Opistoblogi: Opistorehtorin kynä 12.6.2020

Suvivirsi on laulettu, suurimmaksi osaksi etänä. Lapset, nuoret, opiskelijat ja opettajat ovat päässeet kesälaitumille! Lukuvuosi on saatettu päätökseen, niin myös Sipoon opistossa. Kyseessä oli hyvin, hyvin poikkeuksellinen lukuvuosi. Covid-19-pandemia lopetti Sipoon opiston lähiopetuksen totaalisesti 18.3.2020. Tilat suljettiin ja kaikki jäi kesken. Kolme viimeistä aktiivista opetusviikkoa jäi pitämättä. Kerrasta kaikki pysähtyi. Opiston 7239 kurssilaista, 138 tuntiopettajaa ja opiston 7 hallintoon kuuluvaa henkilöä olivat totaalisen toisenlaisen arjen edessä. Mitä nyt tulisi tapahtumaan? Opiston hallinto siirtyi etätyöhön, opetustiloihin ei ollut pääsyä, opiskelijoiden työt jäivät kesken ja opettajilta jäi opetus kesken. Tai niin ainakin se ensisilmäyksessä vaikutti. Mitä vielä! Sipoon opiston henkilökunta ja opiskelijat olivat täysin eri mieltä. Tilanne muuttuu. Mitä sitten? Mehän sitten myös muutamme toimintatapoja tilanteen mukaan! Aloitimme, heti isosti, suunnittelemaan opetuksen siirtämistä etäopetukseksi.

Se että Sipoon opiston alkuperäiset varovaiset ideat lähtevät laukalle ei ole mitään uutta. Näin siinä tuppaa käymään! Juuri siksi on helppo ylpeänä edustaa Sipoon opistoa ja kertoa ketteryydestämme, uuden kokeilemisesta ja heittäytymishalusta. Emme pelkää epäonnistua, sillä tekevälle sattuu, tekemättömälle ei. Juuri siksi rakastan työtäni! Juuri siksi arvostan suuresti meidän työyhteisöämme!

Ei mennyt kuin pari päivää niin olimme lähteneet valmistelemaan siirtymistä etäopetukseen. Selvittelimme eri alustavaihtoehtoja. Kysyimme tuntiopettajien halua siirtyä etäopetukseen tai korvaavan työn tekemiseen. Noin puolet, luette oikein, noin puolet tuntiopettajista oli valmiita näin tekemään. Laitoimme opiskelijoille tiedon ja kerroimme mahdollisuudesta jatkaa opiskelua etänä. Ja opiskelijammehan tarttuivat tähän mahdollisuuteen. Iso osa opiskelijoistamme kuuluu riskiryhmään, joten opiston opetus toi rytmiä kotoiluun. Tätä ei missään nimessä tule väheksyä. Kodinomaisessa karanteenissa eläminen, toisia ihmisiä vältellen on rankkaa. Se palaute mitä olemme saaneet etäopetuksesta vahvistavat sen, että Sipoon opiston toiminta poikkeusaikana oli juuri oikea. Vaikka kaikki ei heti mennyt kuin Strömsössä niin selvittelyjen, kokeilujen, ohjeistuksien ja jännittämisen jälkeen saimme sen onnistumaan yhdessä, jopa niin hyvin, että onnistumisesta innostuneena päätimme jatkaa lukuvuotta 12 extraetäkurssilla toukokuussa!

Ensi lukuvuosi on nurkan takana. Kaikki on suunniteltu. Graafikko tekee viimeisiä korjauksia ja sitten opinto-opas menee painoon. Ennen juhannusta tulemme julkaisemaan opinto-oppaan kotisivuillamme. Suunniteltu opetus lähtee siitä, että pääsemme syksyllä aloittamaan opetuksen lähiopetuksena. Toki, jos tilanne niin vaatii, Sipoon opistolla on myös valmius ja nyt myös työkalut muuttaa strategiaamme ja siirtyä ketterästi etäopetukseen. Hyödynnämme sen opin mitä tänä keväänä olemme oppineet ja varmistamme että Sipoon opiston perustehtävä, antaa Sipoolaisille laadukasta opetusta, paikallisuutta huomioiden ja hyvinvointia vahvistaen, toteutuu! Palaan jälleen kerran ajatuksissani siihen miten onnekas olen tässä tehtävässäni!

Kiitos kaikille työystäville, että olemme osa meitä! Siirrymme lämpimin ja luottavaisin ajatuksin kohti kesää.

Annelie

Kuva: Annelie Åkerman-Anttila

Viimeksi muokattu 15.07.2021