Koronarokotukset

Koronarokotukset käynnistyivät Sipoossa tammikuun toisella viikolla, kun ensimmäinen rokote-erä saatiin Sipooseen. Sipoo toteuttaa rokotukset THL:n valtakunnallisesti ohjeistamassa järjestyksessä ja aikatauluun vaikuttaa Suomeen saapuvien rokote-erien suuruus. Sipoon kunta tiedottaa siitä, ketkä ovat rokotusvuorossa, muun muassa lehdistön kautta sekä kunnan verkkosivuilla.

Rokotteen ottaminen ei ole pakollista, mutta sitä tarjotaan aikanaan koko väestölle. Mahdollisimman laajalla rokotekattavuudella saadaan paras tulos koronaviruksen ehkäisyssä.

Nuoren henkilön huoltajan suostumus koronarokotuksen antamiseen

Nuoren henkilön, joka ei voi tai ei halua itse päättää rokotteen ottamisesta on saatava huoltajansa suostumus rokotteen saamiseksi. Suostumuksen voi antaa kirjallisesti alla olevalla lomakkeella. Lataa lomake, tulosta se, täytä ja anna mukaan nuorelle rokotukseen tultaessa.

Huoltajan suostumus nuoren henkilön koronarokottamiseen (pdf)

Koronarokotusajan siirtäminen

Sipoon kunta linjasi 6.9.2021, että aikaväliä ensimmäisen ja toisen koronarokotteen välillä lyhennetään aiemmasta vähintään 8 viikosta vähintään 6 viikkoon.

Jo olemassa olevan rokotusajan siirtäminen on mahdollista, mikäli vapaita rokotusaikoja on tarjolla. Internetissä voit siirtää rokotusaikaa vain samassa rokotuspisteessä.

Toisen koronarokotusajan varaaminen tai siirtäminen on mahdollista aina kerrallaan 1-2 viikon päähän. Uusien aikojen avaaminen tehdään aina sitä mukaa kuin tieto rokoteannosten saatavuudesta sen mahdollistaa. Tästä syystä uutta aikaa ei voi varata tai jo varattua aikaa siirtää pidemmälle kuin 1-2 viikon päähän.

Ajan siirtäminen onnistuu seuraamalla ajanvarauksen vahvistamisviestin mukana tullutta ohjeistusta. Siirtääksesi varattua aikaa, tarvitset joko varauksen mukana toimitetun varausavaimen tai vahvan tunnistautumisen joko verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Jos sinulla ei ole tallessa vahvistusviestiä, voit siirtää aikaa myös Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Vihta palvelussa, linkki alla:

Mikäli ajan siirtäminen ei onnistu internetissä, voi ajan siirtämistä pyytää myös puhelimitse. Huomioithan, että puhelinpalvelussa voi paikoin olla ruuhkaa.

Koronarokotusten ajanvaraukset, puh. 09 2353 6001.
Puhelinpalvelu on avoinna
maanantaista perjantaihin kello 9–15.

Rokotusten eteneminen

Rokotusvuorossa oleviin ryhmiin kuuluvat voivat varata aikoja koronarokotuksiin. Ajanvaraus on auki vain rokotusvuorossa oleville.

Sipoossa rokotusvuorossa ovat nyt:

 • Tänä vuonna 70 vuotta täyttävät ja kaikki sitä vanhemmat (eli vuonna 1951 syntyneet ja sitä vanhemmat, sekä perusterveet että riskiryhmiin kuuluvat) ja heidän kanssaan samassa taloudessa asuvat omaishoitajat.
  Ryhmään kuuluvat voivat varata aikoja heti.
 • Kaikki 12−69-vuotiaat (eli vuosina 1952-2008 syntyneet ja vuonna 2009 syntyneistä ne, jotka ovat jo täyttäneet 12 vuotta, sekä perusterveet että riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluvat):
  Ryhmään kuuluvat voivat varata aikoja heti.
 • Kolmas rokoteannos tarjotaan kaikille 12 vuotta täyttäneille, jotka taudin tai hoidon vuoksi ovat voimakkaasti immuunipuutteisia. Ryhmään kuuluvat voivat varata aikoja heti. Koronarokotusaika.fi-sivustolla on nyt mahdollista varata aika myös voimakkaasti immuunipuutteisten henkilöiden 3. rokotukseen,

Ajanvarauksen aukeamisesta uusille rokotusryhmille tiedotetaan aina myös kunnan verkkosivuilla uutisissa ja median kautta.

