< Evenemang

ÀLEX GARROBÈ JA ESPANJALAINEN KITARA

11.10.2019 19:00
ÀLEX GARROBÈ JA ESPANJALAINEN KITARA
Sipoon Äänet- festivaalin avaa tähtivieraamme Àlex Garrobé ja vaivutaan espanjalaisen kitaramusiikin lumoukseen, Garrobén virtuoosisen ja herkän soiton taikapiiriin. Tätä konserttia kannattaa tulla kauempaakin kuuntelemaan!
Plats: Artborg, Pilvilinnantie, Nikkilä

Ohjelma:

Eduardo Sáinz de la Maza (1903-1982): Suite Platero y yo (1968)

I. Platero

II. El loco

III. La azotea

IV. Darbón

V. Paseo

VI. La tortuga

VII. La muerte

VIII. A Platero en su tierra

Fernando Sor (1776-1839): Fantaisie élégiaque Op.59 (c.1835)

I. Introduction: Andante – Largo

II. Marche funébre: Andante – Moderato

- VÄLIAIKA -

Marco Smaili (1967-) Y el canto se hizo vuelo (2013)

Joan Manén (1883-1971) Fantasia-sonata Op. A22 (1929)

Eduardo Sáinz de la Maza syntyi Burgosissa ja suuntautui varhain kohti muusikon uraa, kuten hänen vanhempi veljensä Reginokin. Koska Reginolla oli jo käynnistymässä kansainvälinen konserttikitaristin ura, Eduardo valitsi toisen soittimen, sellon, pääsoittimekseen ja opiskeli kitaraa sivussa. Kun hän sittemmin alkoi siirtyä yhä enemmän säveltämisen puolelle, kitarasta tuli silti keskeinen soitin hänen toiminnassa ja useampia hänen teoksista pidetään keskeisinä 1900-luvun sävellyksinä kitaralle. Sarja Platero y yo (Platero ja minä) syntyi monen vuoden aikana ja sen otsikko ja osat perustuvat Nobel-palkitun runoilijan Juan Rámon Jimenezin samannimiseen kirjaan runoilijasta ja hänen aasistaan.

Yksi Euroopan johtavista kitaristeista ja kitarasäveltäjistä vuosisadanvaihteen 1800 ympärillä oli katalonialainen Fernando Sor. Hän toimi monta vuotta virkamiehenä kotimaassaan, mutta Napoleon-sotien myllerrysten jälkimainingeissa hän asettui Pariisiin, jossa elätti itseään kitaransoiton opettajana, sekä säästeliästi esiintyen konserteissa. Yksi hänen oppilaista oli myös pianistina lahjakas madame Bezlay, joka kuitenkin kuoli synnytykseen vuonna 1835. Sor sävelsi Fantasia Op.59 hänen muistokseen. Se on laaja teos joka sisältää sekä haikeita aaria-jaksoja, että arvokkaan hautausmarssin. Käsikirjoituksen loppua kohti Sor lisäsi nuotteihin kaksi sanaa: ”Charlotte!” ja ”Adieu!”.

Tämän päivän Espanjan maineikkaan kitaraperinteen jatkaja on säveltäjä ja kitaristi Marco Smaili joka toimii professorina Alicanten ”Guitarrista José Tomás”-konservatoriossa. Hän sävelsi teosta Y el canto se hizo vuelo (Ja laulu muuttui lennoksi) kunnianosoituksena edeltäjilleen Federico Mompoulle ja Aleksandr Skriabinille. Teos on omistettu kitaristikollega David Russellille.

Sorin tavoin myös Joan Manén oli katalonialaista syntyperää. Hän teki kansainvälistä konserttiviulistin uraa vuosina ennen ensimmäistä maailmansotaa ja asui noin vuosikymmenen ajan Saksassa. Säveltäjänä hän oli käytännössä itseoppinut ja keskittyi erityisesti näyttämöteoksiin, saatuaan Saksassa tärkeitä vaikutteita Richard Straussin ja Wagnerin musiikista. Kitaralle hän sävelsi yhden ainoan teoksen, vivahteikkaan Fantasie-sonata Op. A22:n, mutta se syntyi toisaalta itse Andres Segovian, varhaisen 1900-luvun ehkä tärkeimmän kitaravirtuoosin, tilauksesta.

Ennakko: NetTicket: 18 €/13 €, perhelippu 28 € (2+2)

Ovelta: 20 €/15 €, perhelippu 30 € (2+2)

https://sipoonaanet.fi/alex-garrobe-ja-espanjalainen-kitara/

25.09.2019