Koronarokotukset

Koronarokotukset käynnistyivät Sipoossa tammikuun toisella viikolla, kun ensimmäinen rokote-erä saatiin Sipooseen. Rokotusjärjestys perustuu kansalliseen linjaukseen. Sipoo toteuttaa rokotukset THL:n valtakunnallisesti ohjeistamassa järjestyksessä ja aikatauluun vaikuttaa Suomeen saapuvien rokote-erien suurus. Sipoon kunta tiedottaa siitä, ketkä ovat rokotusvuorossa, muun muassa lehdistön kautta sekä kunnan verkkosivuilla.

Rokotteen ottaminen ei ole pakollista, mutta sitä tarjotaan aikanaan koko väestölle. Mahdollisimman laajalla rokotekattavuudella saadaan paras tulos koronaviruksen ehkäisyssä.

Nuoren henkilön huoltajan suostumus koronarokotuksen antamiseen

Nuoren henkilön, joka ei voi tai ei halua itse päättää rokotteen ottamisesta on saatava huoltajansa suostumus rokotteen saamiseksi. Jos nuorella on useampi huoltaja, tulee suostumus saada kaikilta huoltajilta. Suostumuksen voi antaa kirjallisesti alla olevalla lomakkeella. Lataa lomake, tulosta se, täytä ja anna mukaan nuorelle rokotukseen tultaessa.

Huoltajan suostumus nuoren henkilön koronarokottamiseen (pdf)

Koronarokotusajan siirtäminen

Sipoon kunta linjasi 21.7.2021, että aikaväliä ensimmäisen ja toisen koronarokotteen välillä lyhennetään aiemmasta vähintään 11 viikosta vähintään 8 viikkoon.

Jo olemassa olevan rokotusajan siirtäminen on mahdollista, mikäli vapaita rokotusaikoja on tarjolla. Internetissä voit siirtää rokotusaikaa vain samassa rokotuspisteessä.

Toisen koronarokotusajan varaaminen tai siirtäminen on mahdollista aina kerrallaan 1-2 viikon päähän. Uusien aikojen avaaminen tehdään aina sitä mukaa kuin tieto rokoteannosten saatavuudesta sen mahdollistaa. Tästä syystä uutta aikaa ei voi varata tai jo varattua aikaa siirtää pidemälle kuin 1-2 viikon päähän.

Ajan siirtäminen onnistuu seuraamalla ajanvarauksen vahvistamisviestin mukana tullutta ohjeistusta. Siirtääksesi varattua aikaa, tarvitset joko varauksen mukana toimitetun varausavaimen tai vahvan tunnistautumisen joko verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Jos sinulla ei ole tallessa vahvistusviestiä, voit siirtää aikaa myös Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Vihta palvelussa, linkki alla:

Mikäli ajan siirtäminen ei onnistu internetissä, voi ajan siirtämistä pyytää myös puhelimitse. Huomioithan, että puhelinpalvelussa voi paikoin olla ruuhkaa.

Koronarokotusten ajanvaraukset, puh. 09 2353 6001.
Puhelinpalvelu on avoinna
maanantaista perjantaihin kello 9–15.

 

Rokotusten eteneminen

Rokotusvuorossa oleviin ryhmiin kuuluvat voivat varata aikoja koronarokotuksiin. Ajanvaraus on auki vain rokotusvuorossa oleville.

Sipoossa rokotusvuorossa ovat nyt:

 • Tänä vuonna 70 vuotta täyttävät ja kaikki sitä vanhemmat (eli vuonna 1951 syntyneet ja sitä vanhemmat, sekä perusterveet että riskiryhmiin kuuluvat) ja heidän kanssaan samassa taloudessa asuvat omaishoitajat.
  Ryhmään kuuluvat voivat varata aikoja heti.
 • Kaikki 16−69-vuotiaat (eli vuosina 1952-2004 syntyneet ja vuonna 2005 syntyneistä ne, jotka ovat jo täyttäneet 16 vuotta, sekä perusterveet että riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluvat):
  Ryhmään kuuluvat voivat varata aikoja heti.
 • Kaikki 12-15-vuotiaat (eli vuosina 2005-2008 syntyneet ja vuonna 2009 syntyneistä ne, jotka ovat jo täyttäneet 12 vuotta) riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluvat:
  Ryhmään kuuluvat voivat varata aikoja heti.

