Opistoblogi: Noitapuiston taikaa

Jos olet joskus osallistunut Sipoon opiston laatikkoviljelyn tai luovan pihataiteen kurssille, tiedät mistä puhun. Vierailu hurmaavan sipoolaisen tekstiilitaiteilijan, Tupu Hultin maailmaan on matka johonkin taianomaiseen rinnakkaistodellisuuteen, keijujen ja maahisten maahan. Tupun koti pihapiireineen sisältää monia asioita, joita löytyy meidän kaikkien arkisesta ympäristöstämme, mutta kaikessa tuntuu olevan jotain erityistä – on se sitten taikaa tai taitoa. Kenties ei ole toista ilman toista?

Mitä yllättävimmistä paikoista löytyy istumapaikkoja, joihin voi pysähtyä nauttimaan tunnelmasta ja ympäröivästä äänimaailmasta. Mehiläispesien asukkaat pörräävät ahkerasti pölyttämässä ja mettä keräämässä. Paikasta riippuen voit kuulla kanojen kotkottelua, lintujen laulua tai veden solinaa, sekä pieniä keijumaisia kilahduksia.

Hyöty ja kauneus kulkevat käsi kädessä tässä puutarhassa. Täällä versoo runsas sato sekä suuri luovuus. Kaiken keskellä kulkee Tupu, vaikuttaen näennäisen kiireettömältä, vaikka pieni vilkaisu ympäristöön paljastaa tuhannet ja taas tuhannet työtunnit. Tai ehkä sittenkin vain taikasauvan heilautuksen?

Satoa tosiaan tulee runsaasti ja kaikki tietenkin säilötään talven varalle. Mutta kuka pysyy kärryillä siitä, kuinka paljon mitäkin on säilötty ja minkä verran on varastoissa jäljellä kuukausien kuluttua. No Tupu tietenkin, nerokkaan kirjanpitonsa ansiosta! Kaikki kuivatut, kellariin säilötyt tai pakastimeen laitetut puutarhan antimet on luetteloitu tarkoin. Ja kansioon vastaavasti merkitään sitä mukaa, kun jotain otetaan käyttöön.

Pieni keskustelu kahvikupillisen ja oman puutarhan alkukesän herkkujen äärellä paljastaa, että olemme nähneet niin taidosta kuin taikuudestakin vain pintaraapaisun. Tupulla on kokemusta niin kirkkotekstiileistä kuin puutarha-alaltakin, mutta myös yllättävämmiltäkin ammattialoilta. Hän on työskennellyt mm. nyrkkeilyvalmentajana sekä rekkakuskina. Miksipä ei? Tupu haastaa omalla olemisellaan ja tekemisellään kaikki ennakkokäsitykset. Jään miettimään, miksi olen niin yllättynyt.

Tupun ideoista olemme kaikki päässeet hyötymään. Muutama vuosi sitten hän heitti ilmaan ajatuksen opiston näyttelytilasta. Ja opistollahan toki tähän oitis tartuttiin ja niin sai alkunsa Art Colorosa -näyttelytila Nikkilän opistotalolla. Näyttelytilassa on ollut tauotta näyttelyitä sen avaamisesta, lokakuusta 2018 lähtien. On ollut tekstiilitaidetta, valokuvia, syanotypioita, maalauksia, piirroksia, keramiikkaa jne. Tupun näyttely Tuulten sylissä sai kunnian olla ensimmäinen, ja sen jälkeen näyttely on kiertänyt mm. Keravalla, Tuusulassa, Mäntsälässä, Pornaisissa, Hyvinkäällä, Kouvolassa, Heinolassa, Helsingissä, Vantaalla, Haminassa, Huittisissa ja Mäntyharjulla. Askolassa oli näyttely juuri avattu korona-ajan alkaessa. Näyttely jatkaa kiertämistään, kun rajoitukset antavat myöten.

Kuva: Joanna Kopra

Kurssipaikkana Tupun Noitapuisto on paitsi viihdyttävä, myös käytännöllinen. Opit käytännönläheisesti laatikkoviljelyä ja ideoita sekä inspiraatiota saat varmasti kaikesta mahdollisesta muustakin – taitoa ja taikaa tarttuu sinuunkin. Ja talo tarjoaa nokipannukahvit!

Kesäisin terveisin,
Joanna Kopra
Markkinointi- ja projektisihteeri
Sipoon opisto

Viimeksi muokattu 12.07.2021