Opistoblogi: Omenapodcast

Tervetuloa kuuntelemaan Sipoon Opiston omenaista podcastia (ruotsiksi) !

Tämä podcast on suunnattu erityisesti lapsille. Tätä voi aikuinen kuunnella oman lapsen, kummilapsen, tai vaikkapa lapsenlapsen kanssa. Omenat ovat teemana ja vieraina minulla on lapset Alina, 7 v, ja Axel, 6 v. Laulamme omenalaulun aluksi ja sitten tuoksutamme omenaa ja mietitään mille se oikein tuoksuu.

Sitten leikimme assosiaatioleikin, jota voi koko perheen voimin leikkiä. Siinä aloitetaan yhdestä sanasta ja sitten seuraava sanoo sanan mikä tulee siitä mieleen ja näin jatketaan niin kauan kuin huvittaa. Ensimmäinen sanoo vaikka sanan omena, seuraava hedelmä, kolmas sitruuna, ensimmäinen taas vaikka hapan jne. Ei ole muita sääntöjä kuin että yksi sana sanotaan kerralla. Kokeilkaa vaikka iltapalan yhteydessä kynttilän valossa. Leikki luo yhteenkuuluvuuden tunnetta ja harjoituttaa mielikuvitusta. Vaihtelua erilaisista älylaitteista!

Lapset kertovat myös askarteluideoita; voi askarrella omenarinkuloita ja tehdä omenaleimasimia. Askarteluohjeet alla.

Tähti omenassa

Lopuksi kerron sadun ”Tähti omenassa” joka kertoo tähdestä, joka ei saa unta, kun seuraa lapsia maan päällä, joista se pitää niin kovasti. Se haluaisi olla lasten mukana tai saada omia lapsia. Lopulta se on aivan uupunut ja kalpea unettomuudesta ja silloin itse Taivaan Isä kävelee sateenkaarella sitä vastaan ja kysyy mikä tähdellä on hätänä, miksi se ei nuku. Ja kun tähti kertoo toiveensa Taivaan Isä lupaa, että tähti saa monta lasta, kun vaan jaksaa odottaa syksyyn. Tähti on edelleen kalpea eikä näy melkein ollenkaan kesällä, mutta kun tulee syksy ja tyttö maan päällä poimii omenoita puusta ja halkaisee niitä antaakseen sisaruksille, se ihmettelee tähtiä omenoissa; joka omenassa on pieni tähti. Ja sitten lapset huomaavat taivaalla tähden, joka loistaa erityisen kirkkaasti ja he ajattelevat, että tuo tähti on varmaan kaikkien omenatähtien äiti. Ja tästä lähtien omena saa unta päivisin tähtien lailla, mutta loistaa erityisen kirkkaasti aina syksyisin omena-aikaan. Ja niin voimmekin huomata, että tähdet loistavat erityisen kirkkaasti juuri syksyisin.

Te aikuiset voitte myös halkaista omenan keskeltä, ei niin kuin yleensä kun leikataan lohkoja, vaan toisinpäin. Kokeilkaa ja hämmästelkää pieniä tähtilapsia!

Omenatähdet

Askarteluohjeet

1)Omenarinkulat: Poista omenankota ja leikkaa rinkuloita omenoista. Pujota rinkulat langalle ja laita koristeeksi ikkunaan ”omenanauha”. Anna kuivua muutamia viikkoja. Voit sitten laittaa kuivuneet omenarinkulat purkkiin ja syödä välipalana. Voit myös tehdä teetä rinkuloista. Ota muutamia rinkuloita ja laita seisomaan kuumaan veteen pariksi tunniksi. Voit sitten tarjota hunajan kanssa lapsille. Tämä on oikein maistuva ja sopiva tee lapsille.

Ilmakuivatut omenarinkulat

2)Omenaleimasin: Tarvitset muutamia omenoita, veitsen, jotain maalia, pensselin ja paperia. Voit myös painaa omenaleimoja kankaalle. Silloin tarvitset tekstiiliväriä. Halkaise omenat ja maalaa halkaistu pinta. Paina omenakuvio paperille tai kankaalle. Minä painoin leimoja erilaisille kankaille, joita löysin askarteluliikkeestä, esim. keittiörätille ja pyyhkeelle. Käytin tekstiilivärejä, joita kiinnittin lopuksi silitysraudalla. Oli hauskaa puuhaa ja varmasti lasten mieleen!

Paina omenalla
Omena-askartelua
Omenaprintti

Hauskoja hetkiä lastenne kanssa ja mukavaa syksyn alkua!

 

Omenaisin terveisin, Theresa

 

 

Viimeksi muokattu 23.09.2021