Koronarokotukset

Kolme syytä ottaa koronarokotus:

 1. Rokote suojaa sinua koronataudin vakavalta muodolta.
 2. Ottamasi rokote suojaa lähipiirissäsi olevaa riskiryhmäläistä.
 3. Rokotettuna autat osaltasi turvaamaan, että muun kuin koronan takia vakavasti sairaat saavat tarvitsemansa hoidon.

Rokotusten eteneminen

Rokotusvuorossa oleviin ryhmiin kuuluvat voivat varata aikoja koronarokotuksiin. Ajanvaraus on auki vain rokotusvuorossa oleville.

Sipoossa rokotusvuorossa ovat nyt:

Ensimmäinen ja toinen rokoteannos

 • Kaikki 12 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat
  Sekä perusterveet että riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluvat. Eli vuonna 2009 syntyneistä ne, jotka ovat jo täyttäneet 12 vuotta ja kaikki sitä vanhemmat.
  Ryhmään kuuluvat voivat varata aikoja heti.
 • Kaikki 5−11-vuotiaat lapset (sekä perusterveet että riskiryhmiin kuuluvat). Ryhmään kuuluvat voivat varata aikoja heti. (Lapsen rokotuspäätökseen tulee olla kaikkien huoltajien suostumus. Suostumuksen voi antaa esimerkiksi tämän linkin lomakkeella mukaan toiselle huoltajalle rokotukseen tullessa.)

Kolmas rokoteannos

 • Kolmas rokoteannos tarjotaan kaikille 12 vuotta täyttäneille, jotka taudin tai hoidon vuoksi ovat voimakkaasti immuunipuutteisia. Ryhmään kuuluvat voivat varata aikoja heti. 
 • Kolmas rokoteannos tarjotaan kaikille 60 vuotta täyttäneille ja lääketieteellisiin riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluville 18 vuotta täyttäneille. Näihin ryhmiin kuuluvat voivat saada kolmannen rokoteannoksen aikaisintaan 3 kuukautta toisen rokoteannoksen jälkeen. Voit varata rokotusajan lyhennetyllä 3 kuukauden annosvälillä nyt koronarokotusaika.fi:ssä.
 • Kolmas rokoteannos tarjotaan kaikille 18 vuotta täyttäneille. Tähän ryhmään kuuluvat voivat saada kolmannen rokoteannoksen aikaisintaan 4 kuukautta toisen rokoteannoksen jälkeen. Rokotusaikoja Sipoossa avataan aina varattavaksi muutamiksi viikoiksi eteenpäin kerrallaan. Oman rokotusajan voi siis varata aikaisintaan muutamia viikkoja ennen sitä, kun toisen rokoteannoksen saamisesta alkaa kulua neljä kuukautta.

Neljäs rokoteannos

 • Neljänsiä koronarokoteannoksia suositellaan niille 12 vuotta täyttäneille, jotka taudin tai hoidon vuoksi ovat voimakkaasti immuunipuutteisia. Tehosteannoksen voi antaa, kun kolmannesta annoksesta on kulunut 3–4 kuukautta.

Koronarokotukset käynnistyivät Sipoossa tammikuun toisella viikolla, kun ensimmäinen rokote-erä saatiin Sipooseen. Sipoo toteuttaa rokotukset THL:n valtakunnallisesti ohjeistamassa järjestyksessä. Sipoon kunta tiedottaa siitä, ketkä ovat rokotusvuorossa, muun muassa lehdistön kautta sekä kunnan verkkosivuilla. Koronarokotteen ottaminen ei ole pakollista, mutta sitä tarjotaan koko väestölle. Mahdollisimman laajalla rokotekattavuudella saadaan paras tulos koronaviruksen ehkäisyssä.

