Milloin viimeksi käyskentelit hevoshaassa tai juttelit mukavia lampaita rapsutellen? Kaskelan kotieläinpiha on eläinystävien aarreaitta, jossa kiire ja aikuisuus unohtuu.

Teksti ja kuvat:
Kristian Meurman
etunimi.sukunimi@sipoo.fi

Vierailin Kaskelan kotieläinpihassa kuumana kesäpäivänä 10-vuotiaan tyttäreni kanssa. Yllättäen pikkuvanha esiteinikin unohtaa ”ison tytön” roolinsa, kun pääsee kirjaimellisesti eläinten sekaan.

Kuka pelkää Kessua?

Ensimmäisenä eläimenä vastaan tulee omassa aitauksessaan touhuava valtavankokoinen musta saksanpaimenkoira Kessu. Kiltti, mutta hieman villi Kessu on todellinen ihmisystävä, mutta suuren kokonsa vuoksi sitä voi kyllä joku pelästyä.

-Emme koskaan pidä Kessua vapaana, jos yksikin lapsi pelkää koiria, Kaskelan kotieläinpihan emäntä Minna Kivistö kertoo. Kessu tosin nauttii huomiosta ja vaikka täällä on kaikenlaista vuohista hevosiin ja kanoista lampaisiin, niin kyllä Kessu on ilman muuta pihamme ehdoton suosikki, hän nauraa.

En ihmettele, sillä koiraystävänä toki muutenkin komea paimenkoira on mielestäni hieno, mutta kieltämättä Kessussa on jotain poikkeuksellisen suloista. Tekisi mennä halaamaan sitä.

 

Kessu-koira Kaskelan kotieläinpihalla.
Kessu on komea saksanpaimenpoika.

Hiljalleen rakentaen ja pitkälti itse tehden

Minna Kivistö ei ole mikä tahansa eläintäti, onhan hän itse rakentanut suurilta osin koko kotieläinpihansa. Noin puolitoista vuotta sitten avattu kotieläinpiha onkin rakennettu sekä rakkaudella että pieteetillä. Miehensä on toki ollut mukana auttamassa rakennustöissä ja kaikista vaikeimmat rakennustyöt on teetetty ammattilaisella. Mutta selvää on, että Minnalla ei mene sormi suuhun, jos jokin paikka repsottaa tai vaatii kohentamista.

Projektit eivät suinkaan ole vielä ohi, parhaillaan on käynnissä kahvilarakennuksen takaterassin rakentaminen, jossa on mahdollista jatkossa istua varjossa oikein kuumien kesäpäivien koittaessa.

Järkevä määrä eläimiä

Kaskelan kotieläinpiha ei ole mikään valtava laitos, eikä siellä ole tolkutonta määrää eläimiä. Tapahtui mittaus sitten lajien tai lukumäärän mukaan. Maltillinen määrä eläimiä tarkoittaa, että henkilökunnalla on oikeasti aikaa pitää eläimistä huolta ja lisäksi kullekin eläimelle on lajityypillisesti määriteltynä ruhtinaallisesti tilaa touhuta ja temmeltää.

Kotipihan emännän soljuvaa puhetta kuunnellessa ymmärtää, että jokainen pihatto, rakennus ja kopsuttelupaikka on tarkkaan suunniteltu. Eläimiltä ei myöskään puutu virikkeitä ja maallikonkin on helppo nähdä, että eläimet voivat hyvin.

Kaskelan kotieläinpihan kanoja ja Jone Nikula-kukko.
Kanalassa tepastelevat munivat kanat. Kanojen touhua vahtii Jone Nikula-kukko.

”Kyllä sinne voi mennä!”

Kurottautuessani ottaakseni valokuvaa upeista hevosista ja poneista Minna tokaisee, että kyllä sinne hevosten sekaan voi mennä. Olen aina pitänyt hevosista, mutta koska omakohtainen kokemus on satunnaisiin ratsastuskokemuksiin rajoittunutta, vierastan hetken ajatusta tuntemattomien hevosten sekaan menemisestä. Löydän kuitenkin ennen kuin oikeastaan tajuankaan itseni hevoshaasta, jossa jo ystävälliset ja uteliaat hevoset tulevat tervehtimään. Silittäessäni komean Suomenhevosen turpaa ja katsoen sen lempeän uteliaisiin silmiin meinaan unohtaa koko valokuvaamisen.

Vasta hevoshaassa seisoessani tajuan, miten valtavan kokoinen alue hevosilla on käytössään. Käy ilmi, että tämä on vasta osa tarhasta. Kesälaitumelle hevoset pääsevät Keravanjoen rantaan, jossa ne voivat maiskutella niityllä kasvavaa heinää ja muita herkkuja. Jos olisin hevonen, olisin taatusti tyytyväinen Kaskelan kotieläinpuistossa.

Suomenhevonen Kaskelan kotieläinpihan hevoshaassa.
Suomenhevoset ovat komeita ja ystävällisiä. Niitäkin saa silittää aidan toiselta puolen.

