Ajanvaraus koronarokotuksiin avataan 18−64-vuotiaille riskiryhmäläisille torstaina 1. huhtikuuta noin klo 15 Sipoossa

Osa Sipooseen saatavista Pfizer-Biontechin rokotteista on mahdollista ohjata 18−64-vuotiaille riskiryhmäläisille myös siksi, että iso osa ikääntyneistä on jo saanut ensimmäisen rokoteannoksen. Sipoossa +75-vuotiaista jo noin 90 prosenttia on saanut ensimmäisen pistoksen ja 70−74-vuotiaista yli puolet.

Riskiryhmään 1 kuuluvien alle 65-vuotiaiden rokottaminen ehdittiin aloittaa jo aiemmin AstraZenecan rokotteella, mutta se keskeytettiin, koska haittavaikutusten mahdollisuutta kyseisen rokotteen osalta selvitetään. Nyt ryhmän rokottamista voidaan jatkaa Pfizer-Biontechin rokotteella. Kokonaan uutena rokotusten ajanvaraus avautuu riskiryhmään 2 kuuluville 18−64-vuotiaille.

Nyt avattaviin ryhmiin kuuluvien lisäksi aikoja rokotuksiin voivat varata edelleen myös kaikki ne, joiden rokotusvuoro on alkanut jo aiemmin Sipoossa.

Sipoossa rokotusvuorossa ovat siis:

  • 18−64-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus (ryhmä 2) tai erittäin voimakkaasti altistava sairaus (ryhmä1),(vuosina 1957-2003 syntyneet).
    Ryhmään kuuluvat voivat varata aikoja to 1.4. kello 15 jälkeen.  
  • Tänä vuonna 70 vuotta täyttävät ja kaikki sitä vanhemmat (eli vuonna 1951 syntyneet ja sitä vanhemmat, sekä perusterveet että riskiryhmiin kuuluvat) ja heidän kanssaan samassa taloudessa asuvat omaishoitajat. Ryhmään kuuluvat voivat varata aikoja heti.
  • Kaikki 65−69-vuotiaat (eli vuosina 1952-1956 syntyneet, sekä perusterveet että riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluvat):
    Ryhmään kuuluvat voivat varata aikoja heti.
  • 16−17-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus (ryhmä 1, vuonna 2004 syntyneet ja vuonna 2005 syntyneistä ne, jotka ovat jo täyttäneet 16 vuotta). Ryhmään kuuluvat voivat varata aikoja heti.

Ajanvaraus tehdään nettipalvelussa tai puhelimitse

Pyydämme ensisijaisesti varaamaan ajan internetissä osoitteesta www.koronarokotusaika.fi. Ajanvaraus on nopeinta ja helpointa tehdä verkkopalvelussa. Jos ajanvaraus internetissä ei kuitenkaan ole mahdollista, ajan voi varata puhelimitse terveysaseman numerosta 09 2353 6001 arkisin maanantaista perjantaihin klo 9−15. Pitkäperjantaina ja pääsiäispäivinä puhelinajanvaraus on suljettuna ja palvelee normaaliin tapaan pääsiäisen jälkeen tiistaina 6.4. Huomioithan myös, että puhelinajanvarauksessa on ollut ajoittain ruuhkaa. Varaathan ajan verkkopalvelussa, jos se vain on mahdollista.

Rokotusvuorot ja eri rokotusryhmien alustavan rokotusaikataulun näet milloin tahansa kunnan verkkosivuilta osoitteesta www.sipoo.fi/koronarokotukset. Sivulta saat myös lisää tietoa rokotteista, Sipoon rokotuspisteistä ja ajan varaamisesta.

Ketkä kuuluvat riskiryhmiin?

THL on tuottanut listauksen, jonka perusteella määräytyy, missä järjestyksessä koronavirusrokotteita tarjotaan eri taustasairauksia sairastaville alle 70-vuotiaille henkilöille.

Vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistavia (ryhmä1) taustasairauksia ovat elinsiirto tai kantasolusiirto, aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti, vaikea puolustusjärjestelmän häiriö, vaikea krooninen munuaissairaus, vaikea krooninen keuhkosairaus, lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes ja Downin oireyhtymä (aikuiset).

Vakavalle koronavirustaudille altistavia (ryhmä 2) taustasairauksia ovat lääkitystä vaativa astma, vaikea sydänsairaus, hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai tila, immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen, vaikea krooninen maksasairaus, tyypin 1 diabetes tai lisämunuaisten vajaatoiminta, uniapnea, psykoosisairaus ja sairaalloinen lihavuus (painoindeksi yli 40).

Muun aikuisväestön rokotuksiin siirrytään sen jälkeen, kun ensin on rokotettu ikääntyneet ja sairauden tai terveydentilan vuoksi riskiryhmiin kuuluvat. Alustavan arvion mukaan muun aikuisväestön rokottaminen voisi alkaa kesällä.

Linkit:

Tietoa koronarokotuksista ja alustava rokotusaikataulu sipoo.fi:ssä.
THL: Riskiryhmien koronarokotusten järjestys
THL: Tietoa AstraZenecan Covid-19 koronavirusrokotteesta
THL: Tietoa Pfizer-Biontechin Covid-19 koronavirusrokotteesta
THL:n tiedote 24.3.2021: AstraZenecan koronarokotteen käyttöä jatketaan 65 vuotta täyttäneillä – haittavaikutusten mahdollisuutta nuoremmilla selvitetään edelleen

Huom! Tietoja tekstissä on päivitetty 65-vuotiaiden osalta muuttuneen ohjeistuksen vuoksi. Koronarokotuksiin AstraZenecan rokotteella voivat varata aikoja kaikki vuonna 1956 syntyneet, ei ainoastaan he, jotka ovat ehtineet täyttää 65 vuotta. Myös kaikki vuonna 2003 syntyneet riskiryhmäläiset voivat varata aikoja rokotuksiin PfizerBiontechin rokotteella, ei ainoastaan he, jotka ovat ehtineet täyttää 18 vuotta. /1.4.2021

Viimeksi muokattu 12.04.2021