Rosk’n Roll tiedottaa: Poistotekstiilien keräys joka jäteasemalle – Lajittelemalla pääsee jätteistä eroon halvemmalla

Viime marraskuusta lähtien poistotekstiilejä on kerätty Itä- ja Länsi-Uudellamaalla määrätyillä jäteasemilla sekä muutaman yhteistyökumppanin toimipisteissä. Vastaanoton laajentuessa joka jäteasemalle laajenee poistotekstiilien keräys koko Rosk’n Rollin toimialueelle.

”Käyttökelvottomien tekstiilien keräykselle on selvästi ollut kysyntää. Asiakkaat ovat ottaneet tämän palvelun innokkaasti vastaan ja olemme tähänastisilta keräyspisteiltä saaneet ihan mukavasti materiaalia uusiokäyttöön.”

”Alusta asti oli kuitenkin selvää, että laajennamme keräyksen seuraavassa vaiheessa koko toimialueemme kattavaksi”, sanoo aluepäällikkö Johanna Saarinen.

Poistotekstiilistä kierrätysraaka-ainetta

Poistotekstiilien keräykseen kuuluvat kotitalouksien loppuun kuluneet vaatteet ja kodintekstiilit. Keräykseen ei kuitenkaan saa laittaa sukkia, alusvaatteita, kenkiä, peittoja, mattoja tai pehmoleluja.

”Nyrkkisääntö on, että kuivat ja puhtaat, loppuun kuluneet eli käyttökelvottomat vaatekappaleet ja kodintekstiilit ovat poistotekstiilejä. Pesussa lähtemättömät ruokatahrat eivät haittaa, mutta kosteita, homeisia tai vahvasti haisevia tekstiilejä ei saa tuoda keräykseen. Nämä kuuluvat sekajätteeseen”, kertoo Saarinen.

Poistotekstiilit tulee pakata tiiviisti suljettuun jätesäkkiin. Jäteasemille voi tuoda kerralla enintään 200 litran säkillisen verran, paitsi Porvoon Domargårdin ja Lohjan Munkkaan jätekeskuksiin voi tuoda isompia eriä, jopa kahteen kuutioon asti.

Rosk’n Rollin yhteistyökumppanit – Vihdin Kierrätyskeskus, Emmaus Westervik sekä Goodwill – lajittelevat kerätyt poistotekstiilit laadun mukaan. Jos mukaan on eksynyt hyvälaatuisia vaatteita tai tekstiilejä, ne käytetään uudestaan sellaisenaan. Rosk’n Roll kuitenkin kannustaa laittamaan käyttökelpoiset, hyvälaatuiset vaatteet suoraan esimerkiksi kierrätysmyymälöihin tai kirpputoreille eikä poistotekstiilien keräykseen.

Käyttökelvottomat tekstiilit ohjataan Lounais-Suomen jätehuollon poistotekstiilin jalostuslaitokseen, jossa niistä jalostetaan kierrätyskuitua uusien tuotteiden raaka-aineeksi.

Lajittelemalla säästät

Jäteasemalle kannattaa tuoda kerralla enemmän jätteitä. Etenkin jos tuo maksullisia jätteitä, kuten sekajätettä, isompi kertaerä tulee myös edullisemmaksi. Kotitalouksien pienkuormat hinnoitellaan tilavuuden mukaan, ja täysillä kuutioilla saa parhaiten vastinetta rahalleen.

Syksyn puutarhatöistä syntyvät jätteet saa kuitenkin tuoda jäteasemalle maksutta, kunhan ne on lajiteltu ohjeiden mukaan. Haravointijätteeseen kuuluu pihojen haravoimisesta ja hoidosta syntyvä lehti-, ruoho- ja kasvijäte. Haravointijäte ei saa sisältää haitallisia vieraslajeja. Risut ja oksat lajitellaan erikseen. Jäteomenoita voi tuoda kerralla enintään 200 litraa.

Kuva: Rosk’n Roll

Viininpunainen postotekstiilin keräysastia.
Poistotekstiilien keräysastia. Kuva: Rosk’n Roll

 

Linkit:

Viimeksi muokattu 30.08.2022