Maailman helpoin piknikretki Sipoon saaristoon – herkut mukaan vasta satamasta!

Piknikkassista löytyy kaikki tarvittava ruoista ruokailuvälineisiin ja onpa mukana jopa piknikviltti. Ruokailuvälineet sisältävä muovipussi toimii myös roskapussina. Kylmäeristeenä toimivat vesipullot on hyvä lisä kuumana kesäpäivänä.

Teksti ja kuvat:
Kristian Meurman
etunimi.sukunimi@sipoo.fi

Seikkailua kylmäaltaiden välissä vai vaivattomasti saaristoon?

Kun aurinko helottaa pilvettömältä taivaalta ja kalenteri näyttää tyhjältä, viimeinen asia, mitä haluaa tehdä, on pyöriä ruokakaupoissa arpomassa piknik-korin sisältöä. Lisäksi huolena on kylmäketju ja täten ruokien säilyvyys ja kaiken lisäksi pitäisi olla lautaset, lautasliinat ja ruokailuvälineet mukana.

Jos viimeksi mainitut unohtaa pakata, ei jää muuta vaihtoehtoa kuin ostaa jättipakkaus lautasia, kertakäyttöhaarukoita ja -veitsiä ja lautasliinoja. Näitä joutuu sitten kantamaan edes-takaisin, vaikka ruokailijoita ei olisi kuin neljä.

Etelä-Sipoon alueen ravintolayrittäjät ovat kehittäneet take away-piknikkassin, jonka sisältö on suunniteltu herkullisuus, helppous ja elintarviketurvallisuus edellä. Piknik-kassia myy muun muassa På Krogen-ravintola Sipoon Kalkkirannassa.

Näppärä kylmäkassi kulkee helposti mukana

Herkut on pakattu På Krogen-logolla varustettuun kylmäkassiin, joka pehmeänä kassina on mukavampi kantaa vaikka olkapäällä, kuin perinteinen styroksinen tai muovinen kylmälaukku. Laadukkaan oloinen kassi tuntuu silti tukevalta ja nerokkaan pakkaamisen ansiosta pitää herkut tuoreina pitkään.

På Krogen-ravintolan yrittäjäpariskunta ojentaa piknikkassin Sipoon kunnan yrityskoordinattori Anne Peltoselle.
Näppärä kylmäkassi on kevyt kantaa ja sisältää kaiken tarvittavan.

Pantti palautetaan ja roskatkin otetaan vastaan

Kylmäkassi lunastetaan kahdenkymmenen euron panttia vastaan, joka palautetaan, kun kassin palauttaa ravintolalle. Samalla voi palauttaa myös roskat, joten tämän helpommaksi ei enää retkeily voi mennä.

Reilut annokset kahdelle – neljälle ruokailijalle

Kassin sisältö on suunniteltu joko kahdelle tai neljälle ruokailijalle. Kassin sisältä löytyy kylmäpanosten virkaa toimittavat jääkylmät vesipullot – joka onkin erinomainen asia! Kuumana päivänä nesteytys tulee helposti unohdettua. Vesipullojen lisäksi kassissa on kahta erilaista salaattia: vihersalaattia tuoreiden mansikoiden kera sekä kirkasta coleslaw-salaattia. Grilliin lämmitettäväksi on pakattu prässättyä uutta perunaa valkosipulin kera sekä herkullisia possunribsejä På Krogenin salaisella grillikastikkeella siveltynä. Koska sekä perunat että ribsit ovat valmiiksi kypsiä, riittää grillillä lämmittäminen, tosin ribsejä voi halutessaan paahtaa juuri niin tummiksi, kuin mikä itseään miellyttää.

Perunat valmistuvat kätevästi omassa foliorasiassaan eikä niille kevyen hölskyttelyn lisäksi juuri muuta tarvitse tehdä.

På Krogenin ribsejä ja prässättyä uutta perunaa grillissä.
Perunat valmistuvat omassa foliossaan, josta sivuun nostetut ribsit mehevöityvät suoraan avotulella.

Janojuomat mukaan lisämaksusta

På Krogen-ravintolalla on alkoholin ulosmyyntioikeus, joten pienpanimo-oluet, siiderit ja vastaavat miedot alkoholijuomat voi ostaa mukaan tavanomaisten alkoholittomien virvokkeiden ohella.