Ajanvarauksen aukeamisesta uusille rokotusryhmille tiedotetaan aina myös kunnan verkkosivuilla uutisissa ja median kautta.

HUOM! Rokotteista Sipoossa annetaan kansallisten ohjeiden mukaisesti Pfizer-Biontechin rokotetta kaikille muille rokotusvuorossa oleville ryhmille paitsi 65-69-vuotiaille (vuosina 1952-1956 syntyneet), joille on annettu THL:n linjausten mukaisesti AstraZenecan rokotetta. THL on ilmoittanut, että myös 65–69-vuotiaille voidaan antaa toukokuusta alkaen mRNA-rokotteita (kuten Pfizer-Biontechin rokotetta), jos rokotettava niin toivoo. Jatkossa nettiajanvarauksessa kaikki tämänkin ikäryhmän (65-69-vuotiaat) ajat ohjataan 3.5. alkaen Pfizer-Biontechin rokotteeseen. Jos rokotettava haluaa 3.5. jälkeen varata ajan AstraZenecan rokotteeseen, tulee hänen varata aika puhelimitse ja esittää toive siinä yhteydessä. Lähtökohtaisesti toinen rokotusannos annetaan 65 vuotta täyttäneelle rokotettavalle samalla rokotteella kuin ensimmäinen annos on annettu. Voit lukea rokotteista lisää alempaa tältä sivulta kohdasta ”Rokotteet”. 

Koronarokotusten ajanvaraus

Ajanvaraus netissä

Pyydämme ensisijaisesti varaamaan ajan internetissä osoitteesta www.koronarokotusaika.fi. Ajanvaraus on nopeinta ja helpointa tehdä verkkopalvelussa. Ajan voivat varata koronarokotusaika.fi-palvelussa vain ne, jotka ovat rokotusvuorossa kussakin kunnassa.  Näet Sipoossa rokotusvuorossa olevat tällä sivulla ylempänä.

Koronarokotusten nettiajanvaraus on Uudenmaan yhteinen palvelu, jonka on tuottanut HUS. Palveluun tunnistaudutaan pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Tämän jälkeen täytetään seulonta- ja esitietolomake, jolla varmistetaan, että henkilö kuuluu kyseisellä hetkellä rokotettavien ryhmään. Tämän jälkeen siirrytään varsinaiseen ajanvaraukseen. Ajan voi varata toisen aikuisen puolesta nettiajanvarauksessa ainoastaan, jos varaajalla on virallinen valtuutus kyseisen henkilön asioiden hoitamiseen. Suomi.fi-palvelussa voi antaa tai pyytää toiselle henkilölle valtuuden eli oikeuden asioida omasta puolesta.

Ajanvarauksen yhteydessä voit varata ajan samalla sekä ensimmäiseen pistokseen että tehosterokotukseen. Tehosterokotteen aika varataan 8 – 12 viikon päähän ensimmäisestä pistoksesta. Jos olet jo aiemmin saanut ensimmäisen rokoteannoksen tai ajan ensimmäiseen rokotukseen, mutta et ole varannut tehosteaikaa, voit ajanvarausjärjestelmässä varata ajan tehosterokotukseen aikavälille, joka on aikaisintaan 8 viikkoa tai viimeistään 12 viikkoa ja 5 päivää ensimmäisen rokotuksen jälkeen. Tehosteaika voidaan myös varata rokotuspisteellä ensimmäisen rokoteannoksen yhteydessä, tai tarvittaessa soittamalla ajanvaraukseen.

Harkitsethan ajanvarausta ensimmäiseen pistokseen tehdessä, että myös tehosteaika soveltuu varmasti sinulle (myös jos se ajoittuu kesälomalle). Tehosterokote pitää voida antaa 8-12 viikon päästä ensimmäisestä annoksesta. Varaathan siis ajan ensimmäiseen pistokseen sellaiseen ajankohtaan, josta 8-12 viikon päästä voit ottaa toisen pistoksen.

