Ilmoita vieraslajihavainnoista

Vieraslajilla tarkoitetaan luontoon kuulumatonta lajia, joka ei olisi pystynyt leviämään elinalueelleen ilman ihmisen tahallisen tai tahattoman toiminnan vaikutuksia. Nopeasti leviävät vieraslajit aiheuttavat monia haittoja niin luonnolle kuin ihmiselle: vieraslajit syrjäyttävät alkuperäislajeja, vaikeuttavat pölyttävien hyönteisten ja perhosten ravinnonsaantia sekä hankaloittavat viheralueiden virkistyskäyttöä.

Yleisempiä ja tunnetuimpia vieraslajeja Suomessa ovat luontoon levinneet komealupiini, kurtturuusu, jättipalsami ja jättiputki sekä puutarhatuholaisena tunnettu espanjansiruetana. Näitä vieraslajeja koskee myös lainmukainen velvoite riskien hallinnasta.

Vieraslajien torjunta on maanomistajan tai tontin haltijan vastuulla. Kunta torjuu vieraslajeja omistamiltaan mailta. Kunta on keskittänyt torjuntatoimia haitallisimpien vieraslajien torjuntaan, koska kunnan resurssit eivät yksin riitä esimerkiksi voimakkaasti levinneen jättipalsamin tai lupiinin torjuntaan.

Kunta kannustaa asukkaita ja yhdistyksiä järjestämään vieraslajitalkoita, joiden avulla vieraslajien leviäminen voidaan pysäyttää ja säilyttää luonto monipuolisena ja viihtyisänä yhdessä.

Oheisesta kartasta löytyy havaitut vieraslajit Sipoon alueella. Vieraslajihavaintoja voi lisätä omatoimisesti kartan yläpalkin ”Ilmoita havainto” -painikkeesta.

Viimeksi muokattu 13.06.2024