Koronarokotusten ajanvaraus

Ajanvaraus netissä

Pyydämme ensisijaisesti varaamaan ajan internetissä osoitteesta www.koronarokotusaika.fi. Ajanvaraus on nopeinta ja helpointa tehdä verkkopalvelussa. Ajan voivat varata koronarokotusaika.fi-palvelussa vain ne, jotka ovat rokotusvuorossa kussakin kunnassa. Näet Sipoossa rokotusvuorossa olevat tällä sivulla ylempänä.

Miten koronarokotusten nettiajanvaraus toimii?

Koronarokotusten nettiajanvaraus on Uudenmaan yhteinen palvelu, jonka on tuottanut HUS. Palveluun tunnistaudutaan pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Tämän jälkeen täytetään seulonta- ja esitietolomake, jolla varmistetaan, että henkilö kuuluu kyseisellä hetkellä rokotettavien ryhmään. Tämän jälkeen siirrytään varsinaiseen ajanvaraukseen.

Ajan voi varata toisen aikuisen puolesta nettiajanvarauksessa ainoastaan, jos varaajalla on virallinen valtuutus kyseisen henkilön asioiden hoitamiseen. Suomi.fi-palvelussa voi antaa tai pyytää toiselle henkilölle valtuuden eli oikeuden asioida omasta puolesta.

Ajanvarauksen yhteydessä voit varata ajan samalla sekä ensimmäiseen pistokseen että tehosterokotukseen. Tehosterokotteen aika varataan 6 – 12 viikon päähän ensimmäisestä pistoksesta. Harkitsethan ajanvarausta ensimmäiseen pistokseen tehdessä, että myös tehosteaika soveltuu varmasti sinulle (myös jos se ajoittuu lomalle).

Ajanvaraus puhelimitse

Huom! Puhelinajanvarauksessa koronarokotuksiin on ajoittain ruuhkaa.  Pyydämme ensisijaisesti varaamaan ajan internetissä osoitteesta www.koronarokotusaika.fi

Jos ajanvaraus internetissä ei ole mahdollista, ajan voi varata puhelimitse terveysaseman numerosta 09 2353 6001 maanantaista perjantaihin klo 9-15. Puhelinajanvarauksessa on käytössä takaisinsoitto.

Walk-in-koronarokotusvastaanotot

Walk-in-vastaanotolla voi saada sekä ensimmäisen koronarokoteannoksen että tehosterokoteannokset. 5−11-vuotiaita lapsia ei rokoteta walk-in-vastaanotolla. Ajanvaraukseton vastaanotto palvelee kaikkia muita rokottautujia.

Toisen rokoteannoksen antamisen edellytys on, että ensimmäisestä rokoteannoksesta on ehtinyt kulua vähintään 6 viikkoa. Kolmannen rokoteannoksen voivat saada Walk-in-vastaanotolla kaikki ne, joille sillä hetkellä tarjotaan kolmatta rokoteannosta ja joilla suositeltu aikaväli toisesta rokoteannoksesta on ehtinyt kulua.

Kolmas annos voidaan antaa voimakkaasti immuunipuutteisille, kun toisesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään 2 kuukautta. 60 vuotta täyttäneet ja lääketieteellisiin riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluvat 18-59-vuotiaat voivat saada kolmannen annoksen, kun toisesta rokoteannoksesta on ehtinyt kulua vähintään 3 kuukautta. 18-59-vuotiaat, jotka eivät kuulu riskiryhmiin, voivat saada kolmannen annoksen 4 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta.

Walk-in-rokotusvastaanotot järjestetään:

 • Jokaisena lauantaina klo 12-14

Nikkilän sosiaali- ja terveysaseman P-kerroksessa, Fysioterapian käytävällä. Osoite on Jussaksentie 14.

Mukaan vastaanotolle tarvitset henkilöllisyystodistuksen tai KELA-korttisi.

Miten walk-in-vastaanotolla toimitaan?