Koronarokotukset ovat käynnissä Uudellamaalla. Varaa aika: koronarokotusaika.fi.

 

Ajanvaraus puhelimitse

Huom! Puhelinajanvarauksessa koronarokotuksiin on ajoittain ruuhkaa. On mahdollista, että takaisinsoitto ei tällä hetkellä ehdi saman päivän aikana. Pyydämme ensisijaisesti varaamaan ajan internetissä osoitteesta www.koronarokotusaika.fi

Jos ajanvaraus internetissä ei ole mahdollista, ajan voi varata puhelimitse terveysaseman numerosta 09 2353 6001 maanantaista perjantaihin klo 9-15. Samassa taloudessa asuvat omaishoitajat ja yli 70-vuotiaat voivat toistaiseksi varata ajan vain puhelimitse. Puhelinajanvarauksessa on käytössä takaisinsoitto. Ajanvaraus on tarkoitettu rokotettavan kohderyhmän ajanvarauksia varten. Toivomme, ettei numeroon soitettaisi muissa koronarokotteisiin liittyvissä kyselyissä tai oman rokotusvuoron tiedusteluissa, jotta linja ei ruuhkaannu.

Walk-in-koronarokotusvastaanotot

Huom! Toistaiseksi walk-in-vastaanotolla voi saada vain ensimmäisen koronarokoteannoksen, ei tehosterokotetta.

 • Perjantaina 6.8. kello 10–13
 • Tiistaina 10.8. kello 10–13
 • Perjantaina 13.8. kello 10–13

Kaikki Walk-in vastaanotot järjestetään Nikkilän sosiaali- ja terveysaseman P-kerroksessa, Fysioterapian käytävällä, huoneessa numero 3.  Mukaan vastaanotolle tarvitset henkilöllisyystodistuksen tai KELA-korttisi.

Walk-in vastaanottoon saapuvat saavat vuoronumeron huoneen numero 3 ulkopuolella ja rokotuksia annetaan asiakkaiden saapumisjärjestyksessä. Kaikki, jotka saapuvat paikalle ja ottavat vuoronumeron vastaanottoaikana, saavat rokotteen. Jonoon vastaanottoaikana saapuvat rokotetaan siis, vaikka vastaanottoaika ehtisi kulua loppuun ennen kuin kaikki on ehditty rokottaa.

Pyydämme vastaanotolle saapuvia huolehtimaan turvaväleistä ja mahdollisuuksien mukaan odottamaan omaa vuoroa ulkona, jos vastaanotolle muodostuu jonoa ja sisätilat ruuhkautuvat. Toivomme myös, että odotustiloihin tulevat vain rokotukseen tulijat ja enintään yksi saattaja esimerkiksi lapsen mukana.

Alaikäinen voi itse päättää koronarokotteen ottamisesta, jos terveydenhuollon ammattilainen katsoo, että hän ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään hoidostaan. Nuoren henkilön, joka ei voi tai ei halua itse päättää rokotteen ottamisesta, on saatava huoltajansa suostumus rokotteen saamiseksi. Jos nuorella on useampi huoltaja, tulee suostumus saada kaikilta huoltajilta. Suostumuksen voi antaa kirjallisesti lomakkeella. Lataa lomake, tulosta se, täytä ja anna mukaan nuorelle rokotukseen tultaessa.

Sipoon rokotuspisteet

Huomaathan, että rokotuksia annetaan vain ajanvarauksella rokotuspisteissä. Aika varataan ensisijaisesti koronarokotusaika.fi-palvelussa tai vaihtoehtoisesti puhelimitse. Ajan voivat varata vain ne, jotka ovat rokotusvuorossa Sipoossa. Näet Sipoossa rokotusvuorossa olevat alustavasta rokotusaikataulusta (ylempänä tällä sivulla). Aikaa varatessa pääset valitsemaan rokotuspisteen.

Nikkilän sosiaali- ja terveysasema

Nikkilän rokotuspisteet sijaitsevat Nikkilän sosiaali- ja terveysasemalla (Jussaksentie 14) joko pohjakerroksessa fysioterapian tiloissa tai 1. kerroksessa huoneessa 4. Tarkistathan rokotuspisteesi saamastasi tekstiviestistä.

