Opistoblogi: Opistorehtorin kynä 16.12.2020

Merkillinen ja poikkeuksellinen vuosi lähestyy loppuaan. Kuka olisi alkuvuodesta uskonut, että tänään elämme täydellisen uudenlaista arkea, turvavälein, sosiaalisia kontakteja vältellen, kasvomaskien ja kotoillen. Opiston arki muuttui myös radikaalisti 18.3.2020 alkaen: opetus keskeytyi, tilat suljettiin ja henkilöstö siirtyi etätöihin. Sipoon opisto näytti todellakin, että se elää arvojen mukaisesti: rohkea, joustava ja ennakkoluuoton edelläkävijä. Opetus siirtyi joustavasti sulun jälkeen etäopetukseen ja otettiin ennakkoluuttomasti ja rohkeasti uusia digitaaliasia työkaluja käyttöön.

Syksy menikin ennakko-odotuksiin nähden hyvin. Palattiin, toki ryhmäkokoa pienentämällä ja viranomaissääntöjä kunnioittaen, lähiopetukseen. Ainoastaan syyslukukauden viimeinen viikko jouduttiin miettimään uudestaan. Kevätlukukauteen on noin kuukausi ja emme tiedä miten opetus sen osalta pääsee alkamaan. Toivon sydämestäni, että viheliäinen virus rauhoittuu ja pääsisimme jatkamaan hyvin alkanutta lukuvuotta suhteellisen normaalisti, mikä se uusi normaali sitten onkaan.
En ole mikään jouluihminen, tai en ole ainakaan ollut. Siksi hämmästyin, kun tänä vuonna jotenkin tuntui, että oikein odotan joulua. Ajattelen, että se varmaankin johtuu viruksen aiheuttamasta epävarmuudesta ja tulevaisuuden utuisuudesta. Joulu ja sen traditiot tuntuvat jotenkin turvalliselta. On lohdullista, kun tietää mitä seuraava viikko, joulun kannalta tarkoittaa. Minulle se tarkoittaa piparkakkujen ja saaristolaisleivän tekemistä ja paistamista, lohen graavaamista, smetanasillin tekoa. Laatikot valmistetaan ja kinkku paistetaan ajallaan. Kotimme on täynnä sekä sesonki- että jouluvaloja. Ne tuovat myös iloa ja lohtua tähän vuoden pimeämpään aikaan. Ensimmäisen kerran koskaan kuusi otettiin sisään ja koristeltiin Lucian päivänä 13.12.2020! Se jos jokin kertoo minulle, että elämme hyvin poikkeuksellista aikaa.

Ajattelen ja haluan uskoa, että tulevaisuus, vaikka ei ehkä ihan heti, näyttää valoisammalta. Rokoteuutiset ovat rohkaisevia ja ihmiset vaikuttavat noudattavan tiukentuneita rajoituksia. Ihmiset käyttävät kiitettävästi kasvomaskeja julkisissa tiloissa ja kaupoissa. Opiston osalta katse on jo vahvasti ensi lukuvuoden suunnittelussa. Se alkaa heti vuoden vaihteen jälkeen. Jos sinulla on kurssi-ideoita, kerro niistä meille, vaikka sähköpostilla sipoon.opisto@sipoo.fi.

Kohta on aika rauhoittua, nauttia niistä aivan läheisten seurasta. Aion viettää joulua kotoillen mieheni, lasteni ja tyttären miesystävän kanssa ja tietenkin meidän kahden rakkaan koiramme, Hamletin ja Hectorin kanssa. Aion nauttia heidän läsnäolostansa, syödä ihan liikaa konvehteja, myös niitä, jotka eivät ole ihan minun ”lemppareita” ja sytyttää paljon kynttilöitä ja kattaa joulupöytä kauniiksi! Toivotan sinulle oikein rauhallista joulua ja onnekasta vuotta 2021!

Lämmöllä, Annelie

Kuva: Joanna Kopra

Joulukuusi oksista, valonauhalla
Opiston hieno kuusi

Viimeksi muokattu 18.12.2020