Walk-in vastaanottoon saapuvat saavat vuoronumeron ja rokotuksia annetaan asiakkaiden saapumisjärjestyksessä. Kaikki, jotka saapuvat paikalle Nikkilän rokotuspisteelle ja ottavat vuoronumeron vastaanottoaikana, saavat rokotteen. Jonoon vastaanottoaikana saapuvat rokotetaan siis, vaikka vastaanottoaika ehtisi kulua loppuun ennen kuin kaikki on ehditty rokottaa.

Pyydämme vastaanotolle saapuvia huolehtimaan turvaväleistä ja tarvittaessa odottamaan omaa vuoroa ulkona, jos vastaanotolle muodostuu jonoa ja sisätilat ruuhkautuvat. Toivomme myös, että rokotuspisteelle tulevat vain rokotukseen tulijat ja enintään yksi saattaja esimerkiksi lapsen mukana. Tulethan rokotukseen vain täysin terveenä.

Alaikäinen voi itse päättää koronarokotteen ottamisesta, jos terveydenhuollon ammattilainen katsoo, että hän ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään hoidostaan. Nuoren henkilön, joka ei voi tai ei halua itse päättää rokotteen ottamisesta, on saatava huoltajansa suostumus rokotteen saamiseksi. Suostumuksen voi antaa kirjallisesti lomakkeella. Lataa lomake, tulosta se, täytä ja anna mukaan nuorelle rokotukseen tultaessa.

Sipoon rokotuspisteet

Huomaathan, että rokotuksia annetaan vain ajanvarauksella rokotuspisteissä. Aika varataan ensisijaisesti koronarokotusaika.fi-palvelussa tai vaihtoehtoisesti puhelimitse. Aikaa varatessa pääset valitsemaan rokotuspisteen.

Nikkilän sosiaali- ja terveysasema

Nikkilän sosiaali- ja terveysasemalla (Jussaksentie 14) rokotukset annetaan joko pohjakerroksessa fysioterapian tiloissa tai 1. kerroksessa huoneessa 4. Tarkistathan rokotuspisteesi saamastasi tekstiviestistä.

Lisäksi rokotuspisteestä jalkaudutaan antamaan rokotuksia ympärivuorokautisen hoivan osastoille ja iäkkäimpien kotihoidon asukkaiden kotiin.

Sosiaali- ja terveysasema sijaitsee Nikkilän keskustassa ja sen luona sekä lähiympäristössä on käytettävissä myös useita pysäköintialueita.

Nikkilän sosiaali- ja terveysaseman pääsisäänkäynti talvella.

Artturi

Artturin rokotuspiste sijaitsee Nikkilän keskustassa osoitteessa Pohjoinen Koulutie 3. Artturi on Nikkilän päiväkodin, vanhan Kuntalan ja muraaliteoksesta tunnetun Aravatalon välissä.

Artturin lähiympäristössä on käytettävissä pysäköintipaikkoja ja Nikkilän bussiterminaalin julkisen liikenteen yhteydet palvelevat aivan Artturin läheisyydessä

Pydäköityjä autoja ja rakennus niiden taustalla.

Terveyspiste Söderpointti

Etelä-Sipoon rokotuspiste sijaitsee Söderkullan apteekin yhteydessä Terveyspiste Söderpointissa (Terveystie 2).

Söderpointti sijaitsee Söderkullan keskustassa ja sen lähiympäristössä on käytettävissä pysäköintipaikkoja.

Söderpointin julkisivu. Sisäänkäynti ja ikkunat talvella. Edessä kulkee kävelytie.

 

 

 

 

 

Sipoon neuvolat

5−11-vuotiaille lapsille rokotteet annetaan lapsille Sipoon neuvolan toimipisteissä. Rokotepisteeksi lapselle voi valita Sipoossa joko Söderkullan neuvolan tai Nikkilän neuvolan.

Nikkilän neuvola sijaitsee Nikkilän sosiaali- ja terveysaseman toisessa kerroksessa osoitteessa Jussaksentie 14. Söderkullan neuvola palvelee osoitteessa Amiraalintie 2, rakennuksen toisessa kerroksessa.