Lisäksi rokotuspisteestä jalkaudutaan antamaan rokotuksia ympärivuorokautisen hoivan osastoille ja iäkkäimpien kotihoidon asukkaiden kotiin.

Sosiaali- ja terveysasema sijaitsee Nikkilän keskustassa ja sen luona sekä lähiympäristössä on käytettävissä myös useita pysäköintialueita.

Nikkilän sosiaali- ja terveysaseman pääsisäänkäynti talvella.

Terveyspiste Söderpointti

Etelä-Sipoon rokotuspiste sijaitsee Söderkullan apteekin yhteydessä Terveyspiste Söderpointissa (Terveystie 2).

Söderpointti sijaitsee Söderkullan keskustassa ja sen lähiympäristössä on käytettävissä pysäköintipaikkoja.

Söderpointin julkisivu. Sisäänkäynti ja ikkunat talvella. Edessä kulkee kävelytie.

Milloin koronarokotusta ei pidä ottaa tai aika tulee perua?

Jos sairastut ennen rokotusaikaa, peruthan aikasi. Koronarokotukseen ei saa tulla, jos on kuumetta tai muita äkillisiä sairauden oireita esimerkiksi kurkkukipu, yskä, ripuli tai oksentelu. Ajan voi perua internetissä koronarokotusaika.fi-palvelussa tai puhelimitse 09 2353 6001. Jos rokotusajankohtaan on alle 5 tuntia, peruutuksen voi tehdä vain puhelimitse. Jos peruutat ensimmäisen rokotusajan, peruuntuu myös ajanvaraus tehosterokotukseen.

Jos olet sairastanut koronavirustaudin, sinut voidaan rokottaa, mutta vasta 6 kuukauden kuluttua oireiden alusta.

Jos olet menossa leikkaukseen, rokotus pyritään antamaan vähintään kaksi viikkoa ennen leikkausta tai aikaisintaan viikko leikkauksen jälkeen. Huomioithan tämän aikaa varatessa.

Jos olet raskaana, voit ottaa koronarokotteen yksilöllisen harkinnan mukaan. Raskaana oleville koronarokotetta suositellaan tutkimustiedon vähäisyyden vuoksi toistaiseksi vain yksilöllisen harkinnan mukaan.

Mitä pitää olla mukana ja kauanko kestää?

Rokotukseen tulee ottaa mukaan Kela-kortti tai henkilöllisyystodistus. Työtekijöillä tulee olla mukana myös kunnan henkilökortti tai muu todistus rokotusoikeudesta.

Itse rokotukseen varataan noin 5 minuutin aika, minkä lisäksi rokotteen saaneen tilaa seurataan 15 minuutin ajan pistoksen jälkeen terveysaseman tiloissa. Lisäksi aikaa tulee varata matkoihin.

Käytäthän rokotukseen saapuessasi kasvomaskia, ellei sinulla ole terveydellistä estettä kasvomaskin käyttöön.

Voit tutustua tästä linkistä ohjeeseen rokotteen saaneelle (pdf).

Pöydällä paperi, jossa lukee muun muassa THL: Ohjeet koronavirusrokotteen saaneelle.

Rokotteet

Sipooseen on saatu toistaiseksi käyttöön Pfizer-Biontechin mRNA-rokotetta ja AstraZenecan adenovirusvektorirokotetta.

Sipoossa kaikki muut rokotusryhmät on rokotettu Pfizer-Biontechin rokotteella paitsi 65−69-vuotiaat (vuosina 1952-1956 syntyneet), jotka ovat saaneet AstraZenecan rokotetta. THL on ilmoittanut, että myös 65–69-vuotiaille voidaan antaa toukokuusta alkaen mRNA-rokotteita (kuten Pfizer-Biontechin rokotetta), jos rokotettava niin toivoo. Jatkossa nettiajanvarauksessa kaikki tämänkin ikäryhmän (65-69-vuotiaat) ajat ohjataan 3.5. alkaen Pfizer-Biontechin rokotteeseen. Jos rokotettava haluaa 3.5. jälkeen varata ajan AstraZenecan rokotteeseen, tulee hänen varata aika puhelimitse ja esittää toive siinä yhteydessä.