Hevoshakaan ei sentään normaalisti päästetä vieraita, etenkään lapsia, koska ne voivat isoine turpineen pelästyttää etenkin pienemmät lapset. Mutta lampaiden ja vuohien aitaukseen ovat kaikki tervetulleita huoltajiensa seurassa ja vastuulla! Hyvä on kuitenkin odottaa, että henkilökuntaan kuuluva antaa luvan mennä aitaukseen, omin nokkineen ei ole syytä mennä eläinten joukkoon, koska ne voivat pelästyä.

Lastenleirejä, synttäreitä ja muita tapahtumia

Kaskelan kotieläinpihassa järjestetään pitkin kesää leirejä eri ikäisille lapsille. Lisäksi pihapiirissä voi järjestää muun muassa syntymäpäiväjuhlia nuotiogrillauksineen ja poni- tai hevostalutuksineen.

Reilusti parkkitilaa ja herkut kahvilasta

Pääsyliput myydään sisäänkäynnin vieressä sijaitsevasta kahvilarakennuksesta, jonka edustalla on muutamia pöytiä ja tuoleja. Sisäänkäynti on heti isokokoisen, pellolle raivatun parkkitilan ohessa. Kahvilasta löytyy kahvin ja kylmien juomien lisäksi muun muassa jäätelöä ja makeisia ja aina vähintään yhtä suolaista ja yhtä makeaa leivonnaista tai muuta vastaavaa herkkua. Myös erityisruokavaliot huomioidaan.

Syödä voi myös eläinten ympäröimänä. Pöytäryhmiä löytyy kotieläinpihan keskiosasta useampia ja myös omien eväiden syöminen on sallittua, joskin kahvilan herkut kyllä näyttävät sen verran hyviltä, että ainakaan itse en vaivautuisi raahaamaan kotoa mitään.

Kaskelan kotieläinpihan traktori ja taustalla näkyvät eläinaitaukset, keppihevosrata ja piknikpöydät.
Komea vanha, mutta toimintakykyinen traktori nököttää pihan laidalla. Taustalla näkyvät vuohien aitaus, hevoshaka ja useat piknikpöydät, joiden parissa kelpaa nauttia kahvilasta ostettuja herkkuja.

Keppihevosradalle vapaasti harjoittelemaan

Oikeiden hevosten ja ponien lisäksi kotieläinpihalta löytyy myös keppihevosrata sekä valikoima keppihevosia, joita saa ilmaiseksi lainata. Voi siis omatoimisesti järjestää kavereiden tai perheen kesken keppihevoskilpailut. Itse olin ehkä jopa vähän harmissani, että oma tyttäreni ei houkutellut. Olisi kerrankin ollut tekosyy näyttää jopa normaalia hölmömmältä ilman että tarvitsee hävetä!

Luontopolku kirsikkana kakun päällä

Kotieläinpihan päästä lähtee noin 600 metrin mittainen luontopolku, joka kiertää hevosten kesälaitumen ja kulkee pitkän pätkän Keravanjoen rantaa pitkin. Luontopolun varrella on myös etenkin pieniä lapsia varmasti kiinnostava rakennus, joka kirvoitti mainion keskustelun myös minun ja kymmenvuotiaani välille.

Kaskelan kotieläinpihan luontopolku Keravanjoen rannassa.
Luontopolku kiertää Keravanjoenrantaa upeassa niittymaisemassa. Luontopolun varrelta löytyy myös yllättävä paikka.

Tekemistä vaikka koko päiväksi

Vaikka alue ei ole mikään suuren suuri on tunnelma kotieläinpihassa mukavan verkkainen. Nähtävää riittää ja toisaalta, kuten pihan emäntä toteaa, monesti riittää vaan istahtaa alas ja seurata eläinten touhuamista. Se onkin varsin terapeuttista, etenkin kun tietää, että useimpia eläimiä voi myös käydä rapsuttelemassa.

Melko uutena tulokkaana Kaskelan kotieläinpiha ei vielä ole välttämättä kaikkien tuntema, mutta ainutlaatuisena paikkana se tulee varmasti olemaan sitä tulevaisuudessa.

Suosittelen lämpimästi kesäretkikohteeksi Kaskelan kotieläinpihaa kaikenikäisille. Huomioitavaa on kuitenkin, että piha on avoaluetta ja tästä syystä voimakkaan sade- tai ukkosmyrskyn aikana piha saatetaan joutua sulkemaan.

Kaskelan kotieläinpihan keppihevosrata.
Oikeiden eläinten lisäksi Kaskelan kotieläinpihassa pääsee myös temmeltämään keppihevosten kanssa, joita saa maksutta lainata.

Lisätietoja

Kaskelan kotieläinpiha
Kaskelantie 424
04240 Talma

Avoinna kesällä keskiviikosta sunnuntaihin kello 12-17

Sisäänpääsy 6 € / henkilö
(alle 2-vuotiaat sekä vammaisen henkilön henkilökohtainen avustaja veloituksetta)

Sunnuntaisin ponitalutusta kello 14-15 à 4 € / lapsi

HUOM! Omien eläinten tuominen kotieläinpihaan ei ole turvallisuussyistä sallittua.

Linkki

Kaskelan kotieläinpiha

Viimeksi muokattu 29.06.2021