5−11-vuotiaiden riskiryhmäläisten koronarokotukset alkavat Sipoossa

Lapsille tarkoitettua BioNTech-Pfizerin Comirnaty -rokotetta saadaan Sipooseen tänään. Näin ollen ajanvaraus riskiryhmiin kuuluvien 5−11-vuotiaiden koronarokotuksiin voidaan avata.

Pyydämme ensisijaisesti varaamaan rokotusajan nettipalvelussa osoitteessa koronarokotusaika.fi . Jos ajanvaraus ei onnistu netissä, voi ajan varata myös puhelimitse Sipoon terveyskeskuksen numerosta 09 2353 6001 maanantaista perjantaihin kello 9-15. Puhelinpalvelussa on takaisinsoittojärjestelmä ja koronarokotusten takaisinsoittopyyntöihin vastataan tällä hetkellä parin päivän sisällä.

Rokotepisteeksi lapselle voi valita Sipoossa joko Söderkullan neuvolan tai Nikkilän neuvolan. Huomaathan, että 5−11-vuotiaita lapsia ei rokoteta walk-in-vastaanotolla. Nikkilän neuvola sijaitsee Nikkilän sosiaali- ja terveysaseman toisessa kerroksessa osoitteessa Jussaksentie 14. Söderkullan neuvola palvelee osoitteessa Amiraalintie 2, rakennuksen toisessa kerroksessa. Koulu- ja neuvolaterveydenhoitajat osallistuvat myös koronarokotuksiin lähiviikkojen aikana.

Lapsen rokotuspäätökseen tulee olla kaikkien huoltajien suostumus. Suostumuksen voi antaa esimerkiksi tämän linkin lomakkeella mukaan toiselle huoltajalle rokotukseen tullessa. Huoltajien kannattaa myös pyrkiä kertomaan lapselle rokotuksesta iänmukaisesti ja selvittää lapsen mielipide rokotukseen, jos se on vain hänen ikänsä ja kehitystasonsa huomioiden mahdollista.

Ketkä lapsista kuuluvat riskiryhmiin?

THL suosittelee koronarokotuksia toistaiseksi vain riskiryhmiin kuuluville 5−11-vuotiaille. Rokotuksia ei vielä suositella kaikille tässä ikäryhmässä.

Riskiryhmiin kuuluvat THL:n ohjeistuksen mukaan ne lapset, joilla on jokin alla mainituista sairauksista, hoidoista tai terveydentiloista. Suurin osa alla mainituista sairauksista on erittäin harvinaisia ja lapsi on tällöin erikoissairaanhoidon seurannassa. Hoitava erikoislääkäri osaa parhaiten arvioida, kuuluuko lapsi riskiryhmään.

 • elinsiirto tai kantasolusiirto
 • voimakas immunosuppressiivinen hoito tai voimakas immuunivajaustila
 • krooniset keuhkosairaudet
 • osa lasten sydänsairauksista
 • krooninen munuaissairaus
 • vaikea krooninen maksasairaus
 • ylipaino, ISO-BMI vähintään 30
 • lastenneurologiset potilaat, joilla on hengitysvaje ja/tai lisääntynyt infektioherkkyys
 • Downin oireyhtymä
 • tyypin 1 ja 2 diabetes
 • säännöllistä lääkitystä vaatima astma

Tarkemmat määrittelyt näistä sairauksista, terveydentiloista ja hoidoista voit lukea THL:n verkkosivuilta tästä linkistä.

Alle 12-vuotiaille pienempi rokoteannos

5–11-vuotiaille annettava annos Comirnaty-rokotetta on pienempi kuin yli 12-vuotiaille annettava. Ensimmäisen ja toisen rokoteannoksen väli on myös lapsille 6-12 viikkoa. Toiseen rokoteannokseen voi varata ajan samalla kun varaa ajan lapsen ensimmäiseen rokoteannokseen.

Kausi-influenssarokotteita reilusti saatavilla Sipoossa

Sipoossa on edelleen reilusti saatavilla influenssarokotuksia. Influenssarokotteen voi ottaa samaan aikaan koronarokotteen kanssa.

-Kannustamme influenssan riskiryhmiin ja heidän lähipiiriinsä kuuluvia varaamaan ajan influenssarokotteeseen elleivät ole jo rokotetta ottaneet. Riskiryhmään kuuluvien lähipiiriä rokotetaan nyt matalalla kynnyksellä, kun varsinaiset massarokotusviikot ovat jo ohi ja rokotteita on vielä runsaasti jäljellä, sosiaali- ja terveystoimen johtaja Leena Kokko sanoo.

Ajanvarauksen voi tehdä ensisijaisesti Internetin kautta tässä linkissä tai puhelimitse 09 2353 6001 arkisin klo 9–15. Influenssarokotus tarjotaan maksutta influenssan riskiryhmiin kuuluville sekä heidän lähipiiriin kuuluville, jotka asuvat samassa asunnossa tai ovat muuten tekemisissä suojattavan riskiryhmäläisen kanssa. Lisää tietoa kausi-influenssarokotteista saat sipoo.fi:stä tästä linkistä.

Linkit:

Koronarokotusaika.fi (Ajanvaraus)
Sipoon kunnan koronaviruksen teemasivut
THL: Usein kysyttyä lasten ja nuorten koronarokotuksista
Lomake huoltajan suostumuksesta lapsen rokottamiseen
THL:n tiedote 2.12.2021: THL suosittelee 5–11-vuotiaille riskiryhmäläisille koronarokotuksia – koko ikäryhmän rokottamisessa odotettava lisätietoja turvallisuudesta
THL:n tiedote 15.12.2021: THL laati listan 5–11-vuotiaiden riskiryhmistä – kunnat voivat aloittaa riskiryhmiin kuuluvien lasten koronarokotukset

 

Viimeksi muokattu 17.12.2021