65–69-vuotiaat (vuosina 1952-1956 syntyneet) voivat poikkeustapauksissa valita myös tehosterokotteeksi Pfizer-Biontechin AstraZenecan tilalle. THL on linjannut (18.5.), että vastedes myös 65 vuotta täyttäneet voivat saada toisella rokotuskerralla mRNA-rokotetta, vaikka rokotussarja olisi aloitettu AstraZenecan rokotteella. Suositus on kuitenkin edelleen, että 65 vuotta täyttäneet jatkavat rokotussarjaansa aiemmin saamallaan koronarokotteella, jos valmisteen käytölle ei ole ilmennyt lääketieteellistä estettä.
Sipoossa ne 65–69-vuotiaat, joiden rokotussarja on aloitettu AstraZenecan rokotteella saavat lähtökohtaisesti AstraZenecan tehosterokotteena. Jos rokotettavalla on tarve vaihtaa tehosterokote Pfizer-Biontechin rokotteeksi, nykyinen tehosterokoteaika täytyy perua ajanvaraustekstiviestin ohjeiden mukaisesti tai puhelimitse ja varata uusi aika puhelinajanvarauksen kautta. Vaihtotoiveen esittäneelle varataan ensimmäinen vapaa aika Pfizer-Biontechin rokotteeseen, mikä käytännössä tarkoittaa annosvälin pidentymistä 1-3 viikolla. Rokotetta ei voi vaihtaa rokotuspaikalla. Jos rokotteen vaihtaminen tulee ajankohtaiseksi vasta rokotuspaikalla, rokotettavalle annetaan uusi rokotusaika.

THL on linjannut, että koronarokotuksia AstraZenecan rokotteella voidaan jatkaa 65 vuotta täyttäneillä, sillä heillä ei ole havaittu lisääntynyttä riskiä saada rokotuksen jälkeen hyvin harvinaisia veren hyytymishäiriöitä. Varovaisuusperiaatteen vuoksi AstraZenecan rokotetta ei anneta niille 65 vuotta täyttäneille, jotka ovat aikaisemmin sairastaneet aivolaskimotukoksen eli sinustromboosin tai hepariinihoitoon liittyvän trombosytopenian eli verihiutaleniukkuuden (HIT). Nämä molemmat tautitilat ovat hyvin harvinaisia ja niitä esiintyy korkeintaan yksittäisillä henkilöillä tässä ikäryhmässä. Heille annetaan AstraZenecan sijaan Pfizer-Biontechin rokote. Aikaisemmin sairastettu aivoinfarkti, aivoverenvuoto tai lukinkalvonalainen vuoto ei ole este AstraZenecan rokotteen antamiselle. Myöskään aikaisemmin sairastettu keuhkoveritulppa tai syvä laskimotukos esimerkiksi alaraajoissa ei ole este AstraZenecan rokotteen antamiselle.

Alle 65-vuotiaille aloitetaan uusia rokotussarjoja vain mRNA-rokotteilla (esim. Pfizer-Biontech). Alle 65-vuotiaalle, joka on ehtinyt saada ensimmäisen rokoteannoksen AstraZenecan rokotteella, annetaan toinen rokoteannos mRNA-rokotteella. Alle 65-vuotias ei siis voi halutessaan valita AstraZenecan rokotetta, ainakaan tällä hetkellä.

Molemmat käytössä olevat rokotteet antavat kattavan suojatehon kahden pistoksen jälkeen. Toinen pistos annetaan 11 – 12 viikon päästä ensimmäisestä pistoksesta. Ensimmäinen pistos ei siis vielä anna sen saaneelle kattavaa suojaa koronavirustaudilta.

