Koronarokotukset

Koronarokotukset käynnistyivät Sipoossa tammikuun toisella viikolla, kun ensimmäinen rokote-erä saatiin Sipooseen. Rokotusjärjestys perustuu kansalliseen linjaukseen. Sipoo toteuttaa rokotukset THL:n valtakunnallisesti ohjeistamassa järjestyksessä ja aikatauluun vaikuttaa Suomeen saapuvien rokote-erien suurus. Sipoon kunta tiedottaa siitä, ketkä ovat rokotusvuorossa, muun muassa lehdistön kautta sekä kunnan verkkosivuilla. Rokotuksia annetaan vain ajanvarauksella.

Rokotteen ottaminen ei ole pakollista, mutta sitä tarjotaan aikanaan koko väestölle. Mahdollisimman laajalla rokotekattavuudella saadaan paras tulos koronaviruksen ehkäisyssä.

Rokotusvuorossa ja alustava aikataulu

Rokotusvuorossa oleviin ryhmiin kuuluvat voivat varata aikoja koronarokotuksiin. Ajanvaraus on auki vain rokotusvuorossa oleville.

Sipoossa rokotusvuorossa ovat nyt:

 • Tänä vuonna 70 vuotta täyttävät ja kaikki sitä vanhemmat (eli vuonna 1951 syntyneet ja sitä vanhemmat, sekä perusterveet että riskiryhmiin kuuluvat) ja heidän kanssaan samassa taloudessa asuvat omaishoitajat.
  Ryhmään kuuluvat voivat varata aikoja heti.
 • Kaikki 65−69-vuotiaat (eli vuosina 1952-1956 syntyneet, sekä perusterveet että riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluvat):
  Ryhmään kuuluvat voivat varata aikoja heti.
 • Kaikki 60−64-vuotiaat (eli vuosina 1957-1961 syntyneet perusterveet).
  Ryhmään kuuluvat voivat varata aikoja heti.
 • 18−64-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus (ryhmä 2) tai erittäin voimakkaasti altistava sairaus (ryhmä1), (vuosina 1957-2003 syntyneet).
  Ryhmään kuuluvat voivat varata aikoja heti.
 • 16−17-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus (ryhmä 1, vuonna 2004 syntyneet ja vuonna 2005 syntyneistä ne, jotka ovat jo täyttäneet 16 vuotta). Ryhmään kuuluvat voivat varata aikoja heti.

 

Muut voivat tarkistaa alustavasta rokotusaikataulusta, milloin oman rokotusryhmän vuoron arvioidaan olevan. Alustavasta aikataulusta näet kaikkien eri rokotusryhmien arvioidun aloitusajankohdan rokottamiselle.

Aikataulu on alustava ja rokottaminen saattaa edetä alustavaa aikataulua hitaammin tai nopeammin. Aikataulua tarkennetaan aina, kun rokotteiden saatavuus mahdollistaa tarkemman aikataulutiedon antamisen. Ajanvarauksen aukeamisesta uusille rokotusryhmille tiedotetaan aina myös kunnan verkkosivuilla uutisissa ja median kautta.

HUOM! THL päätti (19.3.) AstraZenecan koronavirusrokotteen käytön tilapäisestä keskeytyksestä. Sittemmin THL päätti (24.3.), että koronarokotuksia AstraZenecan rokotteella voidaan jatkaa 65 vuotiailla ja sitä vanhemmilla, mutta AstraZenecan koronarokotetta ei edelleenkään anneta alle 65-vuotiaille. Rokotteista Sipoossa annetaan tällä hetkellä kansallisten ohjeiden mukaisesti Pfizer-Biontechin rokotetta kaikille muille rokotusvuorossa oleville ryhmille paitsi 65-69-vuotiaille, joille annetaan THL:n linjausten mukaisesti AstraZenecan rokotetta.

Koronarokotusten ajanvaraus

Ajanvaraus netissä

Pyydämme ensisijaisesti varaamaan ajan internetissä osoitteesta www.koronarokotusaika.fi. Ajanvaraus on nopeinta ja helpointa tehdä verkkopalvelussa. Ajan voivat varata koronarokotusaika.fi-palvelussa vain ne, jotka ovat rokotusvuorossa kussakin kunnassa.  Näet Sipoossa rokotusvuorossa olevat tällä sivulla ylempänä.

