Bussipysäkeistä tuli taidepysäkkejä Sipoossa – Sipoonlahden koulun oppilaiden taideteokset korvasivat pysäkkien rikotut lasiseinät

 

Koulun läheisyydessä olevien bussipysäkkien lasit joutuivat ilkivallan kohteeksi vuoden 2020 alkupuolella. Ikävästä tempusta huolimatta vt. kuntatekniikan päällikkö Simo Kesti oivalsi, että katosten uusien kalliiden lasiseinien hankkimisen sijaan yhteistyö Sipoonlahden koulun kuvataiteen oppilaiden kanssa voisi tuottaa pysäkeille pitkäikäisemmän ratkaisun ja uuden ilmeen.

Projekti käynnistettiin Sipoonlahden koulun kuvataideopettajan Heli Mariston ja hänen oppilaidensa kanssa jo keväällä 2020, mutta yhteistyö tyrehtyi heti alkuunsa koronaviruksen ja sitä seuranneen oppilaiden etäopiskelun myötä. Syksyllä projektia jatkettiin uusin voimin ja suunnitelmin. Heli Maristo kertoo, että bussipysäkkitaideryhmään valikoitui pääasiallisesti yhdeksännen luokan kuvataiteen pitkän valinnaiskurssin oppilaita, jotka muodostivat suunnittelun ydinjoukon.


”Halusin olla mukana tuomassa muille iloa pimeään syksyyn”

Oppilaat kokivat projektin palkitsevaksi, koska lopputuloksen valmistuttua oppilaat näkivät oman käden jäljen. Sipoonlahden koulun oppilaat Venla Hämäläinen ja Lumi Auer kommentoivat projektia seuraavalla tavalla:

”Teoksessani olen halunnut kuvata ystävyyttä. Projekti on tuntunut mukavalta ja sain oppia uuden tekniikan tehdä taidetta.”

Venla Hämäläinen, 11 v.

”Halusin olla mukana taideprojektissa tuomassa muille ihmisille iloa pimeään syksyyn värikkäillä ja hienoilla bussipysäkeillä! Projektia on ollut erittäin kiva tehdä ja suunnitella.”

Lumi Auer, 15 v.

Oppilaiden taideteoksissa on haluttu kuvata myös ihmisoikeuksia, tasa-arvoa ja kertoa monipuolisesti ihmisistä, jotka ovat tulleet eri kulttuureista. Kuvataiteen opettaja Heli Maristo kommentoi yhteistyötä ja projektia näin: ”Yhteistyö sujui teknisen osaston kanssa hyvin, apua ja tukea on tullut tarpeen mukaan. Projekti oppilaiden kanssa eteni orgaanisena prosessina, jossa luontevasti edettiin aina seuraavaan vaiheeseen, kuitenkaan tarkalleen tietämättä millainen lopputulos olisi täsmällisesti tulossa. Valmiista osista olemme yhdessä kokeneet onnistumisen tunteita ja kokonaisuus on yllättänyt positiivisesti. Jokaisesta osallistujasta voin olla ylpeä! Luovaa ja taitavaa porukkaa kaikki, lisättynä uskomattomalla venymisellä ja sitoutumisella. Töihin ottaisin jokaisen näistä nuorista.”

Bussipysäkki kuvattuna takaa, vanerilevyseinissä Sipoonlahden koulun oppilaiden tekemiä taideteoksia. Ihmisiä sateenvarjon kanssa ja sinisellä taustalla pilviä. Miilin terminaalin bussipysäkki edestä päin kuvattuna. Sinisessä, violetissa ja oranssissa vanerilevyseinissä kuvattu hevosia ja ihmisiä eri kulttuureista.

Projektiin osallistuneet oppilaat:
Lumi Auer
Kaisla Eeken
Clara Haarman
Lenny Heikkilä
Venla Hämäläinen
Ngo Thu Ngan
Iiris Salmi
Säihke Sillanpää
Ohjaajana kuvataideopettaja Heli Maristo

 

Tekniikka- ja ympäristöosasto kiittää hienosta yhteistyöstä!

 

Lisätietoja:
Heli Maristo
Kuvataideopettaja
Sipoonlahden koulu
heli.maristo (at) sipoo.fi

 

Simo Kesti
Vt. kuntatekniikan päällikkö
Tekniikka- ja ympäristöosasto
simo.kesti (at) sipoo.fi

 

Viimeksi muokattu 05.07.2022