Ajanvarauksen yhteydessä voit varata ajan samalla sekä ensimmäiseen pistokseen että tehosterokotukseen. Tehosterokotteen aika varataan 8 – 12 viikon päähän ensimmäisestä pistoksesta. Jos olet jo aiemmin saanut ensimmäisen rokoteannoksen tai ajan ensimmäiseen rokotukseen, mutta et ole varannut tehosteaikaa, voit ajanvarausjärjestelmässä varata ajan tehosterokotukseen aikavälille, joka on aikaisintaan 8 viikkoa tai viimeistään 12 viikkoa ja 5 päivää ensimmäisen rokotuksen jälkeen. Tehosteaika voidaan myös varata rokotuspisteellä ensimmäisen rokoteannoksen yhteydessä, tai tarvittaessa soittamalla ajanvaraukseen.

Koronavirusrokotteen pistosta annetaan. Ihmiskädet näkyvät antamassa pistosta toisen ihmisen käsivarteen.

Ketkä kuuluvat riskiryhmiin?

Ikänsä vuoksi riskiryhmiin kuuluvat yli 70-vuotiaat ja tänä vuonna 70 vuotta täyttävät. Ikä on merkittävin vakavan koronavirustaudin riskitekijä.

Riskiin vaikuttavat lisäksi tietyt taustasairaudet, joita sairastavilla on muuta väestöä suurempi riski saada vakava koronavirustauti, joutua sairaala- ja tehohoitoon tai menehtyä tautiin.

Vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistavia (ryhmä1) taustasairauksia ovat elinsiirto tai kantasolusiirto, aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti, vaikea puolustusjärjestelmän häiriö, vaikea krooninen munuaissairaus, vaikea krooninen keuhkosairaus, lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes ja Downin oireyhtymä (aikuiset).

Vakavalle koronavirustaudille altistavia (ryhmä 2) taustasairauksia ovat lääkitystä vaativa astma, vaikea sydänsairaus, hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai tila, immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen, vaikea krooninen maksasairaus, tyypin 1 diabetes tai lisämunuaisten vajaatoiminta, uniapnea, psykoosisairaus ja sairaalloinen lihavuus (painoindeksi yli 40).

Voit lukea lisää taustasairauksista THL:n verkkosivuilta tästä linkistä. 

Muun aikuisväestön rokotuksiin siirrytään sen jälkeen, kun ensin on rokotettu ikääntyneet ja sairauden tai terveydentilan vuoksi riskiryhmiin kuuluvat.

Miksi ikääntyneen kanssa samassa taloudessa asuvia omaishoitajia ja puolisoita rokotetaan?

Rokotusvuorossa olevan ikääntyneen kanssa samassa taloudessa asuvien omaishoitajien ja yli 70-vuotiaiden rokottaminen perustuu myös THL:n ohjeeseen. Se myös sujuvoittaa rokottamista ja suojaa rokotettua ikäihmistä. Omaishoitajat rinnastetaan henkilöstöön, joilla on riski altistaa hoidettavaansa virustartunnalle, ja yli 70-vuotiaat kuuluvat tartunnan siirtämisriskin lisäksi itsekin riskiryhmään ikänsä takia. Kun esimerkiksi kotihoidon ikääntyneiden asiakkaiden kotiin jalkaudutaan antamaan rokotetta, on järkevää rokottaa myös samassa taloudessa asuva toinen riskiryhmäläinen, joka olisi joka tapauksessa pian rokotusvuorossa.

THL on muuttanut ikärajaa ikääntyneen vuorolla rokotettavan puolison tai muun samassa taloudessa asuvan osalta. Ikäraja on ohjeistettu nostamaan aiemmasta 65 vuodesta 70 vuoteen. Taustalla on se, että rokotteita ohjataan ikääntyneille. Samassa taloudessa ikääntyneen kanssa asuva omaishoitaja voi edelleen saada rokotteen ikääntyneen vuorolla hänen omasta iästään riippumatta. Omaishoitajalle annettava rokotevalmiste sen sijaan riippuu hänen iästään.

Alle 70-vuotiaiden riskiryhmäläisten rokotusvuorolla ei rokoteta samassa taloudessa asuvia omaishoitajia.

Lisää tietoa koronarokotuksista ja -rokotteista

THL: Rokotteet tehoavat hyvin vakavaa koronavirustautia vastaan