Nuoren henkilön huoltajan suostumus koronarokotuksen antamiseen

Nuoren henkilön, joka ei voi tai ei halua itse päättää rokotteen ottamisesta on saatava huoltajansa suostumus rokotteen saamiseksi. Suostumuksen voi antaa kirjallisesti alla olevalla lomakkeella. Lataa lomake, tulosta se, täytä ja anna mukaan nuorelle rokotukseen tultaessa.

Huoltajan suostumus nuoren henkilön koronarokottamiseen (pdf)

Lomake huoltajan suostumuksesta lapsen rokottamiseen

Lapsen rokotuspäätökseen tulee olla kaikkien huoltajien suostumus. Suostumuksen voi antaa esimerkiksi tämän linkin lomakkeella mukaan toiselle huoltajalle rokotukseen tullessa. Rokotustilanteen sujuvoittamiseksi toivomme, että rokotustilanteessa pystytään tarvittaessa varmistamaan kaikkien virallisten huoltajien suostumus rokotukseen.

Huoltajien kannattaa myös pyrkiä kertomaan lapselle rokotuksesta iänmukaisesti ja selvittää lapsen mielipide rokotukseen, jos se on vain hänen ikänsä ja kehitystasonsa huomioiden mahdollista.

Miten voin siirtää rokotusaikaani?

Jo olemassa olevan rokotusajan siirtäminen on mahdollista, mikäli vapaita rokotusaikoja on tarjolla.

Toisen koronarokotusajan varaaminen tai siirtäminen on mahdollista aina kerrallaan muutaman viikon päähän. Rokotusaikoja Sipoossa avataan aina varattavaksi muutamiksi viikoiksi eteenpäin kerrallaan.

Ajan siirtäminen onnistuu seuraamalla ajanvarauksen vahvistamisviestin mukana tullutta ohjeistusta. Siirtääksesi varattua aikaa, tarvitset joko varauksen mukana toimitetun varausavaimen tai vahvan tunnistautumisen joko verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Jos sinulla ei ole tallessa vahvistusviestiä, voit siirtää aikaa myös Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Vihta palvelussa, linkki alla:

Mikäli ajan siirtäminen ei onnistu internetissä, voi ajan siirtämistä pyytää myös puhelimitse. Huomioithan, että puhelinpalvelussa voi paikoin olla ruuhkaa. Koronarokotusten ajanvaraukset, puh. 09 2353 6001. Puhelinpalvelu on avoinna maanantaista perjantaihin kello 9–15.

Milloin koronarokotusta ei pidä ottaa tai aika tulee perua?

Jos sairastut ennen rokotusaikaa, peruthan aikasi. Koronarokotukseen ei saa tulla, jos on kuumetta tai muita äkillisiä sairauden oireita esimerkiksi kurkkukipu, yskä, ripuli tai oksentelu. Ajan voi perua internetissä koronarokotusaika.fi-palvelussa tai puhelimitse 09 2353 6001. Jos rokotusajankohtaan on alle 5 tuntia, peruutuksen voi tehdä vain puhelimitse. Jos peruutat ensimmäisen rokotusajan, peruuntuu myös ajanvaraus tehosterokotukseen.

Jos olet sairastanut koronavirustaudin, sinut voidaan rokottaa, mutta vasta 6 kuukauden kuluttua oireiden alusta.

Jos olet menossa leikkaukseen, rokotus pyritään antamaan vähintään kaksi viikkoa ennen leikkausta tai aikaisintaan viikko leikkauksen jälkeen. Huomioithan tämän aikaa varatessa.

Mitä pitää olla mukana ja kauanko kestää?

