Käytä kasvomaskia sisätiloissa ja väkijoukoissa – vältä suurien yksityistilaisuuksien järjestämistä

Edelleen on voimassa myös vahva suositus kasvomaskin käytöstä yleisötilaisuuksissa, kaikissa julkisissa sisätiloissa, väkijoukoissa niin ulkona kuin sisällä sekä toisen asteen oppilaitoksissa. Suositus maskinkäytöstä koskee yli 15-vuotiaita ja niitä, joilla ei ole erityistä terveydellistä syytä olla käyttämättä maskia.

Kunnan julkisissa tiloissa, kuten kirjastoissa, nuorisotiloissa ja sosiaali- ja terveysasemalla, kannustetaan kasvomaskin käyttöön ohjejulistein ja kehotuksien avulla. Tilojemme asiakasmääriä seurataan myös siten, ettei asiakasmäärä sisätiloissa ole yli puolet tilan normaalista asiakasmäärästä. Kunnan järjestämissä yleisötilaisuuksissa huolehditaan aina siitä, että osallistujien on oikeasti mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa ja että osallistujamäärät pysyvät pieninä.

Koulujen huoltajatapaamiset on suositeltu pidettäväksi lähtökohtaisesti etätapaamisina. Lähitapaaminen tulee kyseeseen silloin, jos etätapaaminen ei syystä tai toisesta perheelle käy tai tapaamisen aihe on sellainen, että lähitapaaminen on perusteltua. Lähitapaamisissa huoltajien kanssa on voimassa maskisuositus ja niissä pyritään pitämään turvavälejä. Varhaiskasvatuksessa suositellaan huoltajia käyttämään kasvomaskia, kun he oleskelevat varhaiskasvatuksen tiloissa, esimerkiksi lapsia vietäessä tai haettaessa.

Harkintaa aikuisten ryhmäharrastuksiin

Aikuisten sisätiloissa tapahtuvia ryhmäharrastuksia suositellaan keskeyttämään kiihtymisvaiheessa olevilla alueilla silloin, kun niihin liittyy korkean tartuntariskin tilanteita. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sellaisia aikuisten ryhmäliikuntaharrastuksia, joissa lähikontakti kuuluu lajin luonteeseen. Sellaiset aikuisten ryhmäharrastukset, joissa voidaan säilyttää etäisyys muihin harrastajiin, voivat toistaiseksi jatkua myös sisätiloissa. Kunnan järjestämissä ryhmäliikuntakursseissa on huomioitu suositukset.

-Aikuisten ryhmäharrastuksien osalta suosittelemme yhdistyksiä, seuroja ja muita järjestäjiä noudattamaan harkintaa, kun niitä järjestetään sisätiloissa, ja keskeyttämään toiminta korkean tartuntariskin tilanteissa. Esimerkiksi koripallopeliä voisi olla hankala toteuttaa lajinomaisesti ilman lähikontaktia pelaajien välillä, kun taas jumppatunnin voi järjestää runsailla turvaväleillä riittävän väljässä tilassa. Ryhmäkoot kannattaa pitää mahdollisuuksien mukaan pieninä, esimerkiksi alle 20 henkilössä, kertoo kunnanjohtaja Mikael Grannas.

Omalle henkilöstölleen kunnalla on ollut etätyösuositus voimassa koko ajan jo keväästä alkaen ja suositus on voimassa toistaiseksi. Henkilöstö tekee etätyötä, jos työtehtävät eivät vaadi fyysistä läsnäoloa työpaikalla. Lisäksi kunta suosittelee henkilöstöään käyttämään kasvomaskia sellaisissa läsnäolokokouksissa ja tapaamisissa, joita on välttämätöntä järjestää. Valtioneuvosto suosittelee nyt laajaa etätyötä myös yksityisille työnantajille.

Yksittäisiä tartuntoja Sipoossa

Sipoossa on viime viikkoina todettu joitakin yksittäisiä koronavirustartuntoja. Yhteensä keväästä alkaen varmistettuja koronavirustartuntoja on ilmennyt yhteensä 98.

Kunnan tartuntatautiyksikkö jäljittää koronavirukselle altistuneita aktiivisesti vuorotyönä. Altistumistapauksista esimerkiksi julkisissa tiloissa tiedotetaan yleisesti, jos kaikkia mahdollisesti altistuneita ei voida muutoin tavoittaa varmuudella. Huomioithan, että vaikka sairastunut henkilö olisi käynyt ravintolassa, liikkeessä tai muussa julkisessa tilassa jossain vaiheessa tiettynä aikana, ei se tarkoita sitä, etteikö samassa paikassa voisi myöhempänä ajankohtana asioida turvallisesti.

Suosittelemme lataamaan koronavilkun älypuhelimeen. Voit ladata koronavilkun puhelimeesi osoitteessa koronavilkku.fi.

-Muistathan myös jäädä kotiin ja hakeutua testaukseen, jos sinulla on edes lieviä koronavirukseen viittaavia oireita. Käythän harrastuksissa, kirjastossa, tapahtumissa ja kaupassa vain terveenä, Grannas muistuttaa.

Sipoon kunta seuraa koronavirustilanteen kehitystä ja muiden viranomaisten suosituksia tarkasti. Uusista suosituksista tiedotetaan aina mahdollisimman ripeästi.

Näistä linkeistä saat keskeistä tietoa suosituksista ja koronavirustilanteesta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) suositus kasvomaskin käytöstä kansalaisille
THL:n koronakartta (koronavirustilanne)
Valtioneuvoston linjaukset, päätökset ja suositukset
Aluehallintoviraston päätökset
Työterveyslaitoksen ohjeita työpaikoille

Viimeksi muokattu 05.07.2022