Järvien Sipoo

Teksti ja kuvat:
Kristian Meurman
etunimi.sukunimi@sipoo.fi

Taasjärvi – urbaanin ympäristön keidas

Kuva: Kristian Meurman

Taasjärven uimarannan laituri.

Söderkullan keskustan kupeessa, aivan kivenheiton päässä kauppakeskittymistä, sijaitsee kaunis keidas Taasjärven muodossa. Taasjärvelle pääsee helposti autolla, mutta lähimmiltä bussipysäkeiltäkään ei ole pitkä matka kävellä. Söderkullan alueen ulkoilureitit kiertävät Taasjärveä ja täten myös polkupyörällä on rannalle helppo tulla vähän kauempaakin.

Pehmeähiekkaisen rannan yhteydestä löytyy tukeva laituri, josta kelpaa hypätä viilentävään järviveteen. Rantoja on itse asiassa kaksi, kunto- ja talviuimareiden suosima pienempi ranta laitureineen ja varsinainen hiekkaranta isompine laitureineen. L-muotoinen laituri tarjoaa hyvän suojan myös pienemmille polskijoille. Rannan yhteydestä löytyy pukukopit ja puucee sekä rantalentopallokenttä. Vaikka itse rannalla ei varsinaisia palveluita ole, ovat Söderkullan kaupat, kahvilat ja ravintolat kävelyetäisyydellä.

Osoite: Lähin pysäköinti: Talvikintien ja Kielokujan risteys, etelässä: Taasjärventie 40.
Rannan tyyppi:Hiekkaranta, ympärillä nurmikkoa, iso tukeva laituri ja pienempi kuntouimareiden laituri.
Palvelut: Puucee, pukukopit, rantalentopallokenttä.
Pysäköinti: Maksuton (4 h), rajallinen määrä pysäköintipaikkoja.
Kulkuyhteydet: Kävellen (n. 15 min) Söderkullan keskustasta, pyörällä Söderkullan ulkoilureittejä pitkin, bussilla: lähimmät bussipysäkit Söderkullassa, omalla autolla.
Esteettömyys: Saavutettavissa pyörätuolilla, puucee ei ole esteetön.

Pilvijärvi – kuin Sipoon Gardajärvi

Kuva: Kristian Meurman

Pilvijärven uimarannan hiekkaranta ja laituri.

Todelliseen koko perheen kesäparatiisiin, Pilvijärvelle, pääsee Söderkullan ja Nikkilän väliseltä Söderkullantieltä. Pilvijärvi sijaitsee Taasjärven tavoin lähellä Söderkullaa, Hansaksen kylän pohjoispuolella, mutta Nikkilästäkin Pilvijärvi on saavutettavissa vaikka pyörällä. Autoille on runsaasti maksullista pysäköintitilaa ja usein käyvän on järkevintä ostaa ajoneuvokohtainen kausikortti.

Hiekkaranta on isokokoinen ja sen ympärille levittyy laajat nurmialueet. Alueelta löytyy WC-tilat, grillipaikkoja sekä kesäkioski. Tukevalta laiturilta on myös mukava mennä uimaan. Runsaasti tilaa leikeille ja pelaamiselle, joskin sesonkiaikaan Pilvijärvi on, ymmärrettävistä syistä johtuen, suosittu paikka.

Osoite: Pilvijärventie 70.
Rannan tyyppi: Hiekkaranta, ympärillä nurmikkoa, iso tukeva laituri.
Palvelut: WC-tilat (myös esteetön), pukukopit, lasten leikkipaikka, keinuja rannan tuntumassa, grillipaikka (2 tulisijaa) jossa polttopuita, pöytäryhmiä, kesäkahvila (avoinna koulujen loma-aikana kello 10:15–19:00 joka päivä, juhannusviikonloppuna kello 10:15–17:00). Uimaranta avoinna kello 10–20, muina aikoina rannalla oleskelu kielletty. Uimarannalla kiertää valvoja.
Pysäköinti: Maksullinen pysäköinti 5 € / kerta tai 30 € / kausi (ajoneuvokohtainen lupa), moottoripyörät 2 € / kerta.
Kulkuyhteydet: Pyörällä tai kävellen Söderkullan ulkoilureittejä pitkin (Söderkullan keskustasta n. 6 km), bussit 841, 841B ja 841N, lähin pysäkki Söderkullantiellä (Pilvijärventien pysäkki), omalla autolla.
Esteettömyys: Saavutettavissa pyörätuolilla avustettuna (jyrkähkö mäki pysäköintialueelta rannalle).

Fiskträsket – Erämaajärvi Sipoonkorven siimeksessä

Kuva: Kristian Meurman

Fiskträsket Sipoonkorven kansallispuistossa.

Ravintola Tilan lähistöllä sijaitsee uuden Hop-on Hop-off -bussipalvelun ansiosta nykyään entistä suuremmalle yleisölle saavutettavissa oleva erämaajärven tyyppinen Fiskträsket. Bakunkärretin pysäköintipaikalta Fiskträsketille kävelee noin 40 minuutissa kauniin korpimaiseman läpi. Fiskträsketin kierroksen paluumatka on hieman lyhyempi, sen taittaa puolessa tunnissa. Kirkasvetisen järven pohjassa pulppuaa lähde, jonka ansiosta vesi säilyy viileähkönä kuumimpinakin kesäpäivinä. Fiskträsketistä valuu useampia pieniä puroja kohti itäisen Sipoonkorven keskiosien kosteikkoja. Järven rannasta löytyy istuinryhmiä, toisaalta piknikviltin voi mieluusti levittää myös kalliolle. Tulenteko ei alueella ole sallittua, joten kannattaa varautua kylmin eväin ja keittää kahvit valmiiksi mukaan termokseen.

Ravintola Tila on alle kilometrin päässä, joten ravintolan asiakkaat voivat hyvin ennen ruokailua käydä virkistävällä uinnilla – tai täyttää ruokailun jälkeen oman kahvitermoksensa ravintolalla pientä maksua vastaan ja nauttia lounaan jälkeiset kahvit Fiskträsketin rannassa.

Noin puolen kilometrin päässä sijaitsee myös pienempi Abborträsket, jonne johtaa myös polku.

Osoite: Knutersintie 421 (Bakunkärr, pysäköinti) / Knutersintie 262 (Ravintola Tila)
Rannan tyyppi: Luonnonranta.
Palvelut: Pöytäryhmiä, Ravintola Tila (avoinna tiistaista sunnuntaihin) 900 m päässä.
Pysäköinti: Bakunkärretin pysäköintipaikka reilun 2 kilometrin päässä. Ravintola Tilan asiakaspysäköinti 900 metrin päässä.
Kulkuyhteydet: Hop-on Hop-off bussilla joko Korvenportin (Ravintola Tila) pysäkiltä tai Bakunkärretin pysäkiltä, omalla autolla.
Esteettömyys: Ei esteetöntä kulkua, metsäpolku ja pitkospuita.

Teksti ja kuvat: Kristian Meurman
(etunimi.sukunimi@sipoo.fi)

Viimeksi muokattu 29.06.2021