HUS tiedottaa: Vuodenvaihde ei tuo muutoksia HUSin palveluihin

HUS vastaa jatkossakin erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudellamaalla ja yhteistyöalueella, myös HUSin valtakunnalliset vastuut säilyvät.

Vakavissa oireissa päivystyspoliklinikalle

Sote-uudistus ei vaikuta HUSin yhteispäivystysten toimintaan. Yhteispäivystyksissä hoidetaan vain äkillisesti sairastuneet ja sellaiset kiireellistä hoitoa vaativat potilaat, joiden hoito ei voi odottaa oman terveysaseman avautumista.

Tyypillisiä oireita, joiden vuoksi tulee hakeutua kiireellisesti hoitoon ovat esimerkiksi voimakas rintakipu, halvausoireet, kiireelliset mielenterveyden ongelmat, runsas verenvuoto, isot vammat, hengitysvaikeudet, äkillisesti alkanut kova päänsärky tai vatsakipu.

Lapsella tyypillisiä oireita ovat esim. hengitysvaikeus, kuume alle 3 kuukauden ikäisellä lapsella, yleistilan alentuminen infektiosairauden vuoksi, epäily tuoreesta diabeteksesta tai pitkittynyt kouristuskohtaus, epäily murtumasta tai muusta vakavasta vammasta.

Päivystysapu 116117 -palvelunumero auttaa

Päivystykseen hakeutuvan kannattaa soittaa ensin Päivystysapu 116117 -palvelunumeroon, jossa sairaanhoitajat tekevät hoidon tarpeen arvion ja neuvovat oikeaan hoitopaikkaan hakeutumisessa tai antavat itsehoito-ohjeet oireen hoitamiseen.

Synnytystoiminta jatkuu

Synnytystoiminta jatkuu vuodenvaihteen jälkeen kuten aikaisemminkin. Alkuraskauden päivystykset ovat Naistenklinikalla sekä Hyvinkään, Lohjan ja Porvoon sairaaloissa ja loppuraskauden päivystykset Naistenklinikalla sekä Espoon, Hyvinkään, Lohjan ja Porvoon sairaaloissa. Porvoossa päivystys on kello 8–15.

Synnytykset hoidetaan Naistenklinikalla sekä Espoon, Hyvinkään ja Lohjan sairaaloissa.

Laboratoriot ja kuvantaminen

Vuodenvaihde vaikuttaa kuvantamis- ja laboratoriotoimipisteiden aukioloihin. Ajantasaiset tiedot löydät HUSin verkkosivuilta.

HUS tarjoaa laboratorioasiakkailleen enenevässä määrin ajanvarausaikoja kaikissa näytteenottopisteissä. Kätevimmin ajan saa varattua verkossa osoitteessa www.huslab.fi/ajanvaraus.

 

Viimeksi muokattu 21.12.2022