Koronarokotusten ajanvaraus

Ajanvaraus netissä

Pyydämme ensisijaisesti varaamaan ajan internetissä osoitteesta www.koronarokotusaika.fi. Ajanvaraus on nopeinta ja helpointa tehdä verkkopalvelussa. Ajan voivat varata koronarokotusaika.fi-palvelussa vain ne, jotka ovat rokotusvuorossa kussakin kunnassa.  Näet Sipoossa rokotusvuorossa olevat tällä sivulla ylempänä.

Koronarokotusten nettiajanvaraus on Uudenmaan yhteinen palvelu, jonka on tuottanut HUS. Palveluun tunnistaudutaan pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Tämän jälkeen täytetään seulonta- ja esitietolomake, jolla varmistetaan, että henkilö kuuluu kyseisellä hetkellä rokotettavien ryhmään. Tämän jälkeen siirrytään varsinaiseen ajanvaraukseen. Ajan voi varata toisen aikuisen puolesta nettiajanvarauksessa ainoastaan, jos varaajalla on virallinen valtuutus kyseisen henkilön asioiden hoitamiseen. Suomi.fi-palvelussa voi antaa tai pyytää toiselle henkilölle valtuuden eli oikeuden asioida omasta puolesta.

Ajanvarauksen yhteydessä voit varata ajan samalla sekä ensimmäiseen pistokseen että tehosterokotukseen. Tehosterokotteen aika varataan 6 – 12 viikon päähän ensimmäisestä pistoksesta. Jos olet jo aiemmin saanut ensimmäisen rokoteannoksen tai ajan ensimmäiseen rokotukseen, mutta et ole varannut tehosteaikaa, voit ajanvarausjärjestelmässä varata ajan tehosterokotukseen aikavälille, joka on aikaisintaan 6 viikkoa tai viimeistään 12 viikkoa ja 5 päivää ensimmäisen rokotuksen jälkeen. Tehosteaika voidaan myös varata rokotuspisteellä ensimmäisen rokoteannoksen yhteydessä, tai tarvittaessa soittamalla ajanvaraukseen.

Harkitsethan ajanvarausta ensimmäiseen pistokseen tehdessä, että myös tehosteaika soveltuu varmasti sinulle (myös jos se ajoittuu kesälomalle). Tehosterokote pitää voida antaa 6-12 viikon päästä ensimmäisestä annoksesta. Varaathan siis ajan ensimmäiseen pistokseen sellaiseen ajankohtaan, josta 6-12 viikon päästä voit ottaa toisen pistoksen.

Koronarokotukset ovat käynnissä Uudellamaalla. Varaa aika: koronarokotusaika.fi.

 

Ajanvaraus puhelimitse

Huom! Puhelinajanvarauksessa koronarokotuksiin on ajoittain ruuhkaa. On mahdollista, että takaisinsoitto ei tällä hetkellä ehdi saman päivän aikana. Pyydämme ensisijaisesti varaamaan ajan internetissä osoitteesta www.koronarokotusaika.fi

Jos ajanvaraus internetissä ei ole mahdollista, ajan voi varata puhelimitse terveysaseman numerosta 09 2353 6001 maanantaista perjantaihin klo 9-15. Samassa taloudessa asuvat omaishoitajat ja yli 70-vuotiaat voivat toistaiseksi varata ajan vain puhelimitse. Puhelinajanvarauksessa on käytössä takaisinsoitto. Ajanvaraus on tarkoitettu rokotettavan kohderyhmän ajanvarauksia varten. Toivomme, ettei numeroon soitettaisi muissa koronarokotteisiin liittyvissä kyselyissä tai oman rokotusvuoron tiedusteluissa, jotta linja ei ruuhkaannu.

Walk-in-koronarokotusvastaanotot

Walk-in-vastaanotolla voi saada sekä ensimmäisen koronarokoteannoksen että tehosterokoteannoksen. Tehosterokotuksen antamisen edellytys on, että ensimmäisestä rokoteannoksesta on ehtinyt kulua vähintään 6 viikkoa.