Rokotukseen tulee ottaa mukaan Kela-kortti tai henkilöllisyystodistus. Työtekijöillä tulee olla mukana myös kunnan henkilökortti tai muu todistus rokotusoikeudesta. Suosittelemme myös, että alaikäiselle tulostetaan mukaan huoltajien suostumus. Suostumuksen voi antaa kirjallisesti lomakkeella. Lataa lomake, tulosta se, täytä ja anna mukaan nuorelle rokotukseen tultaessa.

Itse rokotukseen varataan noin 5 minuutin aika, minkä lisäksi rokotteen saaneen tilaa seurataan 15 minuutin ajan pistoksen jälkeen terveysaseman tiloissa. Lisäksi aikaa tulee varata matkoihin.

Käytäthän rokotukseen saapuessasi kasvomaskia, ellei sinulla ole terveydellistä estettä kasvomaskin käyttöön.

Voit tutustua tästä linkistä ohjeeseen rokotteen saaneelle (pdf).

Pöydällä paperi, jossa lukee muun muassa THL: Ohjeet koronavirusrokotteen saaneelle.

 

Voiko koronarokotteen ottaa, jos on raskaana tai suunnittelee raskautta?

THL suosittelee koronarokotuksia kaikille raskaana oleville. Raskaana oleva voi ottaa koronarokotteen missä tahansa raskauden vaiheessa. Ensimmäisen, toisen tai kolmannen rokoteannoksen voi ottaa raskauden aikana normaalisti. Raskauden yrittämistä tai hedelmällisyyshoitoja ei myöskään tarvitse siirtää koronarokotuksen vuoksi.

Raskaus lisää naisen riskiä sairastua vakavaan koronavirusinfektioon sekä nostaa sairaala- ja tehohoidon tarvetta. Koronavirusinfektion on todettu lisäävän myös pre-eklampsian eli raskausmyrkytyksen riskiä. Koronarokotus suojaa raskaana olevaa naista koronataudilta. Koronarokotuksen aikaansaamia vasta-aineita on todettu siirtyvän äidiltä sikiölle, jolloin ne voivat suojata myös vastasyntynyttä lasta. Raskaana oleva voi ottaa koronarokotuksen omalla rokotusvuorollaan rokotusjärjestyksen mukaisesti.

Lue lisää raskaudesta ja koronarokotteista THL:n sivuilta tästä linkistä.

Voiko koronarokotteen ottaa, jos imettää?

Koronarokotuksen voi ottaa myös imetyksen aikana. mRNA-rokotteen sisältämä lähetti-RNA tuhoutuu ihmisen elimistössä noin vuorokauden kuluessa, ja imettävillä naisilla tehdyn tutkimuksen mukaan sitä ei kulkeudu äidinmaitoon.

Rokotuksen seurauksena äidin elimistössä muodostuu vasta-aineita. Nämä vasta-aineet siirtyvät äidinmaitoon ja voivat suojata myös vauvaa. Rokotettu imettävä äiti ei myöskään tartuta koronavirusta vauvalleen yhtä herkästi kuin rokottamaton.

 

 

Todistus ulkomailla annetusta koronarokotuksesta

Sipoon kunta ei myönnä ulkomailla annetuista koronarokotuksista EU-todistuksia. EU-koronarokotustodistuksen saa siitä maasta tai kunnasta Suomessa, jossa rokotus on annettu. Pyydä siis todistus siitä maasta, jossa olet saanut rokotuksen.

Kunnassa ei ole edes teknisiä mahdollisuuksia muodostaa koronarokotustodistuksia sellaisille henkilöille, jotka ovat saaneet rokotuksensa ulkomailla. Muualla kuin Suomessa annetuista rokotuksista on mahdollista kirjata tieto sähköiseen potilaskertomukseen, mutta Kanta-palveluun ei muodostu rokotustodistusta näistä rokotuksista.

