Opistoblogi: Etäopetuksesta

Etäopetuksen aloittaminen saattaa tuntua sekä opettajasta että oppijasta vaikealta. Suosittelen kuitenkin kokeilemaan, jos et ole vielä uskaltanut kokeilla. Itse tykästyin keväällä liikunnan etäkursseihin. Kun omassa kodissa kellarin isolta näytöltä katsoo ohjaavan opettajan muuveja, niin pääsee täysillä mukaan – sen sijaan, kun yritin tihrustaa puhelimen näytöltä liikeratoja, oli hankalampaa, mutta tutun opettajan kanssa sekin sujui. Pääasia oli kuitenkin liikunnan säännöllisyys ja riemu ja itse pidän siitä ajatuksesta, että pääsee heti saunaan. Hyvinvoinnin kursseja on jo tänä syksynä tarjottu etäkursseina.

 

Tulevasta keväästä ei vielä kukaan tiedä, mutta varaudumme siihen, että lähiopetusta ei voi kaikilta osin toteuttaa:

• Osa kursseista voi alkaa etänä, ja jatkua lähikurssina sitten, kun tilanne sen sallii. Niissä kursseissa on maininta etä/lähi.

• Osa kursseista taas voi toteutua kokonaan etäopetuksena, niissä kursseissa lukeekin nyt sitten etä.

• Ja on vielä yksi mahdollisuus: kurssi voi alkaa etäopetuksena, mutta tilanteen niin salliessa, se jatkuu lähiopetuksena, mutta on myös mahdollista halutessan osallistua etäopetukseen. Silloin kurssissa lukee etä/hybridi. Näillä kursseilla opettaja striimaa tunnin samanaikaisesti, kun pitää kurssia opiston tiloissa lähiopiskelijoille.

 

Olemme siis uuden edessä ja kevään aikana, kun tulevan lukuvuoden kursseja suunnitellaan, perehdytään yhä enemmän etäopetuksen mahdollisuuksiin ja tarjotaan kursseja erilaisina versioina. Kaikkea ei voida toteuttaa etänä. Vesijumppa ja kankaankudonta tulee ainakin heti mieleen aiheista, joihin etäopetus vaikeasti taipuu. Olemme kuitenkin avoimin mielin lähteneet kokeilemaan etäopetusta opistolla. Toki siihen on liittynyt monenlaista ongelmaakin, kun pitää ottaa mm. tietoturvallisuus huomioon ja opetella uusia välineitä ja on noudatettava kunnan ohjeistusta. Lisäksi tietoliikenneyhteydet eivät aina toimi niin kuin Strömsössä. Pitää myös miettiä, miten toteutetaan saavutettavuutta, sillä kaikilla ei ole tarvittavia laitteita saatavilla tai edes halua niitä käyttää. Näihin pyritään löytämään ratkaisuja tulevaisuudessa.

 

Pirjo Pentti

Taito- ja taideaineiden suunnittelijaopettaja, vararehtori

Kuva: Pirjo Pentti

Viimeksi muokattu 21.12.2020