Koronarokotukset etenevät – Ajanvaraus avataan perusterveille 55−59-vuotiaille Sipoossa

Ajanvaraus tehdään nettipalvelussa tai puhelimitse

Pyydämme ensisijaisesti varaamaan ajan internetissä osoitteesta www.koronarokotusaika.fi. Ajanvaraus on nopeinta ja helpointa tehdä verkkopalvelussa. Jos ajanvaraus internetissä ei kuitenkaan ole mahdollista, ajan voi varata puhelimitse terveysaseman numerosta 09 2353 6001 maanantaista perjantaihin klo 9−15.

Nyt avattavaan ryhmään kuuluvien lisäksi aikoja rokotuksiin voivat varata edelleen myös kaikki ne, joiden rokotusvuoro on alkanut jo aiemmin Sipoossa.

Sipoossa rokotusvuorossa ovat siis:

 • Tänä vuonna 70 vuotta täyttävät ja kaikki sitä vanhemmat (eli vuonna 1951 syntyneet ja sitä vanhemmat, sekä perusterveet että riskiryhmiin kuuluvat) ja heidän kanssaan samassa taloudessa asuvat omaishoitajat.
  Ryhmään kuuluvat voivat varata aikoja heti.
 • Kaikki 60−69-vuotiaat (eli vuosina 1952-1961 syntyneet, sekä perusterveet että riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluvat).
  Ryhmään kuuluvat voivat varata aikoja heti.
 • Kaikki 55−59-vuotiaat (eli vuosina 1962-1966 syntyneet perusterveet).
  Ryhmään kuuluvat voivat varata aikoja ke 28.4. alkaen.
 • 18−59-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus (ryhmä 2) tai erittäin voimakkaasti altistava sairaus (ryhmä1), (vuosina 1962-2003 syntyneet).
  Ryhmään kuuluvat voivat varata aikoja heti.
 • 16−17-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus (ryhmä 1, vuonna 2004 syntyneet ja vuonna 2005 syntyneistä ne, jotka ovat jo täyttäneet 16 vuotta).
  Ryhmään kuuluvat voivat varata aikoja heti.

Rokottaminen etenee rivakasti

Rokottaminen etenee Sipoossa tällä hetkellä nopeaan tahtiin. Yli 70-vuotiaista on rokotettu kertaalleen jo yli 90 prosenttia ja 65−69-vuotiaista ensimmäisen rokoteannoksen on saanut noin 80 prosenttia. 60−65-vuotiaista ensimmäisen pistoksen on saanut lähes 40 prosenttia. Toisen rokoteannoksen on ehtinyt saada noin 2 prosenttia sipoolaisista.

-Uusia rokotusryhmiä avataan sen mukaan, minkä verran saamme rokotteita Sipooseen ja miten aktiivisesti jo vuorossa olevat ryhmät varaavat aikoja. Jos rokotusvuorossa olevien ajanvaraukset alkavat vähentyä, avataan ajanvaraus seuraavalle ryhmälle, vaikka edellisen ryhmän rokottaminen olisikin vielä kesken. Näin tehdään, jotta rokotusajat eivät jää käyttämättä. Itä-Uudenmaan eri kunnissa rokotukset ovat keskimääräisesti edenneet samassa tahdissa. Välillä Sipoo on avannut rokotukset uudelle ryhmälle ensin, välillä jokin muu kunta, mutta keskimäärin rokotustahdissa ei ole suuria eroja Sipoon ja naapurikuntien välillä, sosiaali- ja terveystoimen johtaja Leena Kokko kertoo.

Perusterveen aikuisväestön rokottaminen etenee vaiheittain vanhimmasta ikäryhmästä alkaen kohti nuorempia ikäryhmiä. Seuraavan rokotusryhmän, eli 50-55-vuotiaiden, ajanvarauksen arvioidaan alkavan toukokuun alkupuolella. Sipoon kunta tiedottaa ajanvarauksen aukeamisesta uusille rokotusryhmille kunnan verkkosivuilla ja myös median kautta.

Rokotusvuorot ja eri rokotusryhmien alustavan rokotusaikataulun näet milloin tahansa kunnan verkkosivuilta osoitteesta www.sipoo.fi/koronarokotukset. Sivulta saat myös lisää tietoa rokotteista, Sipoon rokotuspisteistä ja ajan varaamisesta.

65−69-vuotiaat voivat saada Pfizer-Biontechin rokotetta AstraZenecan sijaan toukokuussa

Tällä hetkellä Sipoossa kaikki muut rokotusryhmät rokotetaan Pfizer-Biontechin rokotteella paitsi 65−69-vuotiaat, jotka ovat saaneet AstraZenecan rokotetta. THL on ilmoittanut, että myös 65–69-vuotiaille voidaan antaa toukokuusta alkaen mRNA-rokotteita (kuten Pfizer-Biontechin rokotetta), jos rokotettava niin toivoo.

Tämä valinnanvapaus koskee ainoastaan ensimmäistä rokoteannostaan ottavia 65−69-vuotiaita. Toinen rokotusannos annetaan 65 vuotta täyttäneelle rokotettavalle samalla rokotteella kuin ensimmäinen annos on annettu. Tästä poiketaan vain erityisestä syystä, kuten esimerkiksi jos ensimmäisestä annoksesta on tullut vakava allerginen reaktio. Jos siis olet yli 65-vuotias ja saanut jo ensimmäisen rokoteannoksesi AstraZenecan rokotteella, myös toinen rokotusannoksesi on AstraZenecaa.

Jatkossa nettiajanvarauksessa kaikki tämänkin ikäryhmän ajat ohjataan 3.5. alkaen Pfizer-Biontechin rokotteeseen. Jos rokotettava haluaa 3.5. jälkeen varata ajan AstraZenecan rokotteeseen, tulee hänen varata aika puhelimitse ja esittää toive siinä yhteydessä. Sipoossa 65−69-vuotiaista kokonaan rokottamatta on noin 200 ihmistä.

Alle 65-vuotiaille aloitetaan uusia rokotussarjoja vain mRNA-rokotteilla (esim. Pfizer-Biontech). Alle 65-vuotiaalle, joka on ehtinyt saada ensimmäisen rokoteannoksen AstraZenecan rokotteella, annetaan toinen rokoteannos mRNA-rokotteella. Alle 65-vuotias ei siis voi halutessaan valita AstraZenecan rokotetta, ainakaan tällä hetkellä.

Linkit:

Ajanvaraus: koronarokotusaika.fi
Tietoa koronarokotuksista ja alustava rokotusaikataulu sipoo.fi:ssä.
THL: Riskiryhmien koronarokotusten järjestys
THL: Tietoa AstraZenecan Covid-19 koronavirusrokotteesta
THL: Tietoa Pfizer-Biontechin Covid-19 koronavirusrokotteesta
THL:n tiedote 21.4.2021: mRNA-koronarokotteita voidaan antaa toukokuusta lähtien kaikille rokotettaville ikäryhmille – AstraZenecan rokotteen ikäraja pysyy ennallaan
THL: Koronarokotuskattavuus ikäryhmittäin Sipoossa

 

Viimeksi muokattu 27.04.2021