Kolmannen rokoteannoksen voivat saada Walk-in-vastaanotolla ne 12 vuotta täyttäneet, jotka taudin tai hoidon vuoksi ovat voimakkaasti immuunipuutteisia. Kolmas annos voidaan antaa, kun toisesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään 2 kuukautta.

Walk-in-rokotusvastaanotot järjestetään:

 • Jokaisena lauantaina klo 12-14

Nikkilän sosiaali- ja terveysaseman P-kerroksessa, Fysioterapian käytävällä, huoneessa numero 3.

Mukaan vastaanotolle tarvitset henkilöllisyystodistuksen tai KELA-korttisi.

Walk-in vastaanottoon saapuvat saavat vuoronumeron ja rokotuksia annetaan asiakkaiden saapumisjärjestyksessä. Kaikki, jotka saapuvat paikalle Nikkilän rokotuspisteelle ja ottavat vuoronumeron vastaanottoaikana, saavat rokotteen. Jonoon vastaanottoaikana saapuvat rokotetaan siis, vaikka vastaanottoaika ehtisi kulua loppuun ennen kuin kaikki on ehditty rokottaa.

Pyydämme vastaanotolle saapuvia huolehtimaan turvaväleistä ja tarvittaessa odottamaan omaa vuoroa ulkona, jos vastaanotolle muodostuu jonoa ja sisätilat ruuhkautuvat. Toivomme myös, että rokotuspisteelle tulevat vain rokotukseen tulijat ja enintään yksi saattaja esimerkiksi lapsen mukana. Tulethan rokotukseen vain täysin terveenä.

Alaikäinen voi itse päättää koronarokotteen ottamisesta, jos terveydenhuollon ammattilainen katsoo, että hän ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään hoidostaan. Nuoren henkilön, joka ei voi tai ei halua itse päättää rokotteen ottamisesta, on saatava huoltajansa suostumus rokotteen saamiseksi. Suostumuksen voi antaa kirjallisesti lomakkeella. Lataa lomake, tulosta se, täytä ja anna mukaan nuorelle rokotukseen tultaessa.

Sipoon rokotuspisteet

Huomaathan, että rokotuksia annetaan vain ajanvarauksella rokotuspisteissä. Aika varataan ensisijaisesti koronarokotusaika.fi-palvelussa tai vaihtoehtoisesti puhelimitse. Ajan voivat varata vain ne, jotka ovat rokotusvuorossa Sipoossa. Näet Sipoossa rokotusvuorossa olevat alustavasta rokotusaikataulusta (ylempänä tällä sivulla). Aikaa varatessa pääset valitsemaan rokotuspisteen.

Nikkilän sosiaali- ja terveysasema

Nikkilän rokotuspisteet sijaitsevat Nikkilän sosiaali- ja terveysasemalla (Jussaksentie 14) joko pohjakerroksessa fysioterapian tiloissa tai 1. kerroksessa huoneessa 4. Tarkistathan rokotuspisteesi saamastasi tekstiviestistä.

Lisäksi rokotuspisteestä jalkaudutaan antamaan rokotuksia ympärivuorokautisen hoivan osastoille ja iäkkäimpien kotihoidon asukkaiden kotiin.

Sosiaali- ja terveysasema sijaitsee Nikkilän keskustassa ja sen luona sekä lähiympäristössä on käytettävissä myös useita pysäköintialueita.

Nikkilän sosiaali- ja terveysaseman pääsisäänkäynti talvella.

Terveyspiste Söderpointti

Etelä-Sipoon rokotuspiste sijaitsee Söderkullan apteekin yhteydessä Terveyspiste Söderpointissa (Terveystie 2).

Söderpointti sijaitsee Söderkullan keskustassa ja sen lähiympäristössä on käytettävissä pysäköintipaikkoja.

Söderpointin julkisivu. Sisäänkäynti ja ikkunat talvella. Edessä kulkee kävelytie.

 

 

 

 

 

 

Kouluterveydenhuolto rokottaa isoimmilla kouluilla

Kouluterveydenhuollossa rokotteen voivat saada ne 6.-9. luokka-asteiden oppilaat (12 vuotta täyttäneet), jotka käyvät muutenkin koulua Nikkilän Sydämessä tai Miilissä. Käytännössä tämä tarkoittaa Sipoonjoen yhtenäiskoulun, Kungsvägens skolan, Jokipuiston koulun, Söderkulla skolan ja Sipoonlahden koulun oppilaita.

