Puolen päivän retki Sipoonkorven halki yhden bussilipun taktiikalla

PUOLEN PÄIVÄN RETKI:
Bakunkärr – Brännberget – Kalkkiruukki – Kalkinpolttajanpolku – Sotunki (Kalkkiuunintie)

Kokonaiskesto: 1½ – 2 tuntia kävelyä + 30 min evästauko
Kävelymatkan pituus: noin 7 kilometriä
Vaativuustaso: Peruskunnolla pärjää
Bussi saapuu Bakunkärretin parkkipaikalle kello 10:15
Bussi lähtee Kalkkiuunintien pysäkiltä kello 12:45
Huomioitavaa
: Muista vesipullo! Vesipisteitä ei ole matkan varrella.

Teksti ja kuvat:
Kristian Meurman – etunimi.sukunimi@sipoo.fi

HUOM! Bussi ei pysähdy pysäkille odottamaan matkustajia, pysäkillä on siis oltava ajoissa.
Ilmoita kuljettajalle bussiin noustessasi, millä pysäkillä haluat jäädä pois.

Näppärästi Hop on Hop off -bussilla puolen päivän luontoelämys

Halusin kokea mahdollisimman laajan alueen Sipoonkorvesta, joten päätin testata Hop on Hop off -bussiyhteyden toimivuuden yhdistettynä kansallispuiston halkikävelyyn. Tavoitteena oli puolikkaaseen päivään mahduttaa mahdollisimman hyvä katsaus Sipoonkorven kansallispuiston metsätarjonnasta, evästauko sopivassa kohdassa ja mahdollisuus kulkea kiirehtimättä – vaikka bussiaikataulun vuoksi on toki jokin verran kelloa pidettävä silmällä.

Kansallispuiston eteläosan halki kulkeminen koillisesta lounaaseen mahdollistaa haastavuudeltaan ja pituudeltaan erilaisten reittien valitsemisen ja mikäli evästauko venähtää, voi viimeisen etapin oikaista suorempaakin reittiä. Jos taas tuntuu, että tulee tepasteltua turhankin ripeästi, voi hyvällä omatunnolla istahtaa kallioille ihastelemaan peltomaisemaa – eikä päätepisteen bussipysäkki ympäröivine lehmien laidunmaineen ole yhtään hölmömpi paikka odotella bussia, vaikka vähän pidempäänkin.

Lähtö aamulla Tikkurilasta tai Nikkilästä

Hop on Hop off -bussin kyytiin pääsee aamulla joko Sipoon Nikkilästä (kello 08:45) tai Vantaan Tikkurilasta (kello 09:30). Nikkilässä lähtöpaikka on kirjaston edestä ja Tikkurilassa bussi lähtee Matkakeskuksen bussiterminaalin laiturilta 10. Tilanteesta riippuen, bussi on joko 16-paikkainen minibussi tai täysimittainen turistibussi. Sen tunnistaa selvästi ”Sipoonkorpi hop-on hop-off” -kyltistä bussin tuulilasissa, lisäksi Tikkurilan laiturin 10 kohdalle nostetaan iso katuteline, josta voi tarkastaa bussin aikataulut. Tikkurilaan pääsee muun muassa VR:n kaukojunilla sekä HSL:n lähijunilla ja busseilla. Tikkurilaan on myös suora yhteys Helsinki-Vantaan lentoasemalta.

Nikkilään pääsee muun muassa Keravalta, Järvenpäästä, Sipoon pohjoisosista, Vantaalta, Helsingin Itäkeskuksesta, Sipoon eteläosista ja Porvoosta.

Liityntäyhteyksien aikataulut löytyvät mm. Helsingin seudun liikenteen (HSL), VR:n ja Matkahuollon aikataulupalveluista.

Sipoonkorpi Hop-on Hop-off-bussin logo.
Sipoonkorpi Hop-on Hop-off-bussin tunnistaa tuulilasissa olevasta logosta.

Ja ei muuta kuin metsään!

Kuva: Kristian Meurman

Puolen päivän retken kartta Sipoonkorven kansallispuiston halki Bakunkärrin pysäköintipaikalta Kalkkiruukin kautta Kalkkiuunintien bussipysäkille.
Sinisellä merkityn matkan kävelee 1½ – 2 tunnissa ja aikaa jää hyvin puolen tunnin evästauolle.

