Taideteos "Turvapaikka" osa 3

Teos sijoittuu kiertoliittymän ympyrään Jokilaaksossa ja sitä pääsee helposti ihailemaan. Teosten tekijä on kuvanveistäjä Pekka Paikkari.

Turvapaikka

Neljä liikenneympyrää osana ympäristöä

Turvapaikka on Sipoon Nikkilässä neljään erilliseen liikenneympyrään sijoitettu veistos- kokonaisuus. Kahta ensimmäistä liikenneympyrää hallitsee jäniksen valkoinen abstrakti hahmo ja porkkanan näköiset elementit.

Ensimmäisessä vaiheessa toteutettiin parikymmentä valkoista citykania, jotka sijoitettiin Sipoon Kuntalan viereen sijaitsevaan liikenneympyrään vuonna 2010. Alempaan liikenneympyrään sijoitettiin 15 kappaletta metrin korkuisia, oranssia porkkanaa.

Vuonna 2017 valmistuivat perhoset. Samassa ympyrässä on myös ruukkukukkia, joiden sisällä on valo. Perhoset ja Ruukkukukat viittaavat alueen ympäristöön, jossa on aina ollut runsaasti perhosia ja kukkia.

Vuonna 2020 alueen neljänteen liikenneympyrään toteutettiin Sipoon sudet -teos, joka täydentää kokonaisuuden. Sipoon Sudet sijaitsevat Nikkilän keskeisen sisääntuloväylän päässä.

Taide keskellä liikennettä

Liikenneympyrän vaatimukset huomioonottavat taideteokset toimivat opasteina ja keskustan neljä liittymää toisistaan erottaviksi elementeiksi.

Liikenteen sujuvuuden ja hahmottamisen kannalta huomioitiin ympyröiden liikenteen ohjaus. Taideteosten suunnitteluun vaikutti myös se, etteivät teokset saa peittää näkyvyyttä.

Teoksen kasvillisuuden suunnittelusta on vastannut taiteilija Mari Paikkari. Teosten alle tuli moniväristä maksaruohoa, joka on helppohoitoinen, kauniin värinen aluskasvi. Maksaruohon etuna on myös sen matala kasvukorkeus ja hyvä säänkestävyys.

Puput, Porkkanat sekä Perhoset on valmistettu läpivärjätystä valkobetonista, lasikuitumuotteihin valamalla. Susien pinta on patinoitu säänkestävällä materiaalilla.

Tilaaja: Sipoon kunta

Taiteellinen suunnittelu ja toteutus: Pekka Paikkari, Mari Paikkari

Valmistus: Betonipallas Oy

Yhteystiedot

Sähköposti

kulttuuri@sipoo.fi

Käyntitiedot

Nikkiläntie 200, 04130 Sipoo