Rokotteet

Sipoossa on käytössä Pfizer-Biontechin Comirnaty-rokotetta ja Modernan Spikewax-rokotetta. Molemmat rokotteet ovat mRNA-rokotteita, eli niiden vaikutusmekanismi on samanlainen. Lisäksi Janssenin adenovirusvektorirokotetta voi tilata Sipoossa poikkeustilanteissa. 5–11-vuotiaille annettava koronarokote on BioNTech-Pfizerin Comirnaty, josta lapsille käytetään omaa, nimenomaan tälle ikäryhmälle tarkoitettua valmistetta.

Sipoon yleisillä rokotepisteillä annetaan Pfizer-Biontechin rokotetta. Kouluterveydenhuollossa annettavissa rokotuksissa oli käytössä Modernan rokote.

Janssenin adenovirusvektorirokotetta (Johnson & Johnson) voidaan tilata niille henkilöille, jotka eivät voi syystä tai toisesta ottaa mRNA-rokotteita. Myös täysin rokottamattomat 65 vuotta täyttäneet henkilöt voivat valita toivoessaan Janssenin rokotteen mRNA-rokotteen sijaan. Janssenin rokote ei ole Sipoossa aktiivisessa käytössä, mutta näissä mainituissa tapauksissa se voidaan tilata, jos rokotettava ilmoittaa asiasta etukäteen. Tällöin ajanvaraus rokotteeseen tulee tehdä puhelimitse terveysaseman numerosta 09 2353 6001 maanantaista perjantaihin klo 9-15 ja ilmoittaa ajanvarauksen yhteydessä tarpeesta Janssenin adenovirusvektorirokotteeseen.

Modernaa ei anneta alle 30-vuotiaille miehille ja pojille

Sipoon kunta ei rokota alle 30-vuotiaita miehiä ja poikia enää Modernan koronarokotteella. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ilmoitti 7.10.2021, ettei Modernan Spikevax-rokotetta tulisi toistaiseksi antaa alle 30-vuotiaille miehille ja pojille varotoimena. Pohjoismaisen seurantatutkimuksen mukaan sydänlihastulehduksia ilmenee suhteellisesti enemmän Modernan Spikevax-rokotteen kuin Pfizer-Biontechin Comirnatyn saaneilla, ja riski saada sydänlihastulehdus rokotuksen jälkeen on miehillä suurempi kuin naisilla. Riski on naisilla ja vanhemmilla miehillä huomattavasti pienempi. THL:n mukaan Modernan Spikevaxia voidaan antaa edelleen kaikille 30 vuotta täyttäneille sekä alle 30-vuotiaille naisille.

AstraZenecan Vaxzevria-rokotetta ei ole enää käytössä

AstraZenecan Vaxzevria-rokotetta Sipoossa ei ole enää käytössä. AstraZenecan rokote on adenovirusvektorirokote, ja sen vaikutusmekanismi on erityyppinen kuin mRNA-rokotteissa. AstraZenecan rokotetta oli Sipoossa käytössä keväällä 2021, mutta sen käytöstä alle 65-vuotiailla luovuttiin rokotetuilla Euroopassa havaittujen erittäin harvinaisten veren hyytymishäiriöiden jälkeen. Toukokuun 2021 alusta alkaen uusia rokotesarjoja ei aloitettu enää Sipoossa AstraZenecan rokotteella edes 65 vuotta täyttäneille, ellei rokotettava erikseen halunnut juuri AstraZenecan rokotetta. Kun yli 65-vuotiaille tuli mahdolliseksi vaihtaa myös tehosterokote toiseen rokotevalmisteeseen, loppui AstraZenecan käyttö Sipoossa käytännössä kokonaan.

Koronavirusrokotteen pistosta annetaan. Ihmiskädet näkyvät antamassa pistosta toisen ihmisen käsivarteen.

Ketkä ovat voimakkaasti immuunipuutteisia?

Kolmas rokoteannos tarjotaan kaikille 12 vuotta täyttäneille, jotka taudin tai hoidon vuoksi ovat voimakkaasti immuunipuutteisia.