Reitti alkaa Bakunkärrin parkkipaikalta ja kulkee lounaaseen kohti Bakunkärrin taukopaikkaa. Matkan varrella on monen muotoista metsää ja paikoin kulkua helpottavat pitkospuut. Etenkin kovien sateiden jäljiltä maasto voi olla mutaista, joten kaupunkilenkkareissa ei kannata lähteä.

Kuva: Kristian Meurman

Kuva vaellukseen sopivista kengistä.
Retkelle on syytä varata kunnon kengät. Oma valintani kohdistui Puolustusvoimien varsikenkiin m/05, jotka joutuu kyllä retken päätteeksi lankkaamaan.

Alkumatka on kapeaa polkua, mutta reitti on selvästi merkitty. Bakunkärretin lähiympäristössä kulkee lyhyempi rengasreitti, joka noin 2 kilometrin pituisena soveltuu kierrettäväksi myös perheen pienimpien kanssa. Tämä reitti on merkitty sinisellä, kun taas kulku kohti Kalkinpolttajanpolkua on merkitty keltaisella.

Reittimerkinnät ovat selkeitä ja haluamansa reitin erottaminen muista on helppoa. Riittävän usein toistuvat opaskyltit auttavat pysymään oikeassa suunnassa, vaikka risteäviä polkuja tuleekin tämän tästä. Ilahduttavan usein matkan varrella on myös levähdyspaikkoja, joko yksinkertaisten puupölleistä ja lankuista rakennettujen penkkien tai tukevien pöytäryhmien muodossa. Kylmien eväiden nauttimista varten ei ole täten välttämätöntä kävellä isommille levähdys-/nuotiopaikoille.

Kuva: Kristian Meurman

Tienhaara Sipoonkorven kansallispuistossa: Kalkkiruukille vievä polku erkanee Bakunkärrin kierroksen polusta.
Reittimerkinnät ovat selkeitä ja eri polut erottaa toisistaan värimerkinnöin. Bakunkärrin kierros on merkitty sinisellä ja reitti kohti Kalkkiruukkia keltaisella. Kalkinpolttajanpolku, joka vie kohti Kalkkiuunintien bussipysäkkiä on merkitty valko-vihreänä.

Ensimmäinen isompi levähdyspaikka, jolta löytyy myös siisti puucee, on Bakunkärrin levähdyspaikka. Sinne haluttaessa jatketaan suoraan etelään noin 200 metriä, eikä käännytä oikealle länteen, kohti Kalkinpolttajanpolkua ja Kalkkiruukin levähdyspaikkaa. Risteyksen havaitsee selvästi, sillä kapea metsäpolku muuttuu leveämmäksi sorapintaiseksi poluksi, jota pitkin Metsähallituksen mönkijälläkin pääsee alueita huoltamaan. Levähdyspaikalta löytyy puuceen lisäksi kaksi tulentekopaikkaa, joista toinen on katettu. Pöytäryhmien ääreltä avautuu metsäinen maisema kohti itä-koillista ja kauempana välkehtii pieni suolampi.
Jos tarvetta pysähdykselle ei ole, kannattaa jatkaa oikealle kohti Kalkinpolttajanpolkua.

Kuva: Kristian Meurman

Sipoonkorven kansallispuiston uusi kuivakäymälä.
Jo kilometrin päässä retken aloituspisteestä sijaitsee ensimmäinen levähdyspaikka, jolta löytyy siisti puucee. Jos ei tarvetta tämän käytölle tässä vaiheessa ole, voi Bakunkärrin levähdyspaikan hyvin ohittaa – säästyen näin n. 300 metrin edes-takaiselta kävelyltä pääpolulta sivuun.

Lähestyttäessä Kalkkiruukin levähdyspaikkaa, muuttuu maasto kumpuilevammaksi ja paikoin on jyrkempiäkin nousuja ja laskuja. Tämä reitti kuitenkin soveltuu varsin hyvin rauhallisemmasta liikunnasta pitävälle, eikä vaadi erityisen hyvää kuntoa. Reitti on myös helppo kulkea, polku on paikoin sorapäällysteinen ja välillä pitkospuut sekä pienet sillat helpottavat kulkua.

Evästauko Kalkkiruukin taukopaikalla

Taukopaikkana Kalkkiruukki on varsin mainio. Puuceet, joita on kaksin kappalein, ovat siistejä, tulentekopaikan yhteydessä on reilusti istumatilaa ja vaikka penkkipaikat olisivat täynnä, ei paljaalle auringon lämmittämälle kalliolle istuminenkaan tunnu vastenmieliseltä idealta. Kalkkiruukin alueella on leiriytyminen sallittua ja tulentekopaikan vierestä löytyy myös kahden hengen makuusoppi, laavun lisäksi.