Muiden ikäryhmästä tulee varata aika Sipoon yleisiin rokotuspisteisiin. Halutessaan myös Miilissä ja Nikkilän Sydämessä opiskelevat voivat varata ajan yleiseen rokotuspisteeseen.

Kouluterveydenhuollossa rokotteen ottamiseen ei varata erikseen aikaa, vaan kouluterveydenhoitajat ottavat oppilaita luokittain rokotuksiin. Asiasta kerrotaan lisää koulussa ja Wilman kautta.

Toinen rokoteannos pyritään antamaan aikanaan samassa paikassa, missä ensimmäinen annos on annettu. Jos siis oppilaalle annetaan koululla ensimmäinen annos, on tarkoituksena ottaa toinenkin annos aikanaan koululla.

Milloin koronarokotusta ei pidä ottaa tai aika tulee perua?

Jos sairastut ennen rokotusaikaa, peruthan aikasi. Koronarokotukseen ei saa tulla, jos on kuumetta tai muita äkillisiä sairauden oireita esimerkiksi kurkkukipu, yskä, ripuli tai oksentelu. Ajan voi perua internetissä koronarokotusaika.fi-palvelussa tai puhelimitse 09 2353 6001. Jos rokotusajankohtaan on alle 5 tuntia, peruutuksen voi tehdä vain puhelimitse. Jos peruutat ensimmäisen rokotusajan, peruuntuu myös ajanvaraus tehosterokotukseen.

Jos olet sairastanut koronavirustaudin, sinut voidaan rokottaa, mutta vasta 6 kuukauden kuluttua oireiden alusta.

Jos olet menossa leikkaukseen, rokotus pyritään antamaan vähintään kaksi viikkoa ennen leikkausta tai aikaisintaan viikko leikkauksen jälkeen. Huomioithan tämän aikaa varatessa.

Mitä pitää olla mukana ja kauanko kestää?

Rokotukseen tulee ottaa mukaan Kela-kortti tai henkilöllisyystodistus. Työtekijöillä tulee olla mukana myös kunnan henkilökortti tai muu todistus rokotusoikeudesta. Suosittelemme myös, että alaikäiselle tulostetaan mukaan huoltajien suostumus. Suostumuksen voi antaa kirjallisesti lomakkeella. Lataa lomake, tulosta se, täytä ja anna mukaan nuorelle rokotukseen tultaessa.

Itse rokotukseen varataan noin 5 minuutin aika, minkä lisäksi rokotteen saaneen tilaa seurataan 15 minuutin ajan pistoksen jälkeen terveysaseman tiloissa. Lisäksi aikaa tulee varata matkoihin.

Käytäthän rokotukseen saapuessasi kasvomaskia, ellei sinulla ole terveydellistä estettä kasvomaskin käyttöön.

Voit tutustua tästä linkistä ohjeeseen rokotteen saaneelle (pdf).

Pöydällä paperi, jossa lukee muun muassa THL: Ohjeet koronavirusrokotteen saaneelle.

 

Voiko koronarokotteen ottaa, jos on raskaana tai suunnittelee raskautta?

Raskaana oleva voi halutessaan ottaa koronarokotteen missä tahansa raskauden vaiheessa. Ennen raskautta aloitetun koronarokotussarjan toisen annoksen voi myös ottaa raskauden aikana. Raskauden yrittämistä tai hedelmällisyyshoitoja ei myöskään tarvitse siirtää koronarokotuksen vuoksi.

Raskaus lisää riskiä sairastua vakavaan koronavirustautiin, ja koronarokotus suojaa raskaana olevaa naista koronataudilta. Koronarokotuksen aikaansaamia vasta-aineita on todettu siirtyvän äidiltä sikiölle, jolloin ne voivat suojata myös vastasyntynyttä lasta. Raskaana oleva voi ottaa koronarokotuksen omalla rokotusvuorollaan rokotusjärjestyksen mukaisesti.

Lue lisää raskaudesta ja koronarokotteista THL:n sivuilta tästä linkistä.

