunnan omia palveluita ja toimintoja kuten kouluja, päiväkoteja ja kirjastoja. Lisäksi kunnalla on kiinteistöissään pieni määrä toimitiloja, joita vuokrataan ulkopuolisille toimijoille. Kunnan toimitilojen vuokrausprosesseissa noudatetaan aina yhtenevää käytäntöä. Tiloja tarjotaan aiemmin hakeneille yrittäjille, jotka eivät ole vielä löytäneet sopivaa tilaa, ja julkisen haun kautta myös uusille hakijoille. Vapaista toimitiloista ilmoitetaan kunnan verkkosivuilla, jossa niihin voi tutustua kaikki hakijaehdokkaat. Kunta vuokraa suoraan myös tiloja yhteistyökumppaneilleen, kuten esimerkiksi HUS, ammattioppilaitokset ja sipoolaiset yhdistykset.

Koronaviruksen aiheuttaman pandemiatilanteen takia ulosvuokrattuja toimitiloja on vapautunut tavallista enemmän. Tämän taustalla on se, että pandemian aikana yrittäjien asiakasvirrat ovat vähentyneet.  Muun muassa Söderkullan kartanossa ja Koy Elsien vuokratilassa on ravintolatoiminta päättynyt. Myös Nikkilän sosiaali- ja terveysaseman kahvilaan haetaan pitkäaikaista vuokralaista, pandemian aikaisista merkittävistä yrittäjäriskeistä huolimatta. Kunnan Työllisyysyksikkö Risteys päätyi myös lopettamaan Nikkilän pääkirjaston kahvilan toiminnan toistaiseksi muun muassa vallitsevan pandemiatilanteen takia.

Sipoon kunnan elinkeinopäällikkö Elina Duréault kertoo, että tässä pandemiatilanteessa on erittäin vaikeaa harjoittaa kahvila- ja ravintola-alalla kannattavaa liiketoimintaa. Vuokrauksen hakukriteereitä voidaan joutua myös tarkentamaan pandemiatilanteen muuttuessa lyhyelläkin varoitusajalla ja sen vuoksi hakuja saatetaan joutua poikkeuksellisesti käynnistämään uudelleen.

Kunnan Toimitilat ja Elinkeinoyksikkö tekevät tällä hetkellä tiivistä yhteistyötä päivittäin löytääkseen kaikkiin vapautuviin ja jo vapautuneisiin tiloihin kuntalaisten kannalta sopivimmat yrittäjät tässä haasteellisessa tilanteessa. Esimerkiksi Nikkilän sosiaali- ja terveysaseman kahvilan uusitussa haussa kunta sai neljä erittäin lupaavaa hakemusta yrittäjiltä. Tavoitteena onkin saada kahvila takaisin toimintaan kevään 2021 aikana uuden yrittäjän voimin.

Lisätietoja:
Henna Martikainen
Sipoon Kunta / Toimitilat
Puhelin 050 383 0793
henna.martikainen@sipoo.fi

Elina Duréault
Sipoon kunta / Elinkeinoyksikkö
Puhelin 040 191 4465
elina.dureault@sipoo.fi

Viimeksi muokattu 05.07.2022