Testiryhmänä neljä nälkäistä aikuista

Testasimme neljän hengen piknikkassin, jonka sisältö oli:

  • Vihreää salaattia kirsikkatomaattien, kurkun ja tuoreen mansikan kera
  • Kirkasta coleslaw-salaattia
  • Limemajoneesia
  • Barbecue-majoneesia
  • Prässättyä uutta perunaa valkosipulin kera foliovuoassa
  • Possun ribsejä På Krogenin salaisella barbecue-glaseerauksella
  • Lähdevesipullot
  • Piknikviltin
  • Erikseen tilattuja alkoholittomia virvokkeita

Aluksi maistui virkistävä virvoitusjuoma samalla, kuin grilli lämpenee. Meillä oli käytössä kaasugrilli, mutta koska kaikki lämmitettävät ruoat ovat valmiiksi kypsiä, voi ne hyvin lämmittää myös sähkögrillissä tai vaikka uunissa. Tietysti parhaan tuloksen saisi varmasti avotulella. Koska kello oli kuitenkin jo reilusti puolen päivän paremmalla puolella, olimme kaikki nälkäisiä, joten testiin pääsi niin ruokien makumaailma kuin annosten riittävyys.

Raikas kesädrinkki På Krogen-ravintolan terassipöydällä.
Piknikkassiin voi ruokien lisäksi ostaa mukaan myös juomia. Meille maistui raikas limonadi.

Hyvin suunniteltu ja myös ympäristöseikat huomioitu

Ensimmäisenä kun kassin avaa kiinnittää huomiota siihen, miten loppuun asti mietitty koko paketti on. Säilytysrasiat toimivat myös tarjoiluastioina ja ruokailuvälineet sisältävä muovipussi toimii kätevästi roskapussina. Näin roskat on helppo pakata takaisin kylmäkassiin, ilman että ne sotkevat sitä. Turhaa muovinkäyttöä on pyritty välttämään ja muun muassa ruokailuvälineet sekä lautaset voi halutessaan myös polttaa. Ovatpa ne myös biohajoavina kierrätettävissä biojätteenä.

Paketti on kompakti ja kätevä, eikä mitään ole liikaa eikä liian vähän. Piknikviltti on kiva lisä, vaikka emme tällä kertaa sitä tarvitsekaan.

Herkut valmistuvat nopeasti

Perunat ja ribsit kypsyvät – tai tarkemmin lämpenevät – samassa ajassa, eli muutamissa minuuteissa. Perunafoliota kannattaa vähän hölskytellä ja toki ribsit voi halutessaan kääntää muutamaan otteeseen. Ribsien glaseerauksen määrä on juuri sopiva, ei sotke, mutta pitää varmasti lihan mehevänä.

Herkut ovat pöydässä ja lautasilla hetkessä ja nälkäinen porukkamme hiljenee hetkeksi nauttimaan. Iloinen puheensorina katkeaa, kun suille tulee tärkeämpää tekemistä.

Erityistä kiitosta saa kahdesta kastikkeesta limemajoneesi, joka on samalla ribseille sopivan tuhtia, mutta toisaalta niin raikasta, että se menee samalla salaatinkastikkeestakin.

På Krogenin piknikkassin ruoat valmistettuna.
Kätevät kuljetusrasiat toimivat myös tarjoiluastioina.

Tyhjät lautaset kertovat tärkeimmän tarinan

Kaikki raaka-aineet ovat laadukkaita, salaatit raikkaita ja silti nälkä lähtee. Yhtään enempää ruokaa ei olisikaan kaivannut ja toki pienempään nälkään olisi voinut vaikka syödä salaatit alkuun ja pääruoan vähän myöhemmin.

Grillattuja ribsejä, prässättyä uutta perunaa ja salaatteja På Krogenin piknikkassista.
Piknikkassissa riittää syötävää isompaankin nälkään ja ruoat ovat erittäin herkullisia.

Retkivinkki:
Late lunch ja koko iltapäivä rentoutumista Norrkullalandetissa piknikkassin kera

Koska kaikki raaka-aineet valmistetaan tuoreina ja laadusta ollaan erittäin tarkkoja, ei piknikkassia valitettavasti voi ostaa ”suoraan hyllystä”. Mutta På Krogenin isäntäpariskunta lupaa kuitenkin, että edellisiltana tilattu kassi on noudettavissa heti ravintolan avauduttua.

Ennakkoon tilattu kassi odottaa valmiina niin omalla autolla saapuvia, kuin bussilla kulkevia.
Bussilla pääsee kätevästi Söderkullan keskustasta Kalkkirantaan, josta Pörtö Linen yhteysalus M/S Sibbe vie vartissa Sipoon upeimpiin kuuluvaan saarikohteeseen.

Söderkulla – Kalkkiranta – Norrkullalandet vv. bussilla ja yhteysaluksella

Miten?