Koronarokotusten nettiajanvaraus on Uudenmaan yhteinen palvelu, jonka on tuottanut HUS. Palveluun tunnistaudutaan pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Tämän jälkeen täytetään seulonta- ja esitietolomake, jolla varmistetaan, että henkilö kuuluu kyseisellä hetkellä rokotettavien ryhmään. Tämän jälkeen siirrytään varsinaiseen ajanvaraukseen. Ajan voi varata toisen aikuisen puolesta nettiajanvarauksessa ainoastaan, jos varaajalla on virallinen valtuutus kyseisen henkilön asioiden hoitamiseen. Suomi.fi-palvelussa voi antaa tai pyytää toiselle henkilölle valtuuden eli oikeuden asioida omasta puolesta.

Ajanvarauksen yhteydessä voit varata ajan samalla sekä ensimmäiseen pistokseen että tehosterokotukseen. Tehosterokotteen aika varataan 11 – 12 viikon päähän ensimmäisestä pistoksesta. Jos olet jo aiemmin saanut ensimmäisen rokoteannoksen tai ajan ensimmäiseen rokotukseen, mutta et ole varannut tehosteaikaa, voit ajanvarausjärjestelmässä varata ajan tehosterokotukseen aikavälille, joka on aikaisintaan 11 viikkoa tai viimeistään 12 viikkoa ja 5 päivää ensimmäisen rokotuksen jälkeen. Tehosteaika voidaan myös varata rokotuspisteellä ensimmäisen rokoteannoksen yhteydessä, tai tarvittaessa soittamalla ajanvaraukseen.

Ikääntyneiden ja riskiryhmien koronarokotukset ovat käynnissä Uudellamaalla. Varaa aika helposti netissä: Koronarokotusaika.fi.

Ajanvaraus puhelimitse

Huom! Puhelinajanvarauksessa koronarokotuksiin on ajoittain ruuhkaa. On mahdollista, että takaisinsoitto ei tällä hetkellä ehdi saman päivän aikana. Pyydämme ensisijaisesti varaamaan ajan internetissä osoitteesta www.koronarokotusaika.fi

Jos ajanvaraus internetissä ei ole mahdollista, ajan voi varata puhelimitse terveysaseman numerosta 09 2353 6001 maanantaista perjantaihin klo 9-15. Samassa taloudessa asuvat omaishoitajat ja yli 70-vuotiaat voivat toistaiseksi varata ajan vain puhelimitse. Puhelinajanvarauksessa on käytössä takaisinsoitto. Ajanvaraus on tarkoitettu rokotettavan kohderyhmän ajanvarauksia varten. Toivomme, ettei numeroon soitettaisi muissa koronarokotteisiin liittyvissä kyselyissä tai oman rokotusvuoron tiedusteluissa, jotta linja ei ruuhkaannu.

Sipoon rokotuspisteet

Huomaathan, että rokotuksia annetaan vain ajanvarauksella rokotuspisteissä. Aika varataan ensisijaisesti koronarokotusaika.fi-palvelussa tai vaihtoehtoisesti puhelimitse. Ajan voivat varata vain ne, jotka ovat rokotusvuorossa Sipoossa. Näet Sipoossa rokotusvuorossa olevat alustavasta rokotusaikataulusta (ylempänä tällä sivulla). Aikaa varatessa pääset valitsemaan rokotuspisteen.

Nikkilän sosiaali- ja terveysasema

Sipoon virallinen rokotuspiste sijaitsee Nikkilän sosiaali- ja terveysasemalla pohjakerroksessa fysioterapian tiloissa (Jussaksentie 14). Lisäksi rokotuspisteestä jalkaudutaan antamaan rokotuksia ympärivuorokautisen hoivan osastoille ja iäkkäimpien kotihoidon asukkaiden kotiin.

Sosiaali- ja terveysasema sijaitsee Nikkilän keskustassa ja sen luona sekä lähiympäristössä on käytettävissä myös useita pysäköintialueita.

Nikkilän sosiaali- ja terveysaseman pääsisäänkäynti talvella.

Terveyspiste Söderpointti

Etelä-Sipoon rokotuspiste sijaitsee Söderkullan apteekin yhteydessä Terveyspiste Söderpointissa (Terveystie 2).

Söderpointti sijaitsee Söderkullan keskustassa ja sen lähiympäristössä on käytettävissä pysäköintipaikkoja.

Söderpointin julkisivu. Sisäänkäynti ja ikkunat talvella. Edessä kulkee kävelytie.

Milloin koronarokotusta ei pidä ottaa tai aika tulee perua?