Voiko koronarokotteen ottaa, jos imettää?

Koronarokotuksen voi ottaa myös imetyksen aikana. mRNA-rokotteen sisältämä lähetti-RNA tuhoutuu ihmisen elimistössä noin vuorokauden kuluessa, ja imettävillä naisilla tehdyn tutkimuksen mukaan sitä ei kulkeudu äidinmaitoon.

Rokotuksen seurauksena äidin elimistössä muodostuu vasta-aineita. Nämä vasta-aineet siirtyvät äidinmaitoon ja voivat suojata myös vauvaa. Rokotettu imettävä äiti ei myöskään tartuta koronavirusta vauvalleen yhtä herkästi kuin rokottamaton.

 

 

Rokotteet

Sipoossa on käytössä Pfizer-Biontechin Comirnaty-rokotetta ja Modernan Spikewax-rokotetta. Molemmat rokotteet ovat mRNA-rokotteita, eli niiden vaikutusmekanismi on samanlainen.

Sipoon yleisillä rokotepisteillä annetaan Pfizer-Biontechin rokotetta. Kouluterveydenhuollossa annettavissa rokotuksissa on käytössä Modernan rokote. Käytettävä rokotevalmiste riippuu siis rokotepaikasta. Jos otat rokotteen yleisellä rokotepisteellä, saat Pfizer-Biontechin rokotetta. Jos otat rokotteen koulussa, saat Modernan rokotetta.

Sipoon kunta ei rokota alle 30-vuotiaita miehiä ja poikia enää Modernan koronarokotteella. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ilmoitti 7.10.2021, ettei Modernan Spikevax-rokotetta tulisi toistaiseksi antaa alle 30-vuotiaille miehille ja pojille varotoimena. Pohjoismaisen seurantatutkimuksen mukaan sydänlihastulehduksia ilmenee suhteellisesti enemmän Modernan Spikevax-rokotteen kuin Pfizer-Biontechin Comirnatyn saaneilla, ja riski saada sydänlihastulehdus rokotuksen jälkeen on miehillä suurempi kuin naisilla. Riski on naisilla ja vanhemmilla miehillä huomattavasti pienempi. THL:n mukaan Modernan Spikevaxia voidaan antaa edelleen kaikille 30 vuotta täyttäneille sekä alle 30-vuotiaille naisille.

Molemmat käytössä olevat rokotteet antavat kattavan suojatehon kahden pistoksen jälkeen. Toinen pistos annetaan 6 – 12 viikon päästä ensimmäisestä pistoksesta. Ensimmäinen pistos ei siis vielä anna sen saaneelle kattavaa suojaa koronavirustaudilta. Ajanvarauksen yhteydessä voit varata ajan samalla sekä ensimmäiseen pistokseen että tehosterokotukseen.

AstraZenecan Vaxzevria-rokotetta Sipoossa ei ole enää käytössä. AstraZenecan rokote on adenovirusvektorirokote, ja sen vaikutusmekanismi on erityyppinen kuin mRNA-rokotteissa. AstraZenecan rokotetta oli Sipoossa käytössä keväällä 2021, mutta sen käytöstä alle 65-vuotiailla luovuttiin rokotetuilla Euroopassa havaittujen erittäin harvinaisten veren hyytymishäiriöiden jälkeen. Toukokuun 2021 alusta alkaen uusia rokotesarjoja ei aloitettu enää Sipoossa AstraZenecan rokotteella edes 65 vuotta täyttäneille, ellei rokotettava erikseen halunnut juuri AstraZenecan rokotetta. Kun yli 65-vuotiaille tuli mahdolliseksi vaihtaa myös tehosterokote toiseen rokotevalmisteeseen, loppui AstraZenecan käyttö Sipoossa käytännössä kokonaan.

Koronavirusrokotteen pistosta annetaan. Ihmiskädet näkyvät antamassa pistosta toisen ihmisen käsivarteen.

Ketkä ovat voimakkaasti immuunipuutteisia?

Kolmas rokoteannos tarjotaan kaikille 12 vuotta täyttäneille, jotka taudin tai hoidon vuoksi ovat voimakkaasti immuunipuutteisia.