Bussilla Söderkullasta Kalkkirantaan ja yhteysaluksella Norrkullalandetiin

Milloin?

Ma – pe lähtö kello 13:05 Söderkullasta ja paluu kello 18:37 Söderkullaan

Mitä maksaa?

HSL D-vyöhykelippu 2,80 € / suunta, yhteysalus Kalkkiranta – Norrkullalandet ilmainen
Piknikkassi 25 € / henkilö + pantti 20 € joka palautetaan kun kylmälaukku ja viltti palautetaan ravintolalle

Miten toimia?

1)
Tilaa edellisenä iltana På Krogen-ravintolasta piknikkassi seurueesi koon mukaan. Kasseja saa 2 tai 4 hengen kokoisina. Voit myös tilata kassin sähköpostilla: kosti@soderkulla.fi

2)
Nouse bussin kyytiin Söderkullan keskustasta. Yhden seurueesta tulee jäädä pois toiseksi viimeisellä pysäkillä (Kassivikintien pysäkki), joka sijaitsee aivan På Krogen-ravintolan vieressä. Loppuseurue voi matkustaa bussilla 300 metrin matkan päätepysäkille asti.

Kassivikintien bussipysäkki Kalkkirannantiellä Kalkkirannan sataman suuntaan.
Tällä Kassivikintien pysäkillä kun jää pois, on På Krogen-ravintola heti vasemmalla. Satamaan on matkaa bussin kulkusuuntaan vain noin 300 metriä.

3)
Ennakkoon tilattu kassi odottaa valmiiksi pakattuna, kun bussi pysähtyy noin 13:15 Kassivikintien pysäkille. Maksettuasi ja saatuasi piknikkassin, kävele lyhyt matka satamaan, jossa yhteysalus jo odottaa. Yhteysalus lähtee kello 13:30, eikä jää odottamaan matkustajia – jollei tiedossa ole, että joku on aivan juuri tulossa. Kapteeni ei kuitenkaan pidä myöhästymisestä, onhan hänellä aikataulu noudatettavanaan.

Pörtö Linen alus M/S Sibbe ja aluksen päällikkö.
M/S Sibbe lähtee kello 13:30 Kalkkirannasta, kyytiin on syytä nousta ajoissa. Hätätapauksessa kapteeni voi kyllä odottaa jonkun minuutin, jos hän tietää matkustajan olevan aivan pian kyydissä.

4)
Vietä rentouttava iltapäivä nauttien upeasta merimaisemasta sekä grillissä valmistetuista piknikherkuista jollain Norrkullalandetin useista kaikille avoimina olevista grillipaikoista.

Grillipaikka hiekkarannalla Norrkullalandetissa.
Norrkullalandetissa on useita grillipaikkoja toinen toistaan upeampien rantojen yhteydessä.

5)
Palaa Norrkullalandetista kello 18:00 lähtevällä yhteysaluksella kello 18:15 Kalkkirantaan, josta kello 18:25 lähtevä bussi vie sinut takaisin Söderkullaan, jossa olet kello 18:37.
(Muista palauttaa kylmäkassi ja viltti, jotta saat takaisin 20 € panttisi.)

Tiesitkö?

Söderkullaan pääsee kätevästi esimerkiksi Helsingin Kampista ja Itäkeskuksesta, Porvoosta ja Vantaalta sekä Nikkilän kautta muun muassa Tuusulasta ja Järvenpäästä.

Jos kaipaat enemmän väljyyttä aikatauluun ja aikaa ottaa vaikka viilentävän juoman På Krogenin terassilla noutaessasi piknikkassin, ei taksimatka Söderkullasta Kalkkirantaan maksa kuin noin 20-25 euroa (eli neljän hengen porukalle noin 5-6 euroa per henkilö). Taksin voi tilata Lähitaksin palvelusta soittamalla tai lataamalla Taksini-applikaation. Appia käyttämällä voit myös saada kiinteän hinnan ja liitetyllä maksukortilla maksaa sen ennakkoon, mikä yleensä on selvästi muita tapoja edullisempaa. Viimeksi kun itse testasin tätä, maksoi taksimatka vain vähän yli 16 euroa!

Norrkullalandetissa toimii Café Seasong, jos iltapäivän mittaan janojuomat loppuvat kesken tai kahvihammasta alkaa kolottaa ja esimerkiksi jäätelöä tehdä mieli.

Linkit

På Krogen

Helsingin Seudun Liikenne (HSL) – Reittiopas ja aikataulut

Pörtö Line – Sipoon alueen yhteysaluksen aikataulut

Lähitaksi

Café Seasong Norrkullalandetissa

 

Viimeksi muokattu 10.05.2022