Voimakkaasti immuunipuutteiseksi katsotaan heidät, joilla on jokin seuraavista sairauksista tai terveydentiloista tai jotka saavat jotakin seuraavista hoidoista:

 • Elinsiirto
 • Kantasolusiirto
 • Vaikea tai keskivaikea synnynnäinen immuunipuutos
 • Immunosuppressiivinen syöpähoito
 • Autoimmuunisairauksien hoito immunosuppressiivisilla biologisilla lääkkeillä tai JAK-estäjillä
 • Dialyysi ja vaikea krooninen munuaisten vajaatoiminta
 • Pitkälle edennyt tai hoitamaton HIV
 • Lääkärin arvioima muu vaikea-asteinen immunosuppressiivinen tila

Tarkemmat määrittelyt näistä sairauksista, terveydentiloista ja hoidoista voit lukea THL:n verkkosivuilta tästä linkistä.

Ketkä kuuluvat riskiryhmiin?

Ikänsä vuoksi riskiryhmiin kuuluvat yli 70-vuotiaat ja tänä vuonna 70 vuotta täyttävät. Ikä on merkittävin vakavan koronavirustaudin riskitekijä.

Riskiin vaikuttavat lisäksi tietyt taustasairaudet, joita sairastavilla on muuta väestöä suurempi riski saada vakava koronavirustauti, joutua sairaala- ja tehohoitoon tai menehtyä tautiin.

Vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistavia (ryhmä1) taustasairauksia ovat elinsiirto tai kantasolusiirto, aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti, vaikea puolustusjärjestelmän häiriö, vaikea krooninen munuaissairaus, vaikea krooninen keuhkosairaus, lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes ja Downin oireyhtymä (aikuiset).

Vakavalle koronavirustaudille altistavia (ryhmä 2) taustasairauksia ovat lääkitystä vaativa astma, vaikea sydänsairaus, hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai tila, immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen, vaikea krooninen maksasairaus, tyypin 1 diabetes tai lisämunuaisten vajaatoiminta, uniapnea, psykoosisairaus, raskaus ja sairaalloinen lihavuus (painoindeksi yli 40).

Voit lukea lisää taustasairauksista THL:n verkkosivuilta tästä linkistä. 

Muun aikuisväestön rokotuksiin on siirrytty sen jälkeen, kun ensin on rokotettu ikääntyneet ja sairauden tai terveydentilan vuoksi riskiryhmiin kuuluvat.

Ketkä 5−11-vuotiaista lapsista kuuluvat riskiryhmiin?

THL suosittelee koronarokotuksia toistaiseksi vain riskiryhmiin kuuluville 5−11-vuotiaille.

Riskiryhmiin kuuluvat THL:n ohjeistuksen mukaan ne lapset, joilla on jokin alla mainituista sairauksista, hoidoista tai terveydentiloista. Suurin osa alla mainituista sairauksista on erittäin harvinaisia ja lapsi on tällöin erikoissairaanhoidon seurannassa. Hoitava erikoislääkäri osaa parhaiten arvioida, kuuluuko lapsi riskiryhmään.

 • elinsiirto tai kantasolusiirto
 • voimakas immunosuppressiivinen hoito tai voimakas immuunivajaustila
 • krooniset keuhkosairaudet
 • osa lasten sydänsairauksista
 • krooninen munuaissairaus
 • vaikea krooninen maksasairaus
 • ylipaino, ISO-BMI vähintään 30
 • lastenneurologiset potilaat, joilla on hengitysvaje ja/tai lisääntynyt infektioherkkyys
 • Downin oireyhtymä
 • tyypin 1 ja 2 diabetes
 • säännöllistä lääkitystä vaatima astma

Tarkemmat määrittelyt näistä sairauksista, terveydentiloista ja hoidoista voit lukea THL:n verkkosivuilta tästä linkistä.

Lisää tietoa koronarokotuksista ja -rokotteista

THL: Kolmannet koronarokotusannokset – vastauksia yleisimpiin kysymyksiin