Kuva: Kristian Meurman

Kalkkiruukin taukopaikka Sipoonkorven kansallispuistossa.
Kalkkiruukin taukopaikalla on tulentekopaikan yhteydessä runsaasti istumatilaa.

Evästauon jälkeen jaksaa taas jatkaa matkaa, onhan takana jo yli puolet matkasta. Loppumatkan alkupuoli onkin sopivaa eväät syöneenä: enimmäkseen tasaista ja loivaa alamäkeä. Metsän siimeksestä putkahdetaan leveälle hiekkatielle, jonka viereltä aukeaa peltomaisema. Tie on myös autotie, joten on syytä pysyä tien reunassa. Jos evästauko on venähtänyt odotettua pidemmäksi, voi loppumatkan kävellä autotien reunaa pitkin aina asfalttitien alkuun asti. Tällä tavoin säästää hyvinkin 15–20 minuuttia, joskin muutama näkemisen arvoinen maisema jää kokematta. Jos kuitenkin bussista myöhästyminen huolestuttaa, on tämä hyvä tiedostaa! Peltoaukean kohdalta bussipysäkille kävelee n. 15–20 minuutissa, kun taas polkuja pitkin on aikaa varattava tuplaten.

Reittiä on sinänsä helppo seurata, valko-vihreät neliöt neuvovat minne kääntyä, mutta on kuitenkin kiinnitettävä huomiota missä vaiheessa polku sukeltaa taas metsään, muuten tulee herkästi käveltyä ohi.

Kuva: Kristian Meurman

Kalkinpolttajan polku nousee autotieltä metsään.
Jos evästauko on venähtänyt, voi nämä portaat ohittaa ja jatkaa suoraan tietä pitkin. Tästä kävelee suoraan tietä pitkin bussipysäkille n. 10–15 minuutissa, kiertämällä metsän kautta aikaa on varattava ainakin 15 minuuttia lisää.

Sopivan mittainen kävelylenkki

Kaikkinensa noin 7 kilometrin kävelylenkki tuntui sopivalta ja vaikka normaalisti olen nopea kävelijä, yritin tällä kertaa tarkoituksella kävellä rauhallisesti ja nauttia luonnosta. Koska pysähtelin useita kertoja valokuvaamaan, kävelin muutaman kerran sekä kiertäen, että suorinta reittiä kulkien, voin todeta, että 2 tuntia 45 minuuttia bussipysäkiltä toiselle on enemmän kuin riittävästi aikaa, olkoonkin, että lähtöpysäkillä on oltava bussia odottamassa hyvissä ajoin. Jos tuntuu, että aikaa jää yllin kyllin loppumatkasta, voi tehdä kuten minä ja pitää toisen tauon kallioilla, katsellen kohti Vantaan puolella olevia laidunmaita ja siellä verkkaisesti käyskenteleviä lehmälaumoja. Kannattanee siis säästää varmuuden vuoksi termospullon pohjalle vielä ylimääräinen tilkka kahvia – ainahan sen voi pysäkillä nauttia bussia odotellessa, jos ei muuten!

Kuva: Kristian Meurman

Evästarjoiluja Sipoonkorven kansallispuistossa.
Puolen päivän retkelle soveltuvat valmiit eväät. Vesipullo on tärkeä muistaa, koska vesipisteitä ei Sipoonkorven kansallispuiston eteläosassa ole.

Suosittelen tätä puolen päivän retkeä varten ottamaan valmiit eväät mukaan, tulentekoineen ja kahvinkeittoineen voi tauko jäädä muuten turhan lyhyeksi. Tulevissa blogikirjoituksissani tulen toki vinkkaamaan myös pidemmistä retkivaihtoehdoista, joita silmällä pitäen kannattaa varata mukaan niin tulentekovälineet kuin makkarat ja muut herkut!

Kuva: Kristian Meurman

Sipoonkorpi Hop on Hop off-bussi lähestyy Kalkkiuunintien pysäkkiä.
Bussipysäkillä on oltava ajoissa, sillä bussi ei pysähdy, jos ei pysäkillä ole matkustajia. Pysäytä bussi näyttämällä selvästi kädellä, että haluat kyytiin.

Viimeksi muokattu 01.06.2021