Jos sairastut ennen rokotusaikaa, peruthan aikasi. Koronarokotukseen ei saa tulla, jos on kuumetta tai muita äkillisiä sairauden oireita esimerkiksi kurkkukipu, yskä, ripuli tai oksentelu. Ajan voi perua internetissä koronarokotusaika.fi-palvelussa tai puhelimitse 09 2353 6001. Jos rokotusajankohtaan on alle 5 tuntia, peruutuksen voi tehdä vain puhelimitse. Jos peruutat ensimmäisen rokotusajan, peruuntuu myös ajanvaraus tehosterokotukseen.

Jos olet sairastanut koronavirustaudin, sinut voidaan rokottaa, mutta vasta 6 kuukauden kuluttua oireiden alusta.

Jos olet menossa leikkaukseen, rokotus pyritään antamaan vähintään kaksi viikkoa ennen leikkausta tai aikaisintaan viikko leikkauksen jälkeen. Huomioithan tämän aikaa varatessa.

Jos olet raskaana, voit ottaa koronarokotteen yksilöllisen harkinnan mukaan. Raskaana oleville koronarokotetta suositellaan tutkimustiedon vähäisyyden vuoksi toistaiseksi vain yksilöllisen harkinnan mukaan.

Mitä pitää olla mukana ja kauanko kestää?

Rokotukseen tulee ottaa mukaan Kela-kortti tai henkilöllisyystodistus. Työtekijöillä tulee olla mukana myös kunnan henkilökortti tai muu todistus rokotusoikeudesta.

Itse rokotukseen varataan noin 5 minuutin aika, minkä lisäksi rokotteen saaneen tilaa seurataan 15 minuutin ajan pistoksen jälkeen terveysaseman tiloissa. Lisäksi aikaa tulee varata matkoihin.

Käytäthän rokotukseen saapuessasi kasvomaskia, ellei sinulla ole terveydellistä estettä kasvomaskin käyttöön.

Voit tutustua tästä linkistä ohjeeseen rokotteen saaneelle (pdf).

Pöydällä paperi, jossa lukee muun muassa THL: Ohjeet koronavirusrokotteen saaneelle.

Rokotteet

Sipooseen on saatu toistaiseksi käyttöön Pfizer-Biontechin mRNA-rokotetta ja AstraZenecan adenovirusvektorirokotetta. Annettavaa rokotevalmistetta ei ole mahdollista valita itse.

AstraZenecan rokotteet ohjataan Sipoossa tällä hetkellä 65-69-vuotiaille. THL on päättänyt, että koronarokotuksia AstraZenecan rokotteella voidaan jatkaa 65 vuotta täyttäneillä, sillä heillä ei ole havaittu lisääntynyttä riskiä saada rokotuksen jälkeen hyvin harvinaisia veren hyytymishäiriöitä. Haittavaikutusten mahdollisuutta 65-vuotiaita nuoremmilla selvitetään vielä.

Varovaisuusperiaatteen vuoksi AstraZenecan rokotetta ei anneta niille 65 vuotta täyttäneille, jotka ovat aikaisemmin sairastaneet aivolaskimotukoksen eli sinustromboosin tai hepariinihoitoon liittyvän trombosytopenian eli verihiutaleniukkuuden (HIT). Nämä molemmat tautitilat ovat hyvin harvinaisia ja niitä esiintyy korkeintaan yksittäisillä henkilöillä tässä ikäryhmässä. Heille annetaan AstraZenecan sijaan Pfizer-Biontechin rokote. Aikaisemmin sairastettu aivoinfarkti, aivoverenvuoto tai lukinkalvonalainen vuoto ei ole este AstraZenecan rokotteen antamiselle. Myöskään aikaisemmin sairastettu keuhkoveritulppa tai syvä laskimotukos esimerkiksi alaraajoissa ei ole este AstraZenecan rokotteen antamiselle.

Pfizer-Biontechin rokote-erät puolestaan kohdennetaan ikänsä vuoksi riskiryhmiin kuuluville yli 70-vuotialle ja tänä vuonna 70 vuotta täyttäville. Rokottaminen etenee portaittain vanhimmasta ikäluokasta alkaen. Osa Sipooseen saatavista Pfizer-Biontechin rokotteista ohjataan 18−64-vuotiaille riskiryhmäläisille, koska iso osa ikääntyneistä on jo saanut ensimmäisen rokoteannoksen ja Sipooseen saadaan nyt runsaasti Pfizer-Biontechin rokotetta.

