Aluehallintovirasto tiedottaa: Uudenmaan kokoontumisrajoituksia ei olla jatkamassa lokakuussa – Suomen viimeiset kokoontumisrajoitukset päättymässä syyskuun lopussa

Etelä-Suomen aluehallintovirasto ei ole jatkamassa Uudenmaan kokoontumisrajoituksia nykyisen päätöksen voimassaolon päätyttyä 30.9.2021. Näin ollen 1.10.2021 alkaen Suomessa ei olisi enää voimassa aluehallintoviraston määräämiä kokoontumisrajoituksia.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin johtaman alueellisen koronakoordinaatioryhmän tuoreen arvion mukaan kokoontumisrajoituksia ei ole alueella enää lokakuussa välttämätöntä jatkaa. Vastaavaan arvioon päätyi myös pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä tämän viikon tiistaina.

Tarkempi tieto vielä voimassa olevista aluehallintoviraston kokoontumisrajoituksista löytyy aluehallintoviraston verkkosivuilta: Mitkä ovat voimassa olevat yleisötilaisuuksien kokoontumisrajoitukset? 

Epidemiatilannetta seurataan ja arvioidaan myös jatkossa alueellisissa koronakoordinaatioryhmissä. Kunnat ja aluehallintovirasto voivat edelleen tarvittaessa määrätä kokoontumisrajoituksia omalle alueelleen, jos epidemiatilanne heikentyy paikallisesti.

Tilojen käyttöä koskevat lain yleiset hygieniavaatimukset ovat voimassa koko Suomessa

Koko Suomessa ovat edelleen voimassa tartuntatautilain yleiset hygieniavaatimukset, joilla parannetaan asiakas- ja yleisötilojen terveysturvallisuutta. Tartuntatautilain pykälässä 58 c määritellään yleiset hygieniavaatimukset, joita laajasti erilaisten asiakas- ja yleisötilojen käytöstä vastaavien toimijoiden on noudatettava:

  • asiakkailla ja osallistujilla on mahdollisuus käsien puhdistamiseen
  • asiakkaille ja osallistujille annetaan riittävän etäisyyden ylläpitämistä, käsien puhdistamista ja muita vastaavia tartuntojen leviämistä estäviä käytäntöjä koskevat toimintaohjeet
  • tilojen ja pintojen puhdistamista tehostetaan
  • asiakkaiden ja osallistujien oleskelu järjestetään sillä tavoin väljästi kuin se on mahdollista toiminnan erityispiirteet huomioon ottaen. Mahdolliset asiakaspaikat sijoitetaan riittävän etäälle toisistaan.

Lain hygieniavaatimukset ovat voimassa ilman erillisiä viranomaispäätöksiä koko Suomessa erilaisissa asiakas- ja yleisötiloissa, kuten kaupoissa, kauppakeskuksissa, liikuntatiloissa, museoissa, teattereissa ja kirjastoissa. Tällä hetkellä vaatimukset ovat voimassa vuoden 2021 loppuun asti.

Lisäksi ravintoloiden toimintaa rajoitetaan tartuntatautilain pykälän 58 a ja sen nojalla annetun asetuksen mukaisesti. Aukiolo- ja anniskeluaikojen ja asiakasmäärien rajaamisen lisäksi ravintoloissa on mm. noudatettava vastaavia hygieniavaatimuksia kuin muissa asiakastiloissa. Alueellisista ravintolarajoituksista päättää hallitus, ja rajoitusten noudattamista valvoo aluehallintovirasto.

 

Viimeksi muokattu 24.09.2021