Boende

Finländarna bor i hyres- eller egnahemsbostäder. Du hittar bostäder som är till salu i lokaltidningarna och i fastighetsförmedlarnas annonser. Hyresbostäder förmedlas i Sibbo av KAS vuokra-asunnot Oy, av fastighetsförmedlare och av privata uthyrare. Du kan lämna en bostadsansökan till bostäder som ägs av KAS vuokra-asunnot Oy antingen elektroniskt på adressen www.kas.fi eller med en ansökningsblankett som du får hos kommunens Info.

I höghus- och radhusbostäder sköter en disponent om bostadsbolagets ärenden. Disponenten ansvarar för administrationen, ekonomin och kontrakt om fastighetsunderhåll. För husets underhållsarbeten ansvarar vanligen en fastighetsskötare. Du kan fråga fastighetsskötaren om råd i följande saker:

-små reparationer i bostaden
-källaren
-tvättstugan
-bastuturer
-bilplatser
-fastighetsskötaren öppnar dörren mot betalning ifall du har glömt din nyckel

När du flyttar in i en ny bostad ska du göra ett elavtal med elbolaget. Varje invånare ska själv skaffa en brandvarnare till bostaden. Invånaren ska vanligen också själv ta en hemförsäkring hos ett försäkringsbolag.

Bostadsbolagen har ordningsregler som alla invånare ska följa. Bostadsbolagen har vanligen insamlingskärl för bland- och bioavfall samt returpapper. Tomflaskor och -burkar returneras till affärernas återvinningsställen.

När du flyttar ut från din bostad ska du säga upp hyresavtalet i tid. Uppsägningstiden är vanligen en månad. Om du flyttar från en bostad till en annan ska du göra en flyttanmälan hos posten och även meddela din nya adress till olika myndigheter.

 

Suomeksi

Senast ändrat 20.02.2018