Päivä Sipoonkorvessa

Monet sipoolaiset ja naapurikuntien asukkaat lähtevät Sipoonkorven metsiin lenkille iltaisin, tai ulkoiluttamaan koiraa tai muuten vaan kävelylle metsään luonnon ympäröimänä.

Jos vierailet Helsingissä tai olet pysähtynyt Helsinki-Vantaan lentoasemalle, Sipoonkorven kansallispuisto reitteineen ja luontokohteineen on lähellä. Retki kansallispuistoon voi olla mukava tapa päästä pois kaupungin hälinästä.

Tästä blogitekstissä löydät kaikki tiedot, sisältäen kaikki osoitteet, kartat ja varusteet, joita tarvitset päiväretkeä varten.

Sipoonkorpeen pääsee helposti autolla. Helsingin keskustasta matka kestää noin 30–45 minuuttia johonkin kansallispuiston pysäköintialueista. On olemassa useita, mutta tässä blogitekstissä keskitymme eteläiseltä pysäköintialueelta lähteviin reitteihin. Jos sinulla ei ole autoa, voit myös ottaa bussin Sipoonkorpeen. Reittioppaasta voit tarkistaa linja-autojen aikataulut. Lähin linja-autoasema on Kuusikorvenkuja.

Tässä on valmis retkisuunnitelma Eteläisen Sipoonkorven Kalkinpolttajanpolulle.

Kalkinpolttajanpolku on noin 5 km pitkä, ja polun alkuun on noin 1 km pysäköintialueelta. Voit lukea lisää polusta ja kansallispuistosta osoitteessa luontoon.fi.

Vaihe 1: Suunnittelu

Hyvä retki vaatii suunnittelua. Jos luet tätä blogipostausta, olet jo tullut pitkälle suunnittelussa!

Täältä löydät kaikki tiedot saadaksesi hyvän pohjan päiväretkelle Sipoonkorvessa. Voit myös yöpyä, mutta sitten tarvitset enemmän varusteita mukaasi kuin mitä tässä alla luetellaan.

Varustelista:

  • Vesipullo
  • Hyvät kengät, jotka sopeutuvat metsäiseen maastoon (tennarit tai vaelluskengät)
  • Kartta

Asiaa ei tarvitse tehdä tätä monimutkaisemmaksi. Voit tuoda eväitä ja syödä lounastaa metsässä, jos haluat. Se voi olla aika hauskaa. Tietysti voi aina pakata vielä enemmän mukavuuksia, kuten pyllynaluset, tulentekovälineitä, kameran ja pienen ensiapupakkauksen, mutta kolmella yllä luetetulla asialla pitäisi pystyä selviytymään hyvin, jos vietät vain päivän kansallispuistossa.

Maastokartta tai suunnistuskartta on hyvä olla mukana, jotta et eksy. Maanmittauslaitoksella on hyvät kartat Paikkatietoikkunassa. On myös monia sovelluksia, joita voi käyttää suunnistamiseen. Karttaselain on hyvä sovellus. Voit ladata sen suoraan puhelimeesi.

Kartalla pysäköintialue ja Kalkinpolttajanpolku on merkitty sinisellä.

Vaihe 2: Puistoon saapuminen

Autolla: Tulet tähän osoitteeseen. Siellä on Sipoonkorven eteläinen pysäköintialue. Pysäköintialueella on tilaa noin kahdellekymmenelle autolle ja siellä on opastustaulu, jossa on kansallispuiston kartta.

Saattaa olla hyvä tutustua opastustauluun ja karttaan. Siitä löydät myös kansallispuiston säännöt. Kansallispuistossa on tärkeitä sääntöjä, esimerkiksi että koirat ovat tervetulleita, mutta ne on pidettävä kytkettynä ja avotulen saa tehdä vain merkityillä tulentekopaikoilla.

Eteläisestä parkkipaikasta kulkee kaksi hyvää polkua. Yksi on nimeltään Storträsk ja se on esteetön, eli sopii ajaa pyörätuolilla tai kävellä lastenvaunujen kanssa. Toinen polku on nimeltään Kalkinpolttajanpolku ja se on päivän kohde. Jos haluat lisätietoja Storträskiin suuntautuvista retkistä, voit napsauttaa tätä linkkiä.

Vaihe 3: Luontopolku

Tutki karttaa ja tutustu ympäristöön. Kalkinpolttajanpolku-reitti alkaa tien varrella. Reitti on aluksi merkitty, tumman keltaisilla merkinnöillä. Myöhemmin merkit muuttuvat vihreiksi ja valkoisiksi. Seuraa niitä.

Polku on hyvin helppo löytää merkintöjen takia, eikä tarvitse olla mikään kokenut suunnistaja pärjätäkseen. Muista kuitenkin, että kartta on edelleen hyvä olla mukanasi.

Luonto vaihtelee suuresti kävellessäsi polkua pitkin. Polun varrelta löytyy paljaita kallioalueita, vehreitä niittyjä sekä tiheää peikonmetsää. Luonto polun varrella on hämmästyttävän vaihtelevaa luonteeltaan. Polku on saanut nimensä vanhasta kalkkikivilouhoksesta, joka sijaitsee polunvarrella. Vanha kalkkikivilouhos on nykyään täyttynyt vedellä. Vanhan louhoksen vieressä on myös raunio. Oletan, että rakennus oli ennen osa jo aikoja sitten lakkautettua louhostoimintaa.

Jos haluat sooloilla ja poiketa luontopolulta ja suunnistaa itse, polun läheisyydessä on paljon nähtävää. On todella mahtava vuoriseinämä, joka on koilliseen polulta, ja kaksi hiidenkirnua pohjoiseen polulta, jotka ovat ehdottomasti vierailun arvoisia.

Vaihe 4: Lounastauko

Högbergetin huipulla on piknik-pöytä, jossa voit nauttia lounasta tai välipalaa. Högbergetillä ei ole tulisijaa, joten avotulen tekeminen ei ole mahdollista. Jos käytät retkikeittiötä, voit toki valmistaa ruokasi sillä. Muista aina seurata voimassaolevia metsäpalovaroituksia. Voit tarkistaa metsäpalovaroituksia Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilta.

Kävelin polkua vastapäivään, joten Högbergetin piknik-paikka oli melkein pienen vaellukseni alussa. Se oli täydellinen paikka pienelle sämpylätauolle. Reitin loppupuolella löysin toisen erinomaisen taukopaikan. Siellä on kaksi laavua, tulentekosija ja huusi sekä puuliiteri, jossa on polttopuita. Jos olisin tiennyt paikasta, olisin voinut tuoda mukanani makkaroita tai muuta grilliruokaa lounaaksi. Noh, seuraavalla kerralla tiedän. Harva asia maistuu yhtä hyvältä kuin ruoka, joka on valmistettu nuotion äärellä pitkän päivän päätteeksi.

Vaihe 5: Matka kotiin

Kun tulet Kalkinpolttajanpolun päähän ja olet löytänyt tien takaisin autolle tai bussipysäkille, seikkailu on ohi tältä kertaa. Muista poimia kaikki roskat mukaasi, sillä kansallispuistossa ei ole roskiksia!

Katso myös videoblogi päiväretkestä!

Viimeksi muokattu 24.02.2021