Voimakkaasti immuunipuutteiseksi katsotaan heidät, joilla on jokin seuraavista sairauksista tai terveydentiloista tai jotka saavat jotakin seuraavista hoidoista:

 • Elinsiirto
 • Kantasolusiirto
 • Vaikea tai keskivaikea synnynnäinen immuunipuutos
 • Immunosuppressiivinen syöpähoito
 • Autoimmuunisairauksien hoito immunosuppressiivisilla biologisilla lääkkeillä tai JAK-estäjillä
 • Dialyysi ja vaikea krooninen munuaisten vajaatoiminta
 • Pitkälle edennyt tai hoitamaton HIV
 • Lääkärin arvioima muu vaikea-asteinen immunosuppressiivinen tila

Tarkemmat määrittelyt näistä sairauksista, terveydentiloista ja hoidoista voit lukea THL:n verkkosivuilta tästä linkistä.

Ketkä kuuluvat riskiryhmiin?

Ikänsä vuoksi riskiryhmiin kuuluvat yli 70-vuotiaat ja tänä vuonna 70 vuotta täyttävät. Ikä on merkittävin vakavan koronavirustaudin riskitekijä.

Riskiin vaikuttavat lisäksi tietyt taustasairaudet, joita sairastavilla on muuta väestöä suurempi riski saada vakava koronavirustauti, joutua sairaala- ja tehohoitoon tai menehtyä tautiin.

Vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistavia (ryhmä1) taustasairauksia ovat elinsiirto tai kantasolusiirto, aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti, vaikea puolustusjärjestelmän häiriö, vaikea krooninen munuaissairaus, vaikea krooninen keuhkosairaus, lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes ja Downin oireyhtymä (aikuiset).

Vakavalle koronavirustaudille altistavia (ryhmä 2) taustasairauksia ovat lääkitystä vaativa astma, vaikea sydänsairaus, hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai tila, immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen, vaikea krooninen maksasairaus, tyypin 1 diabetes tai lisämunuaisten vajaatoiminta, uniapnea, psykoosisairaus ja sairaalloinen lihavuus (painoindeksi yli 40).

Voit lukea lisää taustasairauksista THL:n verkkosivuilta tästä linkistä. 

Muun aikuisväestön rokotuksiin on siirrytty sen jälkeen, kun ensin on rokotettu ikääntyneet ja sairauden tai terveydentilan vuoksi riskiryhmiin kuuluvat.

Miksi ikääntyneen kanssa samassa taloudessa asuvia omaishoitajia ja puolisoita rokotetaan?

Rokotusvuorossa olevan ikääntyneen kanssa samassa taloudessa asuvien omaishoitajien ja yli 70-vuotiaiden rokottaminen perustuu myös THL:n ohjeeseen. Se myös sujuvoittaa rokottamista ja suojaa rokotettua ikäihmistä. Omaishoitajat rinnastetaan henkilöstöön, joilla on riski altistaa hoidettavaansa virustartunnalle, ja yli 70-vuotiaat kuuluvat tartunnan siirtämisriskin lisäksi itsekin riskiryhmään ikänsä takia. Kun esimerkiksi kotihoidon ikääntyneiden asiakkaiden kotiin jalkaudutaan antamaan rokotetta, on järkevää rokottaa myös samassa taloudessa asuva toinen riskiryhmäläinen, joka olisi joka tapauksessa pian rokotusvuorossa.

THL on muuttanut ikärajaa ikääntyneen vuorolla rokotettavan puolison tai muun samassa taloudessa asuvan osalta. Ikäraja on ohjeistettu nostamaan aiemmasta 65 vuodesta 70 vuoteen. Taustalla on se, että rokotteita ohjataan ikääntyneille. Samassa taloudessa ikääntyneen kanssa asuva omaishoitaja voi edelleen saada rokotteen ikääntyneen vuorolla hänen omasta iästään riippumatta. Omaishoitajalle annettava rokotevalmiste sen sijaan riippuu hänen iästään.

Alle 70-vuotiaiden riskiryhmäläisten rokotusvuorolla ei rokoteta samassa taloudessa asuvia omaishoitajia.

Lisää tietoa koronarokotuksista ja -rokotteista

THL: Rokotteet tehoavat hyvin vakavaa koronavirustautia vastaan