Molemmat käytössä olevat rokotteet antavat kattavan suojatehon kahden pistoksen jälkeen. Toinen pistos annetaan 11 – 12 viikon päästä ensimmäisestä pistoksesta. Ensimmäinen pistos ei siis vielä anna sen saaneelle kattavaa suojaa koronavirustaudilta.

Ajanvarauksen yhteydessä voit varata ajan samalla sekä ensimmäiseen pistokseen että tehosterokotukseen. Tehosterokotteen aika varataan 11 – 12 viikon päähän ensimmäisestä pistoksesta. Jos olet jo aiemmin saanut ensimmäisen rokoteannoksen tai ajan ensimmäiseen rokotukseen, mutta et ole varannut tehosteaikaa, voit ajanvarausjärjestelmässä varata ajan tehosterokotukseen aikavälille, joka on aikaisintaan 11 viikkoa tai viimeistään 12 viikkoa ja 5 päivää ensimmäisen rokotuksen jälkeen. Tehosteaika voidaan myös varata rokotuspisteellä ensimmäisen rokoteannoksen yhteydessä, tai tarvittaessa soittamalla ajanvaraukseen.

Koronavirusrokotteen pistosta annetaan. Ihmiskädet näkyvät antamassa pistosta toisen ihmisen käsivarteen.

Ketkä kuuluvat riskiryhmiin?

Ikänsä vuoksi riskiryhmiin kuuluvat yli 70-vuotiaat ja tänä vuonna 70 vuotta täyttävät. Ikä on merkittävin vakavan koronavirustaudin riskitekijä.

Riskiin vaikuttavat lisäksi tietyt taustasairaudet, joita sairastavilla on muuta väestöä suurempi riski saada vakava koronavirustauti, joutua sairaala- ja tehohoitoon tai menehtyä tautiin.

Vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistavia (ryhmä1) taustasairauksia ovat elinsiirto tai kantasolusiirto, aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti, vaikea puolustusjärjestelmän häiriö, vaikea krooninen munuaissairaus, vaikea krooninen keuhkosairaus, lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes ja Downin oireyhtymä (aikuiset).

Vakavalle koronavirustaudille altistavia (ryhmä 2) taustasairauksia ovat lääkitystä vaativa astma, vaikea sydänsairaus, hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai tila, immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen, vaikea krooninen maksasairaus, tyypin 1 diabetes tai lisämunuaisten vajaatoiminta, uniapnea, psykoosisairaus ja sairaalloinen lihavuus (painoindeksi yli 40).

Voit lukea lisää taustasairauksista THL:n verkkosivuilta tästä linkistä. 

Muun aikuisväestön rokotuksiin siirrytään sen jälkeen, kun ensin on rokotettu ikääntyneet ja sairauden tai terveydentilan vuoksi riskiryhmiin kuuluvat.

Miksi ikääntyneen kanssa samassa taloudessa asuvia omaishoitajia ja puolisoita rokotetaan?

Rokotusvuorossa olevan ikääntyneen kanssa samassa taloudessa asuvien omaishoitajien ja yli 70-vuotiaiden rokottaminen perustuu myös THL:n ohjeeseen. Se myös sujuvoittaa rokottamista ja suojaa rokotettua ikäihmistä. Omaishoitajat rinnastetaan henkilöstöön, joilla on riski altistaa hoidettavaansa virustartunnalle, ja yli 70-vuotiaat kuuluvat tartunnan siirtämisriskin lisäksi itsekin riskiryhmään ikänsä takia. Kun esimerkiksi kotihoidon ikääntyneiden asiakkaiden kotiin jalkaudutaan antamaan rokotetta, on järkevää rokottaa myös samassa taloudessa asuva toinen riskiryhmäläinen, joka olisi joka tapauksessa pian rokotusvuorossa.

THL on muuttanut ikärajaa ikääntyneen vuorolla rokotettavan puolison tai muun samassa taloudessa asuvan osalta. Ikäraja on ohjeistettu nostamaan aiemmasta 65 vuodesta 70 vuoteen. Taustalla on se, että rokotteita ohjataan ikääntyneille. Samassa taloudessa ikääntyneen kanssa asuva omaishoitaja voi edelleen saada rokotteen ikääntyneen vuorolla hänen omasta iästään riippumatta. Omaishoitajalle annettava rokotevalmiste sen sijaan riippuu hänen iästään.

Alle 70-vuotiaiden riskiryhmäläisten rokotusvuorolla ei rokoteta samassa taloudessa asuvia omaishoitajia.

Lisää tietoa koronarokotuksista ja -rokotteista

THL: Rokotteet tehoavat hyvin vakavaa koronavirustautia vastaan