Opistoblogi: Topelius-podcast (ruotsiksi)

Hyvää uutta vuotta ja tervetuloa Topelius-podiin!

Tänään 14.1 on Topeliuksenpäivä. ”Satusetä”, kirjailija Zacharias Topelius syntyi 14.1.1818
Uudessakaarlepyyssä. Hän olisi täyttänyt 205 vuotta tänään, mutta hän kuoli 1898 Sipoossa,
Björkuddenissa.

Topelius tuli tunnetuksi monesta sadusta, jotka hän kirjoitti lapsille. Tänään podissa saamme kuulla hänen (Fredrik Paul) lukevan yhden niistä, ”Koivu ja tähti”. Saamme kuulla myös pikku Topeliuksen lapsena (Axel Paul) lukevan ensimmäisen runonsa, lapsena kirjoitettu. Runo kertoo pienestä linnusta, joka on kuollut ja siinä pikku Topelius kehoittaa ”Tippelill” lintua lentämään Jumalan luokse ja hän kiittää tätä lauluista ja ikävöi:

På en grönsiskas grav

Tippelill, var fri och glad,
flyg till Gud i gröna blad!
Tack för att du sjöng för mig,
jag har ledsamt efter dig.

Pikku Topelius lukee myös ensimmäisen satunsa (”Draken”), joka kertoo lohikäärmeen ja pojan taistelusta, jonka poika lopulta voittaa.

Zacharias Topeliuksen isälle kirjoittaminen oli hyvin tärkeää ja tämä kirjoitti joka päivä.
Isä oli lääkäri ja keräsi kansanrunoja. Hän opetti pojalleen korkean moraalin; luottamaan Jumalaan, olemaan aina rehellinen, ahkera ja auttamaan heikompia. Pikku Topeliukselle pikkulinnut olivat niitä heikoimpia, joita hän halusi suojella ja joita suojeli aikuisiässäkin. Nälänhädän takia pikkulinnut olivat niitä, joita piti auttaa, kun myöskään niillä ei ollut ruokaa. Topelius oli myös nähnyt ulkomaan matkoilla, kuinka pikkulintuja suljettiin häkkeihin ja pidettiin lemmikkeinä ja häntä kauhistutti tämä asia. Tästä lienee syntynyt Sylvian joululaulu runo.

Mutt' ylhäällä orressa vielä on vain,
se häkki, mi sulkee mun sirkuttajain,
ja vaiennut vaikerrus on vankilan;
oi, murheita muistaa ken vois laulajan?

Topelius aikuisena kertoo elämästään tässä podissa. Miten hänen isänsä vaikutti häneen syvästi ja miten hänen piti muuttaa pois, kun isä oli kuollut. Hän muutti J.L.Runebergin perheen luo jatkamaan opintojaan. Siellä hän oppi paljon runoudesta ja elämästä.

Koivu ja tähti satu kertoo kahdesta lapsesta, jotka asuvat toisessa maassa sodan takia. Kun rauha tulee lapset haluavat kotiin. He lähtevät pitkälle matkalle kävellen. Matka kestää yli vuoden. Ainoana merkkinä heillä on koivu, joka kasvaa heidän kotinsa pihalla ja tähti, joka loistaa lehtien läpi. He turvaavat Jumalaan ja heidän apunaan on kaksi pikkulintua, jotka lentävät heidän edessään ja näyttävät tietä. Pääsevätkö he kotiin ja muistavatko heidän vanhempansa heidät vielä? Ja ketkä ne pikkulinnut oikeasti ovat? Kuuntele, niin saat tietää! Ja jos et ymmärrä ruotsia, niin ei hätää, Topeliuksen satuja on kirjastossa ja niitä on käännetty suomeksi. Suosittelen lukemaan!

Ihanaa Topeliuksenpäivää!
Toivottaa teille ystävänne Theresa

PS. Laulan podin alussa Kesäpäivä Kangasalla sävelmän. Runon on kirjoittanut Z.Topelius ja säveltänyt Gabriel Linsén. Podin lopussa laulan ”Varpunen jouluaamuna” laulun ruotsiksi. Runon on kirjoittanut Topelius ja sen on säveltänyt Otto Kotilainen.

 

Viimeksi muokattu 14.01.2023